Saturday, May 30, 2009

IN LURVE....

Kasut terakhir untuk bulan ini....wakakakka...boley caye ke? Boley kot sebab dh nak hujung Mei pun.....Kot terbeli lg tuh maknenya utk bulan Jun la pulak kan.... Saya nk consider kasut ni sebagai hadiah eniberseri saya dr tok laki blh x ek? Haha...sebabnya saya guna duit yg tok laki bagi yg merupakan baki drpada duit utk renew roadtax keter saya. Tatau nk ckp ape lg tp saya mmg sedang in lurve with dis kasut....

Friday, May 29, 2009

TAG

Sebab keje x bape nak ada. Gaji staf pun dah setel semalam lagik. So kita layan tag from Miss Angelina Jolie je la k....

1) Nama timangan anda:-
a) Azie
b) Ziha
c) Geeha
d) Along or Kak Long or Mama Long
e) Chek Chik

2) Sifat / Tabiat Buruk
a) Tebolah
b) Panas Baran
c) Suka Membazir (shopping yg bukan keperluan)
d) Kuat Tido
e) Pemalas (kemas rumah, masak, basuh kain etc..etc...)

3) Makanan Feberet
a) Ayam
b) Kentang
c) Ikan Bilis
d) Tempe
e) Fast Food

4) Subjek Feberet
a) Ekonomi Asas
b) Bahasa Melayu
c) Bahasa Inggeris
d) Sastera
e) Pendidikan Islam

5) Benda Wajib Ada Lam Purse
a) Cash
b) Credit Card - supplymen from tok laki je pun...
c) Segala macam tok nenek members card
d) IC saya dan anak-anak
e) Lesen Memandu

6) Topik Yg Biasa Dibual Dgn Teman2
a) Cerita tentang anak2 kami (MJ)
b) Cerita tempah baju raya (Rina)
c) Cerita Bisnes (Lyein)
d) Cerita CEC (Ja)
e) Cerita cemana nak menambah harta (Suami)

7) Mangsa Tag
a) Awak la
b) Dan Awak
c) Awak Jugak
d) Awak pun
e) Pun awak...

Thursday, May 28, 2009

ADOILA KAKAK....

Seperti yg sedia maklum Kakak mmg sehari suntuk dok kat CEC. Pagi of course kt skul manakala ptgnya pulak kt daycare. Mungkin kerana Kakak bergaul lebih dgn murid2 cina makanya certain2 perkataan dia akan sebut stail cina la. Paling ketara sekali perkataan yg ada huruf R. Bukannya dia pelat xleh sebut R tp sebab dah terbiasa ngan kengkawan kot. Saya selalu ketawa kalau saya suruh dia panggil Bai Roti yang lalu dpn rumah. mesti dia jerit..."Uncle Lotiiiii".

Pastu kan Kakak nih jenis sebut perkataan main redah sesedap rasa dia jek. Bykla perbualan kami yg selalunya akan buat saya ketawa terbahak2. Antaranya:-

JEJARAT
K : Mama, Kakak xnak besar la Ma. Nak kecik je mcm sekarang sebab Kakak xnak ada Jejarat.
M : Haa...apa tuh Jejarat Kakak? Mama x penah dgr pun.
K : Ala Mama nih, yg bijik2 kt muka tuh la Ma.
M : OO..itu bukan Jejarat nak oii..itu Jerawat...adeila anak Mama nih..

TERDESAK
K : Mama, td kan lepas exercise Kakak penat, so Kakak minum air laju2 kan..terus Terdesak.
M : Terdesak?? Kakak terdesak nk ke toilet ke?
K : Bukan la Ma...Kakak tuh...yg batuk2 sambil minum tuh.
M : Lahaiii...sayang..tuh bukan Terdesak...itu Tersedak la Kak...

TERSEDUT
K : Mama, dah 5 kali Kakak Tersedut.
M : Kakak tersedut apa? Mama xnampak apa2 pun. (Time nih tgh jalan kaki htr dia pi ngaji)
K : Ni ha la Ma, yg mcm kenyang nih ha...tp byk kali...
M : Itu Tersedu Kakak...bukan Tersedut...

Sukati la Kakak...janji Mama rindu kat Kakak arinih....huhuhu...


Note : Kejadian berlaku di hari yg berlainan...

Wednesday, May 27, 2009

BERITA

Saya ada 3 berita yg nk dikongsi arinih...

Berita Pertama
Berita gembira dan sedih bagi saya. Yg gembira adalah saya dapat 2 org Cucu...hahaha cucu sepupu je pun...Sorang lahir sama ngan anniversary saya iaitu 25hb May iaitu baby girl seberat 3.42kg di Seremban manakala seorang lagi merupakan baby boy yg lahir semalam 26hb May iaitu baby boy seberat 3.47kg. di Umra Shah Alam. Kenapa saya kata ni juga berita sedih adalah kerana saya mendapat title nenek la skrg...Nenek pun nenekla janji vogeh kannn....kekeke

Berita Kedua
Saya mendapat tahu yang kawan anak saya iaitu Aqeel juga bakal mendapat baby baru. Kja, Lin pregnant gak cam kja. Due date pun sama. Dia kata nk keep secret dr kita tp terkantoi sebab td time azie htr Nana terserempak ngan dia yg dah beruniform..kekeke. So Firman n Aqeel sama2 akan dpt baby baru. Nana lak cemane?...Hehehhe..Nana tunggu je la ye kot2 ada rezeki. Xpun tlg je la Mama ngan Bibik jage Afiq tuh dulu...

Berita Kedua
CPU saya masuk ward. Dah bape lama xleh online. Ni pun guna CPU temporary dan xleh donlod YM. Saya terpaksa online YM tru email yahoo yang lembab macam hampeh.

Sekian...berita2 dari saya. Nantikan berita terbaru selepas ini...

Monday, May 25, 2009

SAAT-SAAT MANIS...

Imbas sepintas lalu ek...

Sign borang nikah kot...lupa la....

"Aku terima nikahnya ........"


Batal Air Sembahyang ngan Rantai Leher

Awat muka camtu?...Maklumlah..laki bini gayat tinggi kan....

Pose istimewa...di malam berinai besar...

7TH ANNIVERSARY



Sekeping Kad Undangan
Membawa Sejuta Pengertian Dan Harapan
Buat Diriku Dan Dirimu
7 Tahun Dahulu

Kad Undangan Itu
Masih Utuh Tersimpan
Di Dalam Sisipan Kenangan
Tanpa Jemu Di Pandang

Kini
7 Tahun Sudah Berlalu
Kisah Cinta Kau Dan Aku
Masih Hangat Seperti Dulu

Ku Doakan...
Kita Berbahagia
Selama-lamanya..

Happy 7th Anniversary....

Note : Ya Allah..poyonya aku rasa...tp xpe...utk arini jek...kekeke so layanzzz k...

Friday, May 22, 2009

SYURGA CINTA



M : Awak g dating ke malam ni?
Z : X dela...apa barang dating ari kejer...Nape Kak?
M : Jom tgk Syurga Cinta nak?
Z : Bleh jek...saya tau akak suke Awal...
M : Awak beli tiket siap2 nanti ye..kul 6 Akak gerak dr opis trus amik Nana...show kul 7.05
Z : Orait...

Hasilnya saya berjaya menonton filem ini semalam. Dengan ditemani Zila dan anak dara saya. Sebabnya saya x sempat dh nak htr anak dara ke rumah dahulu. Bestla citer nih. Kelakar la si Haziq tuh. Saya tonton sebab saya minat giler ngan Awal & Heliza. Saya bagi 4 bintang sebab citer ni komedi ringan yg kelakar yg juga menerapkan unsur keagamaan dan jalan ceritanya x berbelit2 serta mudah difahami. Sapa2 yg x pi lg tuh sila-sila lah ke pawagam yg berhampiran ye..

Thursday, May 21, 2009

Kenal x sapa gambar di atas tuh? Hehehe..x kenal maka x chenta ya. Ini gambar saya 7 tahun lepas, to be exact gambar pertunangan saya 7 tahun lepas. Time ni saya mekap sendiri ye. Maksud saya, saya x gunakan mana2 khidmat profesional la. Tp xdela sume hasil tangan saya sahaja. Kiranya tang kening ngan pipi tuh hasil tgn kezen saya kak Ida, tang rambut tuh hasil tgn kezen saya gak Kak Ita, kot ada hasil tgn saya seniri pun cuma pada bibir jekla sebab sume x reti nak pakaikan lipstick kt bibir saya. So saya kena wat seniri.

Ni bila saya dah siap berbaju. Baju biasa jek pun. Murah jek kain tuh. Maklumlah...bertunang emergency kan sebab saya igt nk nikah terus tp mak saya x bagi. Tp kt sini saya bukan nak sentuh citer psl make up sendiri, baju kain murah mahupun citer psl bertunang emergency. Saya cuma teringinkan balik berat badan saya yg dulu. Masa ni berat saya cuma 38/39/40 jek. Agak2 dpt balik x ek? Xpe...saya akan buktikan....korang tunggu ye...

SAYA KEMPUNAN

Kempunan saya nak gi Jcard One Utama arinih. Cuti saya memang dibekukan lah kan. Tapi semalam saya terpikir nak buat plan alternatif. Nak MC mmg sah2 x sesuai lah kan sebab semalam saya buat lawak budus sampai gelak kuar air mata x hengat kat opis. Jd kot saya ckp saya MC sure org akan terpikir apa la penyakit saya yg segar bugar semalam ittew. Makanya saya plan nak emergency half day pagi nih.



Elok2 saya capai hphone nak text bosses pagi td rupanya boss saya dah terlebih dulu mengetext saya kul 12.30 malam td. Dia ckp nak breakfast ngan saya kt Old Town White Coffee depan opis saya pagi nih. Nk cit cat psl opis katanya. Maklumlah member dah 3 ari x masuk opis kan. Dok entertain delegate dr mana ntah. Nak x nak terpaksala saya batalkan hajat suci murni saya utk half day pagi nih seterusnya ke Jcard tersebut.



Tp kan..bila dipikirkan semua ada hikmah kot saya x pi ke Jcard tuh. Yelaa...kot dah sampai sana mesti x hengat donia punya kan. Silap2 dr half day jd full day pulak. Lgpun hujung bulan nih Road Tax keter saya tuh sampai ajalnya. Kurang2 pun mahu memerlukan 3k termasuk insurance skali. (Agak2 laki saya nk tlg bayarkan x ek) Dahla tuh...x lama lg cuti skolah kan, xkan xnak bwk anak2 pi jenjalan kemana2....bukan slalu pun (tu pun nak kena pakai duit gak tuh). Ohya...ckp psl cuti skolah lak pas cuti kena lak byr extra 500 utk duit buku2 kakak kt CEC (ni konfem akaun Babah ye). Yelah dah masuk semester baru kan. Huhuhu...semuanya duit.....senangnya duit mengalir skrg kan...mcm air jek..

Wednesday, May 20, 2009

MJ

Pagi td, masa tgh drive tetiba dpt mesej dr Mr XXXX iaitu geng Uressian saya :-

Mesej : MJ dalam blog ko tu stand 4 what?

Haha..saya yang kebetulan tgh parking keter utk masuk ke CIMB sekejap cuma sempat reply :-

Mesej : Ada la...haha...nape?

X cukup dengan jawapan saya tuh...Mr XXXX call pulak saya. Still bertanyakan soklan yang sama. Siap buat telahan sendiri lak tuh...igtkan MJ tuh stand for M** J***a. Allooo...Mr XXXX, kami semua isteri2 mithali yang sentiasa anggun okeh. Heran betul ngan Mr XXXX nih...awatnye nak tau sgt ek?...

Saya tak jawap lg soklan Mr XXXX tuh...sebabnya saya sendiri kurang pasti MJ tuh stand for what...sebab byk sgt idea rasanya...yang pasti bukan Metrojaya la kan. Apapun biarlah menjadi rahsia kerajaan besar MJ. Ke ada sesapa nk tlg jawapkan?

Monday, May 18, 2009

CENDOL MADU REMBAU

Wiken lepas balik Rembau. X plan pun sebab kononnya nak lepak rumah Puchong sebab nak buat revision sama2 ngan Kakak utk exam ari ni. Last minit masa kt ofis sabtu tuh hubby sms ckp dia dah infom Bibik utk packing baju anak2 dan dia sendiri dah packingkan baju kami somi isteri cuma tunggu saya balik dr ofis jek utk bergerak. Ada kenduri tahlil rupanya kt rumah Mak Long saya dan hubby terima kol dr kezen saya tanya balik ke tidak utk kenduri tersebut.

Hari Ahad tuh..cuaca sgt panas gila babas. Maka saya request hubby makan cendol madu kt area empangan kt Pekan Rembau tuh. Cendol kt sini best gilerrr okey. Ada mcm2 style, cendol pulut, cendol pulut jagung, cendol pulut kacang, cendol pulut ice cream dan memacam lagila. Otak2 ngan cucur udang dia pun nyummmyyy...So sapa2 yg kebetulan lalu kedai ni sila singgah ye. Konfem x menyesal punya..Location dia senang jek, tepi jalan lama antara seremban dan rembau.

Sila fokus kepada papan tanda dan abaikan telinga model yg sedang menanti cendol madu pulutnya sampai....

Saturday, May 16, 2009

SELAMAT HARI GURU

Kami guru Malaysia
Berikrar dan berjanji
Mendidik dan memimpin
Putra putri negara kita

Pada Seri Paduka
Kami tumpahkan setia
Rukun Negara kita
Panduan hidup kami semua

Dibidang pembangunan
Kami tetap bersama
Membantu, Membela
Negara yang tercinta

Amanah yang diberi
Kami x persiakan
Apa yg kami janji
Tunai tetap kami tunaikan

Hari ini Hari Guru. Selamat Hari Guru kepada semua guru2 di Malaysia. Dulu, kerjaya ini pernah menjadi salah satu dari cita2 saya. Sebab tuh jugak saya hafalkan Lagu Selamat Hari Guru nih..kekeke poyo sungguh. Kononnya nak menjadikannya sebagai kerjaya warisan. Dapat tawaran ke Maktab Raja Melewar, tp pada masa yang sama saya dpt jugak tawaran ke ITM Shah Alam. Mungkin rezeki saya di bidang yang lain. Dan saya tetap bersyukur...walaupun saya bukan seorang guru yg sebenar, namun saya tetap menjadi guru kepada anak2 saya. Bukankan ibu bapa merupakan guru yang terbaik utk anak2?

Dikesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih yg tidak terhingga kepada semua guru2 yang pernah mengajar saya. Selamat Hari Guru kepada Cikgu Yaakub (cikgu yg pernah tangkap saya bersembunyi di dalam locker di asrama sebab ponteng sekolah) Cikgu Rahim (cikgu yg rotan tgn saya sebab kantoi time ponteng skolah - badut...ko pun same, and also kak Gee), Cikgu Shahrin (cikgu yg selalu panggil saya kalau ada masalah disiplin) Cikgu Tapa (yg suke kutuk2 org N9 psl adat pepatih) Cikgu Rohana (yg pernah tangkap saya panjat gate gara2 nak kuar ke pasar malam) Ustazah Rabeah (yg byk memberi bimbingan dan tunjuk ajar) Cikgu Mek (yg denda saya berdiri atas kerusi sebab x bwk buku sejarah) Teacher Goh (yg suke sgt kt saya sebab saya akan tumpukan sepenuh perhatian kt subject English yg dia ajar) Teacher Zuwaida (yg anggun dan manis) dan kesemua teacher2 dan cikgu2 yg pernah mengajar saya dari saya tadika hingga form 5. Jasa anda semua x mampu saya balas. Semoga Allah merahmati hidup kalian...

Note : Walaupun semua cikgu2 yg saya sebutkan nama di atas digambarkan seolah2 saya nih mempunyai masalah disiplin dgn mereka namun mereka semua adalah cikgu2 feberet saya, mereka juga sayang saya malah masih igt saya hingga ke hari ini especially kalau berselisih di Pasar Malam....Terima Kasih Cikguu...

Friday, May 15, 2009

KERETA MERAH, KERETA BIRU


Kejadian berlaku di Giant Bandar Puteri Puchong malam td. Buat groceries sikit pastu teman Babah dinner (sebab saya malas masak). Sambil2 teman Babah, sewakan keter utk budak2 nakal nih. RM5 utk 5 minit sebijik keter. Layanzzz....so Babah leh makan dgn aman. Padahal bukan xde pun menda2 nih kt rumah. Tp besela bebudak...yg hak org jugak dia nak balun...Xpe...anything for u ollssss...

Note : Hok adik tuh eksyen jek lebih. Kawalan stereng dia bukan la bagus sgt pun. Mama kontrol guna remote okehh...

Friday, May 8, 2009

GANU KITEEE...

Esok pagi2 buta sebelum lalat bangun kami akan bergerak pulang ke Besut. Plan nk gerak dr Puchong kul 5.00 (ntah boye ntah katak, ntah ye ntah tidak) Tp apa2pun mmg cuba terbaikla utk gerak kul 5 esok. Plan nak singgah Lipis rumah SIL utk tompang mandi n bekfes. Maknenya kami akan bertolak dr Puchong dengan taik2 mata n air liur b*s* sekali...Aci tak..??Balik KL pulak Isnin next week.

Saya x sabar sebenarnya nk balik Besut. Dalam pala nih pikirnya x lain x bukan sumenya berkaitan dengan makanan. Nak makan kopok leko puas2, nak makan colek kt tepi pantai puas2, nak mintak MIL masak percik ayam hat yg kuah putih tuh, dan mcm2 lagi...hehehe..

Apa2 pun..happy wiken to olsss...oso happy mothers day ye...

Thursday, May 7, 2009

SHARING IS CARING....

Biar pulak saya buat promosi produk yg anak saya gunakan lately...sebenarnya bukan promosi tp lebih kepada sharing info sesama rakan2 khususnya MJ yg saya sayang dan sepertimana yg saya pernah mentioned dgn beberapa org kawan saya. Sebelum itu perlu diingatkan disini bahawa tidak sekalipun terlintas di benak fikiran saya yg saya nak jual MLM kepada kawan2...setakat berkongsi info dan pendapat sahaja. Kalau ditakdirkan teringin nak mencuba, x beli kt saya pun xpe...blh dptkan di kedai2 berhampiran anda okeh....cuma dgn saya mungkin anda blh dpt rega murah sikitla...


D~gnius adalah makanan otak yang diformulakan oleh pakar perubatan homeopathy, Prof. Dr Reckeweg (Pharmazeutische Fabric & Co. Gmbh. Bensheim Germany) dari Jerman yang terbukti berkesan menyuburkan otak (meningkatkan fungsi sel otak) dengan menggalakkan Rami saraf Aksomatik dan Aksodendritik pada sel (Neuron) otak, seterusnya meningkatkan proses pengawalturan Central Nerve System (CNS).


Produk nih utk meningkatkan fungsi2 sel otak anak2 kita. Membantu menyuburkan otak seterusnya menguatkan daya ingatan mereka. Anak2 saya makan menda ni sehari 2 bijik. 2 biji pagi, 2 biji ptg. Sebulan saya kena beli lebih kurang 3 botol utk 2 anak saya. Mmg la orang akan kata, makan 40 kotak sebulan pun kalau x pandai tuh x pandai la jugak. Dulu pun saya selalu ckp camni jugak, tp selepas saya hampir berputus asa melihat kelemahan anak saya dlm pelajaran, saya pejam mata try produk nih. Mmg nampak kesannya pada anak saya. Bukan saja anak saya, maka anak opismet saya jugak. So, saya suggest produk nih kepada member2 saya jugak.

Perlu diingatkan, kita bukanla mengharap kepada produk nih semata2 sahaja. Sokongan dari ibubapa juga penting. Yang penting x lupa pantau pelajaran anak2, kaji punca kelemahan mereka serta perbaiki mana yang perlu. Tidak lupa...berdoa kepadaNya...

Monday, May 4, 2009

MELAKA OFFICE

Last week macam yg kami plan, kami ke Taman Utama Ayer Keroh (dekat2 ngan Mydin) utk operasi mengemas pejabat Babah...Kecik jek opis nih...tp xpe..sebab saya rasa selesa...

Ini bilik Big Boss aka somi saye la.. Furniture lom sampai lg. Ptg ni baru sampai.


Ini pulak meja staff. Ada sorang kerani dan sorang technician saje. Both of them suami isteri ye.

Ini pulak pemandangan dr luar kedua2 bilik. Sebenarnya saya plan nak ltk meja2 staff tuh kt luar..then bilik staff tuh blh buat bilik meeting dsbnya...


Selesai berkemas kami x berjalan kemana2 pun. Askar2 saya dah kepenatan lansung tertido. No Zoo...No Taman Buaya...next time kita dtg lagi ye.

Note : Pemilihan warna dan dekorasi dalaman pejabat adalah ilham saya ...kot x cun jgn salahkan somi saya...itu salah saya okey....

REAL KIDS TALENTS 2009 COMPETITION



Last week saya dapat Memo nih dari CEC. Habis baca saya still mcm blur jugak. Makanya mcm biasa saya akan buat refer call kepada teacher2 anak saya. Teacher Chitra yg menjadi pilihan kerana saya selesa bertanya mcm2 kt dia.


Kata Teacher Chitra, Kakak merupakan salah seorang dari 10 student CEC yg terpilih mewakili CEC Puchong Jaya bagi competition di atas. Bersama-sama dengan Memo tersebut terdapat surat keizinan ibu bapa kepada pihak CEC utk membenarkan anak mereka join competition ini. Kata Teacher Chitra lagi seelok2nya saya beri kebenaran pada Kakak mengikuti competition ini. Ini kerana bukan semua student dpt peluang ini. Cuma mereka yg terbaik sahaja akan terpilih untuk mewakili centre mereka. Melalui competition seperti ini lah boleh membantu membina keyakinan diri kepada anak2 utk berdepan di khalayak ramai.


Babah dah selesai isi semua form2 yg berkenaan dan saya selamat return form2 tersebut pada teacher pagi tadi. Apa2 pun doa saya semoga Kakak dan teamnya berjaya dalam competition ini. Saya selaku ibubapa akan menyokong penuh dan akan menghadiri preliminary round dan seterusnya grand finals sekiranya ada rezeki.


Kepada Kakak...Mama dan Babah sangat2 bangga dengan Kakak okehh...All the Best Sayang...