Wednesday, September 23, 2009

RAYA @ KELANTAN


Beraya di rmh saudara mara di pulau melaka, singgah solat di sebuah madrasah, lepas solat br pasan tempat ni milik nik aziz..

Saturday, September 19, 2009

SESI MEMBAKAR LEMANG


Kakak membantu tok teh membakar lemang. Makin terasa kemeriahan syawal.

Friday, September 18, 2009

OOO...BALIK KAMPUNG


On the way blk ke rembau, alhamdulillah, perjalanan sgt2 smooth, dah sampai pun di nilai, kepada yang lain pandu cermat ye.

SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI



Selamat Menyambut AidilFtri dari saya sekeluarga. Mohon maaf atas segala kesalahan yang dilakukan tanpa sengaja mahupun tidak. Semoga kita bergembira di hari mulia.

Mlm tadi dah selamat packing. Arini masih lagi bekerja. Company bagi balik awal sket iaitu kul 3.00 p.m. Balik nih terus zass ke Rembau.

Jumpa lagi selepas raya ye..

Thursday, September 17, 2009

LAST MINIT SHOPPING




Semalam seperti yang dirancang saya ke Sunway Pyramid. Berdua dengan anak dara. Nasib la saya ada anak dara yg boleh temankan saya shopping. Jalan jammed giler semalam. Kul 7 baru saya dpt parking keter. Terus berlari2 anak ke KFC. Sampai KFC lak...mak aii...ramai giler umat sedang beratur beli food. Xleh jadi nih...saya kata...kalo tunggu makan dulu then bershopping bila pulak nk balik rumah kan...So saya amik langkah ke 2. Shopping dulu then baru makan kekenyang. Untuk alas perut saya singgah beli hot dog n mocha ice blended then makan kat kerusi2 tetepi eskalator tuh.



Selesai makan saya trus ker CnK. Masuk sana SA tuh dtg serve saya. Trus tanya hat mana new arrival. Dia propose kt saya satu design. Dia kata best seller gak kt situ. So saya mintak size 4 n try. Trus ckp saya konfem amik ni n trus bayar. SA tuh siap ckp kalo sume customer cam akan kan ke bagus...ni ada yang try 10 psg tp x beli pun ada. Saya kata ngan dia kengkadang pun saya camtu..cuma arini saya x cukup masa nak menelaah kasut2 yang ada tuh. Saya nk cepat. Hehehe..


Setel kasut saya kami ke Jusco pulak. Carik kasut my BONDA. Dapat la 1 design nih. Agak simple tp saya suka. Rega less than rm50 jek.


Then ke PONEY pulak. Dapatkan 3 lai tshirt tambahan utk Afiq n sehelai suar lagi. Kata mama dpt bonus kan...kenala allocate kt anak2. Kakak xnak apa2 sebab dia kata baju dia dh byk 15 psg. Dia suruh beli kan adik jek biar adik punya jd 15 psg jugak...Bagus anak Mama..


Pastu gerak pulang ke rumah. Sampai rumah kul 8.30. Lupa nk beli makanan. Kedai siam kt area rumah pun dh tutup sebab cuti raya. Balik rumah masak nasik goreng jek utk isi perut.


Wednesday, September 16, 2009

DUIT RAYA



Part yang x kurang pentingnya dalam musim2 perayaan. Sume dah setel. Tahun ni saya dan suami memperuntukkan sebanyak lebih kurang rm500 utk duit raya (tak termasuk utk PAMA & PIL la). Ada bermacam2 sampul yang setiap satunya mempunyai nilai yang berlainan. Stendedla tuh kan...semua org pun camtu rasanya. Jgn terlupa sampul yg mana satu sudah...

Sapa nk duit raya dtg rumah k. Mana yg mmg dh ada lam list tuh kot x dtg pun akan saya usahakan..

Btw..syukur alhamdulillah...x sangka saya pun dpt Cik B. Walaupun x sampai setahun jagung bekerja di sini. Syukur ke hadrat ilahi atas rezeki yang diberi pada saya dan keluarga. Saya sangat2 menghargainya.

Ptg ni saya akan ke Pyramid utk mencari kasut buat Bonda serta menambah keperluan utk anak2. Saya g ngan kakak jek nampaknya memandangkan Babah xde di kawasan liputan.

Tuesday, September 15, 2009

KUIH RAYA LAGI



Entry kuih raya lagi. Malam tadi anak sedara saya hantar ke rumah. Every year saya akan beli dr mak dia iaitu sepupu saya. Every year jugak kuih yang sama. Saya panggil kuih wajib. So bila puasa je saya akan kol sepupu saya dan mentioned bajet saya serta kuih apa yang saya nak. Murah kuih2 nih. Rega average rm13-14 utk 50 pcs. Saya amik 7 jenis. Setiap jenis saya beli 100 pcs. So total yang saya kena bayar malam td rm186. Ok kan...yang penting kuih2 ni semua sedap2. Saya ni kan ke cerewet...kalo x sedap xkan saya beli punye...

Monday, September 14, 2009

PUTRAJAYA SEAFOOD



Sejak semalam saya dah ishtihar untuk gantung periuk belanga dan kawasan2 yg sewaktu dengannya. Sebab saya dh kemas dapor semalam. Bahan2 mentah pun dah xde lam peti. Makanya since semalam sampai raya ni saya akan berbuka di luar sahaja.

Semalam saya berbuka di Putrajaya Seafood di Taman Botani Alamanda. Saya pilih set bebuka A berharga rm53++. Set ini utk 2-4 org. Saya dan suami amat2 berpuas hati dengan set ini. Mcm2 ada. Siap tom yam campur, butterprawn, ayam apa ntah, ikan apa ntah ngan mixed fruit lagi. Mmg kenyang terduduk saya semalam.

Kemana pulak destinasi kami sekeluarga malam ni yer... Hello Babah....

KUIH RAYA


Memandangkan tinggal beberapa hari sahaja lagi nk beraye...so arinih saya nk citer psl kuih raya. Ini satu2nya kuih raya yg baru sampai ke tangan saya. Tart Nanas namanya. Kuih tart yg paling hebat dan sedap yg tiada tandingannya Hehe.. Dah 15 tahun hari raya saya diserikan dengan kehadiran tart nanas ini.

Tart ini dibeli dari ibu kawan saya semasa bersekolah di Uress dulu. Saya rasa, sesiapa yg pernah duduk hostel batch 1992-1994 akan tau kehebatan tart ini. Rega tart nih bolehla saya klasifikasikan kepada agak mahal jugak iaitu rm25 utk 50pcs. Tp dek kerana kesedapannya saya sanggup beli jugak.

Saya beli sebanyak 300 pcs. 100 pcs utk rumah mak saya di Rembau, 100 pcs utk MIL saya di Kelate dan 100 pcs lagi utk rumah saya sendiri. Yg bahagian kt rumah saya tuh dah tinggal less than 100 pcs sebenarnya sebab saya dah pulun 2 malam dah. Mmg xleh tahan la bila tgk tart nih. Sedara mara saya yg dtg beraya pun konfem akan memperkatakan kehebatan tart ini.

Saya ada juga order kuih2 raya yang lain. Tp masih belum sampai ke tgn saya. Sehari dua lagi kot.

P/S : Sapa terliur dgn tart nih sila jemput ke rumah pada hari raya nanti okey...

Thursday, September 10, 2009

SUBMARINE



Submarine Clarks for Adik Afiq. Size 5 1/2 G. Rega RM108.00. Kaler Brown. Beli kat Clarks Alamanda (dah mamanya duta Alamanda kan...) Ada 1 design nih jek utk sandal. So terus decide untuk amik. Malangnya xde size. Kena pulak cek stock kt tempat lain. Konfem ada dan derang htr ke Alamanda. So semalam pas buka saya pi amik. Kasut mungkin x beli kot sebab baru je lg beli OKBG bulan 7 arituh. Suka sangat Adik bila dapat sandal nih.

Wednesday, September 9, 2009

GOWN RAYE KAKAK

Semalam citer baju mamanya. So ari ni citer psl baju anak daranye pulak la ye. Gown raya Kakak ada 5 psg, Tp 1 dah dirasmikan oleh Kakak. So x tepek la kt sini. Mana yg masih virgin saja di tepek okey...

From homegrown (kalo x silap) beli kat paksen OU


From PONEY Alamanda with lurve



From Poney Alamanda gak (saya suke giler baju nih)

From Hush Puppies Alamanda
Bangunlah anakku Pakai baju baru
Kawanmu semua Telahpun menunggu
Dapatkan Ayahanda Sujud dikakinya
Serta jangan lupa Nendamu kedua
Kita Bermaaf Dengan Keikhlasan
Moga bertambah Rahmat dari Tuhan

Note : Membeli baju anak2 dengan mak bapak xde beza sekarang. Rega lebih kurang sama jek semua. Sabo je la Labu..

Tuesday, September 8, 2009

MAMA PUNYA

Merdunya alunan takbir bergema
Bersahut sahutan sungguh mesra
Bersyukur kita pada ilahi
Tibanya Aidilfitri

Ini stok baju raya saya. 4 pasang kurung biasa, 4 psg lagi kurung moden. Sumenya dah selamat diambil dari tailor feberet si Buyong. Ada 2 psg yg konfem nk dihantar utk jahitan manik. Saya paksa sepupu saya jahitkan. Nasib dia raya kt rembau jugak tahun nih. Nampaknya malam raya la baru siap. Xpe kot...sebab baju tema dah setel. Baju backup pun dah complete. Sebab tahun ni saya cuti raya 8 ari (20-27) makanya saya sediakan baju raya sebanyak 8 pasang. Wakakaka...saje jek kebetulan je nih....


Eeiii...x sabarnya nak raya weihh...

Monday, September 7, 2009

BAK




Sabtu lepas ke BAK Anggerik Mall Shah Alam bagi mendapatkan baju tema utk anak dara dan anak teruna. Nasib redah pi arituh gak. Banyak size yg dah abeh. Nasib ada tinggal 2 psg size Kakak dan sepasang adik. So amik jekla yg tuh. Light pink pun light pink la janji pink kan.


Saya bajet rm250 utk sume nih. Tp saya jimat dalam lebih rm50 gak sebab ada less 10%. Baju Kakak lam RM112, Baju Adik RM44, Sampin RM10 dan Songkok RM18. Jadila kan...Dapat jugak anak2 saya lenjan hari raya nanti.

Thursday, September 3, 2009

HAPPY BIRTHDAY AFIQ..



Arini Adik Afiq genap berumur 2 tahun. Lahir pada 4.39 p.m. pada 03/09/07. Saya igt lagi. org pertama yg menerima berita ini selain saya dan suami serta doktor adalah geng MJ saya iaitu Puan Hasmarina. Sebabnya time tuh dia tengah sms saya utk wish gud luck tp hubby saya balas mengatakan saya dh selamat bersalin. Mungkin Has lupa tp saya x lupa sebab semua sms masih saya simpan. X lupa juga semua sms dr untie2 MJ yg lain...Hehe...

Adik Afiq lahir di KPMC Puchong. Tetamu pertama saya pula adalah Puan Marfuza. Juga geng MJ saya. Untie Ja datang time tuh bawak hadiah dari untie2 MJ...juga merupakan hadiah pertama yg diterima oleh Adik Afiq.

Adik Afiq dilahirkan melalui kaedah caeserean. Sebabnya saya mmg x boleh kot nak banak normal nih. Sebenarnya waterbag saya burst pada subuh 31st August lagi. Tp pada masa tuh saya berada di kampung dan kebetulan jugak ada kenduri pertunangan anak sedara. Saya mmg xde niat pun nak banak ari tuh. Sebabnya saya sedang seronok nak meraikan majlis pertunangan anak sedara. Selepas menyedari air ketuban saya keluar, hubby bawa saya ke Columbia Asia di Seremban. Doc kata saya perlu dibedah memandangkan tiada laluan. Saya cuba tanya doc kalau2 saya blh bertahan sehingga ada laluan utk baby. Doc kata terpulang kepada saya utk menagmbil sebarang risiko. Memandangkan saya mahu anak dilahirkan di Selangor/Kuala Lumpur serta mahu turut serta dalam majlis tersebut, maka saya mengambil keputusan utk bertahan. Sebenarnya saya masih berharap supaya ada laluan utk baby. Saya mengharap utk bersalin normal okey...Jgn pulak igt saya suka2 nak potong sana sini.

Dipendekkan cerita. Pagi Isnin tuh sebelum ke pejabat saya ajak hubby ke KPMC. Sebabnya saya raya mcm x larat sgt pagi tuh. Baby asik mengeras cam nk keluar. Sampai ke KPMC teruk saya kena marah dgn Doc Raja. Doc suruh saya masuk wad dan bersalin ari tuh jugak. Saya merayu utk ke pejabat memandangkan saya x handover keje lg kt assistant. Doc izinkan tp cuma satu jam. Sebab pakar bius dh siap sedia tunggu saya. Nasib la KPMC ngan opis tuh berhadapan jek. Selesai handover keje saya nampak pulak kedai roti canai. Pikir yg lepas banak nih konfem saya x dpt makan roti canai so saya bantai 2 keping. Saya lupa yg saya nk dioperate. Sampai KPMC, doc kata saya kena bedah kul 6. Sebabnya saya makan roti canai td. Huhuhu...saya menunggu dgn penuh debaran. Kul 4 saya dh x tahan. Baby lam perut makin mengeras. Saya panggil doc utk operate saya time2 tuh jugak. Sempat jugak saya mandi. hehehhe...

Apapun...Afiq dah selamat membesar sekarang. Syukur sesangat sebab walaupun proses bersalin saya mungkin x semudah org lain. Namun proses menjaga baby saya dipermudahkan. Saya masih boleh berchatting di dalam pantang. Saya pantang pun sendirian berhad. Cuma minggu2 terawal sahaja ditemani oleh bonda tersayang.

Oh ya..hari ni jugak merupakan hari pertama Afiq minum formula. Seksa jugak saya nak bertahan terutama sekali pada saat2 akhir dimana kita berpuasa. Alhamdulillah...sekali lagi saya berjaya melakukannya...selepas Kakak.

Adik Afiq...mama doakan supaya adik membesar menjadi anak yang soleh. Tolong mama dan Babah jaga Kakak bila Adik besar nanti okey... Semoga Adik berjaya dalam hidup. Mama sayang Adik..

Note: Gambar di curi dari Ya Saya..