Saturday, June 27, 2009

I AM THIRTY

30 ek...? Huhuhu...Btw...today is my birthday. Saya sudah berumor 30 tahun pada tepat jam 11.32 a.m. hari ini. Itu pasal la saya nih degil n keras kepala bak kata Mak saya la. Sebab saya lahir di kala matahari tengah naik...huhuhu..Xpola...degil n keras kepala tuh la yg membuatkan saya ke tahap sekarang. 30 tuh xler terlalu tua..tul x?...Janji hati saya sentiasa muda remaja....

Syukur alhamdulillah kepadaNya. Kerana atas nikmat dan rahmatnya saya mampu bernafas hingga ke hari ini dalam keadaan yang sihat dan sempurna. Syukur juga ke atas kurniaanNya, iaitu Suami yang penyayang dan yang sangat memahami, anak-anak yang comel dan sentiasa mengembirakan hati saya, Ibu bapa yang sentiasa mengambil berat tentang anak-anaknya serta pembantu yang sangat-sangat setia kepada saya.

Hadiah??...memandangkan entry ini saya buat in advance makanye saya sendiri tatau apa jenis celebration apatah lagi hadiah yg saya dapat. Tp kan...saya x kesah pun kalau xde hadiah...series nih...sebabnya apa yang suami saya bagi selama nih pun dah x ternilai dah bagi saya. Hehehe..tp kot ada saya x tolak la...Yerla...rezeki jgn ditolak..musuh saya x carikk..tul taks..kot ada hadiah nya saya tepekla kt sinih...tp saya konfem suami saya xkan pi beli seniri...sebab dia tau..taste dia terukkk..kekeke. Plg tidak pun dia ajak saya mendapatkan apa yg saya nak. Ataupun transfer duit n saya beli la senirik...wat ever...

Apa2pun..semoga hari2 yang mendatang akan lebih membuahkan hasil dan semakin bermakna dalam hidup saya...

Sekian...

Note : To all my fren...thanks for all the wishes..(via mobile, FB etc)...lurve you all very very very much..babehhh...!!!)

Monday, June 22, 2009

SEMALAM

Semalam lepas gi Besday Party Armand Dubbies saya sefamily (bersama2 family In Law) meneruskan perjalanan ke Genting Highland. Hakikat sebenar2nya kami hampir2 tidak dapat memboloskan diri ke majlis tersebut. Ini kerana kami menerima kunjungan tetamu di saat2 saya sedang menempel wajah dengan blusher kaler merah jambu saya.

Nasib la si suami pandai memainkan peranan melihat wajah2 saya yg semcm x puas ati jek. Bukan x suka org datang rumah cuma masanya tidak sesuai. Lgpun telah diberitahu yang kami sememangnya ada program yg telah dijadualkan oleh Puan Seketeri iaitu saya laaa...sapa lagi.


Kul 3.00 pm camtu semua bergerak menuju ke arah yg dituju. Menyusuri LDP dalam hujan renyai2. Sampai gi Gombak, sebiji kereta berhenti singgah di TIB utk sama2 memeriahkan suasana manakala 2 biji kereta lg meneruskan perjalanan ke Genting View Resort bagi memenuhi impian memasing yg kononya2 ingin memperlihatkan aksi2 Chong Wei.


GVR, ok gak kt sini, ada mcm2 aktiviti

Anak-anak seronok giler la swimming

2 jam berendam pun tahan bebudak nih

Itu dia...melampau..setakat nak men badminton pun sanggup daki Genting, walhal bukan xleh men depan rumah...mengada..

Note : Tet, waiting for gambar party...huhuhu..

Thursday, June 11, 2009

ADIK

Bold

Mata cepet, idung temek, dahi jendul...complete pakej...hehehe

Ini buah hati pengarang jantung gunung meletop saya. Gundah gulana kalau saya x dengar sore dia sehari. Arinih Adik Afiq genap berumur 1 tahun 9 bulan 8 ari. Masih menyusu susu ibu sepenuhnya. Gigi almost penuh (x sempat kira lak bape batang). Dia mmg attached dengan saya sesangat. Bila saya dh ada kt rumah mmg dia x pandang Bibik lansung dah. Melekap dan memerap je lah kerjanya. Mungkin berkat susu ibu agaknya.

Orangnya periang, pak lawak pun ye. Suruhla dia buat memek muka mcm2. Sure dengan rela hati dia buat depan saya dan saya akan terguling2 senak perut melayan lawaknya. Panas baran pun boleh tahan. Kalau marah menggigil satu badan. Kejang2 badan dia menahan marah (sebijik pangai mama) Mungkin sebab masa Mama peknenkan dia dulu Mama suka marah2 orang...wakakakka..

Rutin hariannya adalah celik je mata kul 7 sure dia akan merayu2 kat Mama bawak dia ke petronas walaupun cuma membeli sebatang lolipop. Dapat lepaskan hajat dia maka dia xkan buat muka ala2 mendung nak tunggu hujan. Kot Mama x sempat bawak, habih ribut taufan satu taman. Tp so far Mama mmg x penah missed bawak dia ke petronas pepagi lg.

Everyday, dia akan call Mama sebanyak 3 kali at least. Bibik la yg tlg dailkan no. Tp dia seniri akan pergi ke telefon sambil tunjuk2 Mama. Maknanye call Mama la tuh. Bila call Mama dia akan jerit kuat2 'Ayanggg....Mama...' (Mama pun yg ajar dah suruh sebenarnya)..hehehe.

Idolanya of course la si Kakak Dania. Walaupun kengkadang x sebulu namun dia sayang ya amat kt Kakak. Nampak Kakak pakai sepit pink pun dia nk pakai sepit yang sama jugak. Penah sekali dia melalak nak pakai spentot yang sama ngan Kakak. Bezanya dia pakai kt luar ala2 supermen. Sampai tetido dia pakai mende alah tuh. Babah yang balik keje gelak sambil melalak kuar air mata nengok anak kesayangan ghupe tuh. Kalau pi memana lak without Kakak especially ke kedai, dia akan make sure akan ada habuan utk Kakak jugak. This is also happened tuh Kakak. Mama mmg menerapkan nilai2 sebegini pada anak Mama. Susah senang bersama k. Everything mush share. Kan ke Sharing is Caring?

Apa2pun. Mama sayang sangat anak2 Mama.

Wednesday, June 3, 2009

DI ALAM MISTERI

Semalam, lebey kurang kul 11.45 malam. Tetiba Si Rossie (anjing jiran sebelah) dok menyalak2. Memula saya dgr belah belakang. Pastu sayup2 jek...sekali kt belah depan pulak. Lama jugak...adala lam 15 minit. Saya yang ketika itu tgh menanti ketibaan tok laki drpada Melaka seakan2 berdebar. Bediri segala bulu2 di badan. Jantung nih rasa dup dap dup dap. Berpeluh dingin satu badan. Nak dipanggil Si Bibik, mungkin dia dh selamat di alam mimpi. Kul 10 td saya dh halau dia masuk bilik suh tido. Esok kan nak kena bangun kan. Lagipun mana blh saya tunjukkan dia yg saya dalam ketakutan. Hilanglah keayuan saya kan...(cewah..ego lagi tuh). Mmg saya ketakutan ya amat. Anak dh lena dikiri kanan saya. Oh ya lupa nk bgtau. Kami bergelimpangan di ruang tamu saje. Tunggu tok laki balik cam biasa dia akan angkat sorang demi sorang naik ke atas (kecuali saya laa...melampau weh..dh tua bangka nak suruh angkat) Ok sambung balik..iklan lak td. Saya ketakutan..sesangat....rasa cam xleh nak bergerak. Kot terkuit hujung jari ni rasa cam ada org jek pasan saya dan nak terkam saya ke ape kan... Si Rossie masih lagi menyalak. Teringat saya kisah dulu2 sebelum rumah sebelah nih ada org duduk. Dulu ada 'sesuatuh' di rumah nih. Semua ayat yg saya hafal saya baca...sampai terbaca lak niat pose sekali. yelaaa...pala dah jem...yg terpikir lam pala cuma 'bilala laki aku nak sampai nih' last kol dr Babah ckp dia benti makan kt Hentian Seremban jap lebih kurang 30 minit yg lepas. Sekali terbau sesuatu yg sangat busuk. Sungguh busuk dan menjijikkan. Saya tiada pilihan....saya paksa diri bangun. Kuatkan diri. Sampai di tingkap. Saya beranikan diri kuit hujung langsir tuh. Cuba intai apakah yg disalakkan oleh Si Rossie. Sekali tgk...lori sampah tgh kutip sampah daaa...Ape ke bangangnya si lori sampah tuh kutip sampai tetengah malam buta ek?.... Sampai menyalak2 si Rossie dan meremang2kan bulu2 roma ku. Tak lama tuh tok laki sampai. Bila diceritakan kepada tok laki, jawapannya.."Ha..padan la muka, suka sgt tgk citer antu...kan dah berangan pikir lelebih..." Yg pasti...minat menonton cerita hantu xkan luntur.

Monday, June 1, 2009

HARI 'M' SAYA

Tak tau kenapa. Tp hari ni hari yg paling x produktif sekali bagi saya. Ketiga2 Boss saya xde di Malaysia ketika ini. 2 ari lak tuh. Patutnya nak MC tp terpaksa jadi mata2 gelap. Adehla...benda yg paling saya x suke. Saya bukan kaki kipas or libas orang kan...

Dari pagi td dok surf sana sini. Kacau org sana sini. Mcm org xde pedoman jek. Mentang2 gaji dh siap last week dan dah selamat hantar ke bank. Insyaallah hari ni blh tgk angka baru lam akaun bank..huhuhu..kejap jek tuh...mesti licin di sapu dek antu 'S'. Dahla bulan ni sebeday saya dan Paksen, Jusco mahupun Metorojaya dh htr kad konon2nya nk bg vcher tp kena la membeli sedikit dahulu cam besela kan kan..baik xyah bagi...kot camtu kan...

Bukan la xde keje. Masih ada keje yg perlu diselesaikan. Sah2 claim form yg adjuster bagi utk claim insurance excavator yg hilang x diisi lg. Dr td terkebil2...otak nih cam xnak function jek arini. Lain pada tuh..surat2 bodo pun melambak nk ditaip...tp ntahla. Rasa cam xnak lah pandang kertas2 nih. Rasa nk pi pusing2 KLCC ke...OU ke..memana jekla...x membeli pun xpe (leh caye ke?)...janji leh tgk2....

Adoila..bosannya nk tunggu kul 5

PARENTS DAY @ CEC

Macam Tahun2 sudah, tiap kali selesai exam mesti ada Parents Day. Saya plan nak MC or EL Sabtu lepas memandangkan Parents Day tersebut berlansung time saya tgh keje. Cantik2 je plan saya tetiba Boss saya kol malam Sabtu tuh..mintak itu..mintak ini..to be ready by Saturday, first thing in the morning lagik....Nak x nak kena redah gak ke opis pagi tuh. Nasib saya diberi pelepasan keluar awal iaitu kul 12 dan sampai di CEC kul 12.20 camtu. Rupanya masih ramai parents yg lom datang.

Elok2 saya sampai hubby ngan anak2 mmg dah ada kt sana. Jumpa Teacher Joy n Teacher Kuan. Alhamdulillah...everything okey. Komen2 stended tuh besela..ala2 jawapan artis tuh mesti ada kan...kekeke. Untuk exam arituh 100 marks for Maths n BM, 98 marks for English dan 88 marks for Mandarin. U did well Kakak....Mama bangga ngan Kakak. No guided yer for this time. Sume Kakak buat sendiri kata teacher Kuan. Sebabnya byk kali aku tanya dia betul ke Dania buat sendiri..kekeke...

Apapun yg penting bagi saya dan suami Kakak blh membaca dan mengira dgn baik. Selain tuh...bonus bagi saya dimana Kakak blh berkomunikasi dan berinteraksi dgn org ramai dengan confident...

CEC juga ada provide extra class ala2 kelas tambahan bagi budak2pre3 yg duduk kt daycare. So Teacher Kuan mintak saya htr Kakak mcm biasa ke sekolah selama 5 hari minggu pertama cuti sekolah ni. Yela...kalau dok rmh pun Kakak dok belaja ckp Indon jek ngan Bibik. So pagi td saya htr Kakak ke skul cam bese. Next week pulak, Monday to Wednesday Kakak still kena pi skul utk practise Real Kids Talent tuh...request by Teacher Letchumi la pulak....sian Kakak..cuti pun mcm x cuti kan...tp xpe...sebab Mama tahu apa yg terbaik utk anak Mama....