Thursday, April 30, 2009

PLAN WIKEN KU

X sabar betul nak cuti esok. Memandangkan kompeni saya mmg bekerja setiap sabtu kecuali sabtu minggu kedua, maka saya telah bersiap sedia apply cuti untuk sabtu nih...bukan sahaja sabtu nih malahan Isnin (11/5/09) juga. Minggu nih saya balik Rembau, next week pulak saya balik Kelantan. Barula adil dan saksama kann...

Plan wiken nih saya dan suami akan ke Melaka. Bukan utk jalan2 ye...utk mengemas pejabat suami saya di Ayer Keroh. Kalau selesai blh la kot jalan2 sekali...tp tgk la cemana sebab agendanya mmg cuma utk berkemas buat masa nih...jd lepas selesai berkemas baru leh citer ...Apa2pun saya xkan lupa utk singgah di Big Apple Dataran Pahlawan (kita jumpa yer duttt).

Ckp psl Melaka, alhamdulillah syukur kepada Allah kerana memberi rezeki kepada kami sekeluarga. Suami saya dpt projek selama 3 tahun dengan TNB di Melaka. Lama dah saya dpt tau berita nih dr suami tetapi selagi x dpt LA dan sign agreement saya x berani komen. Semalam suami saya selamat menandatangi perjanjian dgn TNB bermakna rezeki tersebut selamat berada di genggaman kami dan kini bergantung kepada suami menguruskan projek tersebut samada berjaya atau tidak. Saya cuma akan membantu setakat yg saya mampu. Semoga projek tersebut selesai dgn jayanya.

KALAU KITA IKHLAS...

Ikutkan ati dah nak ngamuk dah, hampir mendidih hati nih dibuatnya...mana xnye...hampir 2km perjalanan ke opis tadi..tetiba henpon berbunyik... ingatkan opismer tepon mintak tlg tapau nasik lemak...cek kt skrin..terpapar HOME, ni mesti anak dara yg tepon (sebab Babah jarang guna tepon rumah)

M : Ye Kakak, (macam tau2 jek tuh kakak)

K : Mama, Kakak xnak pakai kasut princess nih, arinih ada sport so Kakak nk pakai kasut sport la Ma.

M : Ok...kakak amikla kasut sport lam rak kasut bawah sekali.

K : Ok...thanks Ma...

Ingatkan dah selesai sekali x sampai setengah minit. bunyik lagi teponku...

M : Ye..Kak...

K : Mama.....kakak x pandai nak ikat tali2 nih....

M : Mintakla tlg Babah..Bibik pun ada kannn...

K : Xnak Babah ikat....Babah ikat asik tercabut...Bibik pun sama...Kakak nk Mama yang ikat...Mama U turn laaa....(bunyik dah merengek)

M : Ok..Ok...Mama pusing balik la...

Saya pun tatau cemana blh tahan sabar pagi td. Walhal kalau ikutkan mmg saya dah lewat sgt dah...selalunya saya keluar rumah kul 7.40. Pagi td lepas Uturn etc...saya gerak balik dr rumah (utk kali kedua) kul 8. Tp tuhla...saya tekad pusing jugak...niat ikhlas nak pakaikan kasut ke kaki anak saya yg nak ke sekolah.....Alhamdulillah...saya managed utk sampai opis waktu yg sama seperti saya keluar rumah kul 7.40 gak...Itulaaa..kalau kita ikhlas...semua akan jadi mudah dan dipermudahkan oleh Allah s.w.t.

Note : Happy labour day n happy weekend to ollsss..

Monday, April 27, 2009

MENTAL MATHS

Si Anaknye request utk join kelas Mental Maths nih atau lebih dikenali dgn Mental Arithmetic dengan si Mamanye. Si Mamanye suruh si Anaknye request approval (of course dr semua segi baik kewangan dll) dr Si Babahnye.... Si Babahnya pulak bimbang Si Anaknye x blh nak cope dengan semua aktiviti yg sudah ditetapkan sebelum ini. Si Anaknye tarik muka ngan Si Babahnye, ala2 jauh hati gitu...menolak segala pelawaan utk jalan2 weekend arituh. Just nk stay at home tonton DVD, cartoons etc...(huhuhu..dah beso anak makk...dah pandai majuk2 manja gitu)...

Si Mamanye sebenarnya x kisah pun nk kuarkan duit utk hantar Si Anaknye mengikuti kelas mental maths tuh...bukan makan ribu2 pun....ratus2 pun jauh sekali. Sekadar RM55 sebulan...kalaupun xde duit Mamanye akan usaha jugak utk carik duit asalkan Anaknye gembira. Cuma Mamanye perlu persetujuan dr Si Babahnye..memandangkan Si Anaknye itu anak mereka bersama...sama2 buat kan...cuma yg tlg lahir kan jek Si Mamanye...jd Si Mamanye xleh la nak gila kuasa nak approve semua benda sendiri. Mamanye tahu niat Si Babahnye...xmo Si Anaknye pressure tp Si Mamanye juga paham hasrat si Anaknye...yg pasti dua2 keras kepala dan yg pening adalah Si Mamanye.

By the way...Mamanye dah survey sikit2 psl mental maths nih...nanti balik rumah nk kena kaunseling sikit dua2 pihak yg tgh bermasam muka tuh...Rasa nk ketuk jek kepada dedua tuh kalau blh laa....

Mental calculation comprises mathematical calculations using only the human brain, with no help from a calculator or computer, or pen and paper. Practically, mental calculations are not only helpful when computing tools are not available, but they also can be helpful in situations where it is beneficial to calculate with speed. When a method is much faster than the conventional methods (as taught in school), it may be called a shortcut. Although used to aid or quicken tedious computation, many also practice or create such tricks to impress their peers with their quick calculating skills. Almost all such methods make use of the decimal numeral system. The choice of radix determines what methods to use and also which calculations are easier to perform mentally. For example, multiplying or dividing by ten is very easy in decimal (just move the decimal point), whereas multiplying or dividing by sixteen is not; but the opposite happens if one uses the hexadecimal base instead of decimal. There are many different techniques for performing mental calculations, many of which are specific to a type of problem. Bla...bla...bla...

Thursday, April 23, 2009

ZAMAN SEKOLAH SMUR (URESS)

Salam kengkawan semua korang ingat kat den lagi tak rashid budak 5C dulu ngengkawan den faizal sujak, zurin, sibut, zizan, amir, bado, madi, johan, ramzi, fariz dan ramai lagi tapi tu ado yg dah jadi arwah (alfatihah) ok tinggalkan sekajap.

Kisah ni den tujukan untuk kawan se sekolah dulu yang lahir pada 1979 SMUR .. mesti
korang ingat ni,Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers,Thundercats, Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget
Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban. Mario Attack.ala kisah bola tampar tu.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah 3M kalau tak silap?...hmm, mesti pegang cawan warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.Pastu bunyi gigi member kite asrul kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang, kene laa tampal macam gigi sutok(susandi) dan radhi (jantung berlubang). ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2 time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek tapi makbon mesti dapat juara beli susu terbanyak.hahaha

beb...
cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu cikgu maimunah,cikgu syarliah cikgu zai. Pukul tapak tangan... kan ? semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen je kat kantin nenak hernita (ayam) time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu kalau tak pun kasut panda...ada yang suka stoking tebal laaa...dan yg aku ingat kengkawan aku haram tak pakai stokin..internet? email? Menda alah ape tu? CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr..

Tiket wayang pun 5 inggit je. kite pegi kedai runcit apong atau cipan, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya, Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'TiKam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class. tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita pegi makan ramai ramai. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.
Yang den tak leh lupa si aznil bawak lipan masa g makan pas tu bergaduh gan faizal sujak.faizal baling lipan tu kat aznil,aznil ngelak nyaris2 nak masuk dalam mee den.cilako faizal sujak tu.hehehe

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ cikgu rahim. main bola laa,
rounders laa...permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three','Police & Sentry', main kejar2 duduk...
kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2 color tu.kalau nak makan,kene patahkan kat tengah2 die! lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni
pun kita main dulu ingat tak ni masa darjah 6 main kat taman bawak tu. baling2 kapur laa. hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the World,We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi... bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni. AIDS wujud sejak diorg lahir. CD pun wujud time diorg lahir. Michael Jackson dah putih dah time tu. Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer. Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'. Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan
diorg skarang tak reti nak switch on TV kalau xde remote control. dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa handphone...den pun dah semester akhir kat USM baru dapat hp tu. hmm...jom kite check, kite ni dah tua ko? 30tuo ko? ,

korg paham ape yang korang baca kat atas ni dan korg sure tersenyum
kebanyakan member2 skolah menengah kito dah kawin beranak pinak korg sure pelik
bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone. kito dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari bile jumpe member lamo dari semasa ke semasa, seronok bile bersembang pasal cerito2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time kecik2, nakal2 dulu...last skali, bile dah bace kisah ni, korang akan terpikir utk forwardkan dkt member2 lamo kito.Sure diorg suko punye laa...heheh den ingin mencari kawan kawan lamo tapi email takdo no hp takdo tapi apa yang pentinglahkan..bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata...
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan lalui zaman yg sebegitu lagi..

sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita??? den yakin korang sekarang ni dah pun berjaya harap harap kok ado maso call lah den 012-3581985.buleh jompo minum2.kok bukak tagged add lah den yo. rashid_kkll@yahoo.com Ok lah geng selamat berkojo semuo...daaaaaaa


Mohd Rashid bin Kassim
Bba (hons) USM
Manager
Map Training & Consultancy Sdn Bhd
Ting 2 Wima Belia
Jalan Syed Putra
50460 K.lumpur


Note : Ini pesanan dr Rashid kepada saya...kepada bebudak uressian...silala contact Rashid kalau terbaca entry nih...Actually dia mintak email korang sume tp forum kita down la..saya x dpt nk carik sume email...

SEMALAM...

Semalam saya ambik Kakak lewat sedikit dr biasa. Adala dekat2 5 minit nak pukul 7. Puncanya bukan sebab saya byk kerja...tp sebab saya melepak lepuk ngan budak2 opismet. Kalau ikutkan kul 5.30 saya dah blah dr opis...tp sampai kt parking bebudak nih ajak lepak minum plak dulu. X ikut kang kata lak saya anti sosial...lgpun bukan selalu saya lepak2 minum afterwork ngan derang. Yg saya igt plg akhir sekali time cuti sekolah sebab time tuh saya x terkejar2 nk amik kakak kt CEC.

Konon nak lepak 20 minit jek...sekali terlajak..kul 6.30 baru saya gerak. Mana xnya...dok borak itu ini. Citer psl puchong xde letrik la...citer bibik la...mcm2 sume keluar.

Sampai kt CEC tinggal mmg kakak jek yg tinggal...so saya amik kesempatan interview Teacher Kuan mengenai perkembangan Kakak. Antara komen2 Teacher Kuan:-

1) Mandarin - sedikit lemah, tp lately byk improvement especially sejak saya arrange home tuition dgn Teacher Tan kt rumah. Kt CEC pulak time daycare Teacher Kuan mintak sorang budak lelaki nih pun sama kelas ngan kakak gak untuk tolong kakak...Teacher Kuan kata kakak rajin so saya x perlu risau.....

2) Bahasa Melayu - sangat ok, spelling x penah salah, reading pun semakin bagus.

3) English - Spelling ok...cuma reading saya kena pantau sikit. Xdela teruk cuma kalau dpt dipertingkatkan lg lebih bagus la..

4) Maths - Yg nih mmg buat saya tersenyum lebar sepanjang malam malah hingga ke hari ini sebab kata Teacher Kuan kakak punya maths paling bagus dalam kelas even compare ngan murid chinese pun. Yela...sebab saya tgk kakak pun dah blh buat homework maths cam campur ngan tolak tuh tanpa tanya apa2 kt saya. Yg nih of course bukan kakak dpt dari saya sebab maths saya pun cukup2 makan jek utk melayakkan saya diterima ke IPT. Saya admit kakak dpt nih dr Babah okeh...

Apa2 pun saya doakan kakak berjaya. Lgpun mei nih ada exam utk mid term...so saya kena pastikan balik awal utk ulangkaji sama2 ngan kakak...

note : terasa nk belikan sthing utk kakakla arinihhh..

Wednesday, April 22, 2009

Hadiah


Saya telah berjaya mengambil semua hadiah-hadiah yang saya menangi. Dengan ditemani oleh seramai 6 org rakan2 sepejabat. Kami bergerak beramai2 ke Wisma SSP untuk mengambil barang2 tersebut. Sepatutnya suami saya yg diertanggungjawabkan tetapi memandangkan beliau agak sibuk kebelakangan ini travel KL - Melaka everyday...bg menyelesaikan urusan syarikat di sana jadi sebelum hadiah tuh expired tarikhnya baiklah saya bergerak sendiri....
Puas hati jugak...dengan dua contest yang x berapa byk modalnya saya dpt brg2 nih...blhlah saya selumakkan di badan dan muka saya lepas nih...

Monday, April 20, 2009

IDAMAN

Ini rumah idaman saya. Setiap hari pulang dari pejabat saya akan lalu di hadapan rumah ini. Memandangkan jalan tuh agak jam dan berhampiran traffic light...so nk xnak saya kena la pandang rumah nih sementara menunggu lampu traffic bertukar hijau. Lokasinya di Kinrara, BK berapa saya kurang pasti. Yang saya tau dia berhampiran dengan jalan ke Giant Kinrara tuh. Minat giler saya ngan rumah nih. Walaupun saya tahu saya x mampu memiliki rumah ini tp xpela...biarla saya berangan-angan sahaja memandangkan angan2 tuh free of charge kan....kot kena bayar saya pikir gak 2 kali. Semoga suatu hari saya berpeluang memiliki rumah nih. Buat sementara waktu biarla saya cat dulu rumah saya dengan warna sama memandangkan itu sahaja yg saya mampu setakat nih....

RINDU...


Haipp...nk curik barang ekk...

Rindu betol saya sama budak nih. Budak notty yg menjadi penyeri hidup saya sefamily. Skrg dia dah pandai mengira....satu....enam...dua...empat....tiga....sepuluh...dan dengan bangganya tepuk tgn...huhuhu.

Note : Kejadian berlaku di kedai saya di Taman Mesra, Cheras/Kajang....pls support me k...

MJ FOREVER



MJ forever
I'll be waiting
Everlasting like the sun
Live forever
for the moment
Ever searching for the one

Note : Sila nyanyi ikut irama Viva Forever yer...Thanks to Maya kerana mengilhamkan banner nih utk MJ. Cantiks sangatt....saya suke...trademark dah ada..bila lg nak keluarkan produk2 MJ lakss...kekeke..

To all MJ...I lapppp...U...

Friday, April 17, 2009

KAIN

Di kala geng2 MJ yg lain2 sibuk buat entry kain saya pun nk buat gak. Bezanya saya dgn derang adalah saya x reti menjahit mcm derang. Saya cuma mampu bagi kerja kt tukang jahit jek la. Kain2 nih saya borong kt Jelita Textile kt Nilai Square. Antara stok baju raya saya jugak la. Ni batch ke 3 kot x silap. Batch pertama dalam proses dimanikkan sebanyak 2 pasang. Batch kedua kt Buyong Boutiqe masih dalam proses menjahit manakala batch yg ni akan dihantar ke Buyong pada masa yg sama saya mengambil tempahan yg telah siap nanti. To Kak Gee...wait for my baju2 k...also to Encik Buyong gaks...
Material bagi kain kaler ijau tuh Italian Silk manakala Pinky tuh Sifon. Yg pinky tuh konfem kena lining. Saya dpt best price sebab saya regular customer di Jelita Textile nih. Gambo saya pun ada kt dinding kedai tuh...(tinggal x tulih WANTED jek lg kekekke)..
Suami saya kata saya ni beria kalau buat persiapan raya...tp mmg saya ngaku pun. Raya bagi saya mesti meriah...baju kena banyak...x kira la baju saya ke baju anak2 ke..sume kena prepare awal2 supaya x terlupa mana2 yg penting. Duit kita blh carik....Yg penting, semua gembira....tul x?
Note : korang dah ada kaler tema ke utk raya tahun nih...aku dah pilih PINK....kekeke..

CONTEST @ INTREND

Jgn la nyampah dengan entry contest saya lagi ek.... Saya dpt surat ni semalam. Alhamdulillah...Satu lg contest yg saya berjaya menangi. Contest ni utk January dan saya dpt Produk Garnier bernilai RM250. Nampaknya blh saya minta suami saya collect kedua2 hadiah (termasuk contest sebelum nih) sekali gus. Ke nak kena tunggu lagi....manala tau hadiah contest akan datang pulak menyusul...kekeke...oberla pulak....

Thursday, April 16, 2009

BIBIK @ MAID

Email yg saling berbalas balasan di kalangan MJ amat merisaukan saya. Sementelah saya juga mempunyai Bibik. Sapa x risau kalau terbayangkan sekiranya perkara yang sama terjadi pada anak2 kita.
Saya mula start amik Bibik lebih kurang July 2008. Masa tuh mmg saya desperate sgt sebab kdg2 suami saya balik lambat. Bila suami saya lambat satu keje pun saya x blh nak buat. Dengan Afiq yg nak memerap dgn Kakak yg mintak perhatian. Jadi saya usulkan pada suami supaya carikan saya pembantu. Sebenarnya saya masih blh handle lg situasi tersebut. Kemuncak kepada sebab saya benar2 memerlukan pembantu adalah bilamana kaki anak bongsu saya (buat masa ni la) melecur. Saya x pasti bila sebenarnya benda tuh jadi tp saya perasan bila anak saya asik menangis..cek2 kaki dia rupanya dah berair. Lansung bawak ke KPMC dan keesokan harinya bila saya tanya kt neseri sorang pun x ngaku tau dgn apa yg berlaku. Saya x penah citer ngan member2 saya pun psl nih sebab malas nk bising2. Lgpun so far derang jaga anak saya dgn baik. Lansung suami saya uruskan proses pengambilan Bibik utk saya.
Bibik pertama saya bernama Suhrima @ Nia yg melaporlan diri pada 20 July 2008 (kot x silap perkiraan la) Saya layan Bibik nih dgn cukup baik sekali. Sebab saya nk dia jaga anak2 saya cemana saya jaga dia. Bibik saya ni x penah dtg ke Malaysia. Asik teringatkan anak2 dia (katanya la) Asik mintak tepon anak dia (saya layan gak). Cukup 2 bulan dia mintak saya advance duit gaji dia yg sepatutnya saya start bayar selepas 4 bulan dr tarikh dia melapor diri. Katanya anak dia nk guna duit. Atas perikemanusiaan saya beri jugak. Siap belikan prezen henpon nokia cikai rega 100 utk hari jadi anak dia. Elok2 benda2 alah tuh sampai ke rumah dia di Indon, keesokan harinya dia menghilangkan diri dari rumah saya. Kejadian berlaku di pagi Ahad. Sekurang2nya dia x lari semasa ketiadaan saya. Kain baju pun dia x bawak. Siasat punya siasat rupanya dia ikut tokey yg amik kontrak mesin rumput kt kawasan perumahan saya. Saya dpt info dr kawan yg bekerja di MPSJ seterusnya membuat penyiasatan ke premis tokey berkenaan. Saya buat report dan kesudahannya agent htr dia balik ke Indon, ko nak sgt balik kan..amik ko..tokey tuh pulak diterminate kontraknya memandangkan dia bertanggungjawab melarikan maid org. Padan muka ko...
Nak xnak saya kena gak terima Bibik gantian. Saya x blh amik balik duit saya dan sementelah saya mmg memerlukan Bibik. Kepada ibubapa saya, saya x pernah cerita psl Bibik saya yg lari dan sebagainya. Saya xnak mereka risau. Saya cuma ckp dia balik Indon sebab rindukan anak2. Bukan niat nk tipu. Tp saya dah ceritakan semua kt derang minggu lepas. Selepas suami saya terlepas cakap. Semoga Allah memafkan kami suami isteri kerana menyembunyikan fakta sebenar. Kepada MJ jugak saya x penah bercerita ttg hal ini.
Alhamdullillah...Bibik sekarang masih bertahan. So far saya nampak keikhlasan dia menjaga anak2 saya. Walaupun muka dia mmg x sedap mata memandang tp hati dia baik....Apapun saya tetap berwaspada. Dia x boleh keluar dr pagar sewaktu ketiadaan saya. Saya juga kerap pesan ngan dia kot nak lari, ckp jek...saya tlg bungkuskan kain baju. Tp jgn aniaya anak2 saya...

3 Situasi

Situasi No. 1
Kejadian berlaku di tempat letak kereta Aras B2, Kementerian Pembangunan Usahawan dan Koperasi. Sedang saya berlegar2 mencari parking (rasa ada kat 10 pusingan kot) datangla pak guard tuh. Mungkin kesian menengok saya yg berpusing2 cam gasing ni kan..lansung mengusulkan saya parking di parking menteri. Sambil terkejut saya berkata:-
S : Abis tuh kalau Menteri datang nanti cemana lak? Mana nak parking? Saya mungkin lama nih.
PG : Ala...xpe kak kami sekarang masih terapung...lom ade Menteri lagi.
S : OO...kot mcm tuh, arini saya la jadi Menteri awak ek...
PG : Senyum....(Mungkin dlm ati dia kata saya sengal kot...)
Situasi No. 2
Kejadian berlaku di Kafeteri, juga di Kementerian yang sama. Saya melihat seorang gadis memakai kasut yg sangat cun pada penglihatan saya. Dia pun mcm senyum kt saya. Bila saya rasa kondifen nak buat apa yg ada lam pala saya tuh maka saya pun menuju ke arah dia:-
S : Semekom...Tumpang tanya blh? Kasut awak tu cantik la. Beli kt ne ek?
G : Haha...kelaka la akak nih. Saya beli kt Isetan kak...
S : (sesungguhnya saya malu nk tanya brand ape) Ooo..kt Isetan ye? Xpe nanti akak pi carik...thanks ye...
G : No prob. Kasut akak pun cun gak..(mungkin dia nk amik ati saya)...saya nampak pun tau brand bonia kann....
Nampaknye kenala pi menyetan semata2 nk carik kasut cam dia? Agaknye berpeluang x ek?...
Situasi No. 3
Selesai urusan saya memandu utk ke pejabat. Konon2 nk try MEX tuh...follow2 signboard sekali lost. tetengok saya dah sampai ke mana2 ntah. Nasib x sesat sampai hulu langat..last2 belasah jekla ikut jalan biasa mcm saya ke opis jugak...
Sekian...

Untuk hari ni..


kasut utk hari ni, juga pilihan Bibik saya....lantak ngko la Bik... Basically saya suka giler kasut nih...dalam banyak2 kasut saya kasut ni la yg paling mewah bagi saya. Buka sebab reganya mahal ke apa ke kan....saya beli kasut ni murah jek, below 200, tp sebab kasut nih penuh dgn permata2 atau lebih specific lg 'tiger eye' so kena jaga kasut nih bebaik sebab bila 'tiger eye' nye tercabut maka kasut nih akan hilang serinya...

Wednesday, April 15, 2009

Testing...


Testing update from my henpong yg x canggih. Sila abaikan file2 yg berselerak tuh ek...buat2 xnakpak walaupun sebenarnya nampak. Pagi td my bibik beria2 suruh saya pakai kasut nih pi opis. Katanya, "Nyonya banyak beli kasut, kenapa x pakai"? Saya jawab saya xde masa nak tuko2...nk cabut price tag etc. Dia kata xpe..dia tlg tanggalkan...
Jadi utk arini dia pilih kasut Bonia utk saya gayakan...Haruskah saya bayar dia lebih utk cover duty dia sebagai perunding imej saya pulak??..Oh tidak...kalau pilih kasut ok la...kot baju mahunya dia suruh saya pakai baju merah suar biru kangg...

Tuesday, April 14, 2009

TAGGED

Saya di tagged oleh kawan lama masa kat UITM dulu....so..Vina, as per your request.....



1) Anda boleh memandu? Ya boleh..

2) Memiliki lesen memandu? Sejak bila? Ada...sejak tahun 1999

3) Bila tarikh luput ? Expired on 26/06/2011

4) Dimanakah anda mengikuti kelas memandu? Metro Driving Academy of course

5) Instructor pertama anda? Nak yg rasmi or x rasmi. Kot yg rasmi instructor dr Metro Driving iaitu Encik Megat (ingat2 lupa la), yg x rasmi lak dahulu dia bofren saya, tunang saya dan kini dia telah menjadi suami saya (Mr Am).

6) Kenderaan yg anda bwk sekarang? Toyota Wish 1.8 dan kadang2 Proton Perdana V6

7) Impikan kenderaan lain? Yes...Nissan Murano...saya teruja melihat norish karman memandu di dalam Spa Q musim pertama....(Mr. Am...tlg highlight ni sebagai wishlist utk besday saya...okey..dan anggaplah ini permintaan melampau dari seorang isteri..)


8) Pernah kemalangan? Syukur alhamdulillah...setakat nih..teruk sampai patah riuk xdela...kalau yg paling teruk pun keter xleh gerak la...ada la lam 2 kali, selain tuh calar balar sikit2 keter tuh selalulaa...



9) Kenangan manis/pahit sewaktu belajar memandu? Hampir2 x dpt meneruskan pembelajaran pemanduan gara2 bofren saya time tuh cemburukan instructor saya. Selain tuh..kenangan pahit sewaktu belajar memandu dgn instructor x rasmi...ari2 "hujan lebat" lam keter..moralnya kalau blh jgn belajar ngan instructor x rasmi. Kenangan manis saya adalah LULUS ujian dengan sekali percubaan sahaja.



10) Tips buat mereka yg ingin mengambil lesen? Jgn takut...jgn gugup...selawat byk2...selain tuh kalau blh elakkan daripada mengambil ujian jalanraya sewaktu murid2 balik sekolah dan sebagainya....payah sikit kot2 la jalan yg kita lalu tuh tempat bebudak nih melintas etc...payah nk kawal gear etc..maklumlah..kita kan ke amatur...


Note : Saya tagged pulak kawan2 MJ saya yg sudi melayan saya...

HAPPY 6TH BIRTHDAY KAKAK..


Selamat Menyambut Ulangtahun Yg Ke 6 buat Anakanda tersayang. Bonda, Ayahanda juga Adinda sentiasa mendoakan agar Anakanda dikurniakan hidup yg sentiasa dirahmati Allah, ceria, dan berjaya dalam apa juga bidang yang diceburi. Kami sayang anakanda sampai akhir hayat....

Monday, April 13, 2009

CONTEST @ INTREND

Alhamdulillah.....Satu lagi contest Intrend yg berjaya saya menangi. Saya akan mintak Mr. Am utk tolong ambilkan hamper nih bagi pihak saya nanti.

Friday, April 10, 2009

JANGAN TEGUR...

Saya selamat menonton filem ini semalam. Dengan ditemani kawan opis lama saya, saya menonton di IOI Mall, show kul 7.05 - 8.30. Komen saya, saya bagi lima ***** lah ek. Citernya amat2 menyeramkan. Sampai nak melompat keluar jantung saya rasanya. Dgn jalan cerita yang agak cepat, tidak meleret2 dibantu oleh sound effect yg mantap. Saya berani mengatakan kepada peminat filem seram bahawa rugi anda tidak menonton filem ini di pawagam. Kalau kt tv x terasa sgt kot. Sampaikan ada ketika saya rasa mcm nak lari keluar jek... nak2 lg time awal2 tuh jenazah opahnya blh men gerak2 pulak....dan tidur sebelah cucunya.....ooopppss...pi tgk sendiri ekk..

Thursday, April 9, 2009

DEMAM

Kakak demam, hari ni dpt MC dr doktor. Ptg semalam Teacher Kuan call saya bgtau yg badan Kakak panas sikit. Saya balik 'sharpener' semalam. Kul 5 saya dah cabut from office. Bwk Kakak ke klinik dekat2 ngan rumah. Doktor cek tonsil Kakak dah membengkak cam biasa setiap kali Kakak demam. Doktor bg Kakak MC utk hari ni dan esok. Dua kali Kakak muntah malam td. 2 kali jugak saya bangun tuko cadar. Kali kedua tuh saya suruh Babah temankan Kakak tido kt bawah. Selesa sikit sebab berhimpit2 kt katil tuh ngan Afiq.

Sebut psl tonsil Kakak nih saya dalam dilema utk operate or tidak. Kalau operate sian kt Kakak...x operate pun sian jugak. Lgpun bukan selalu Kakak demam. Xpela...saya ikut ckp doktor...selagi blh bertahan saya biarkan je la dulu..unless dalam sebulan 2-3 kali Kakak demam barulah saya bertindak.

Pala saya pening gak nih. Sebab beberapa kali terjaga sebab Kakak muntah mlm td. Ikutkan ati saya nak EL jek kot x pikir saya baru lepas MC lama last week...huhuhu..redha jekla keje arinih...yg pasti cukup jam saya nak cabut jugak...

Tuesday, April 7, 2009

2 DALAM 1

Saya update 2 dalam 1 lah ek...sebenarnya byk benda yg nak saya citer, byk citer lam pala saya ni, tp byk lagi dokumen2 atas meja saya ni yang nak kena saya selesaikan ari ni. Maklumlah, hari ni hari pertama saya memulakan tugas selepas MC selama 4 hari diikuti annual leave bagi menyelesaikan segala urusan peribadi semalam.
NO. 1) ALFATIHAH
Alfatihah buat Allahyarham Hj Mohd Yusoff Bin Hj Sani iaitu Pak Long saya yang meninggal dunia pada pagi Ahad lepas, semoga roh allahyarham dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan org2 yg beriman. Takziah buat keluarga allahyarham.
NO. 2) Kisah RM34.50
Semalam saya ke Jusco IOI Mall untuk menukar kemeja anak dara saya yg x muat. Kemeja tersebut kehabisan stok bagi size yg saya nak. Makanya saya terpaksa tukar dengan kemeja yg lain. Itu bukanlah masalahnya. Saya pun pilih kemeja lain yg sesuai. Sementelah sale dah habis semalam maka saya terpaksa membeli dengan harga normal (normal price) saya dikehendaki menambah RM34.50 untuk kemeja tersebut memandangkan kemeja yg saya beli dulu less 50%. Tp ketika saya mengeluarkan wang semalam cashier jusco tuh kata saya xyah tambah pape. Saya rasa dia silap pemahaman dan saya cuba terangkan pada dia yg mmg saya konfiden n konfem yg saya mmg kena tambah wang. Dia tetap kata xpyh. So saya ikut jek la kata dia. Bila saya balik dan pikir2 semula..mmg logiknya saya kena tambah wang. Kesian pulak saya kt cashier tuh kalau2 dia kena potong gaji sebab cuai. RM34.50 tuh byk bagi saya sebab saya blh lunch seminggu dengan jumlah tersebut. Apa2 pun saya harap pihak Jusco akan telefon saya sekiranya terdapat sebarang masalah. Sebab masa isi form utk tukar baju semalam (sebab baju berlainan code) saya ada tinggalkan alamat dan no tel utk rekod derang.
Sekian..saya byk keje laaa..

Thursday, April 2, 2009

EKTIBITI SEMASA 'SAKIT'

Saya diserang conjucntivitis atau lebih senang nk sebut sakit mate ler...Dapat MC dari doktor selama 4 ari bermula dr 1 April sampai 4 April. Dr Krishna ckp ngan saya, no tv, no computer, no jalan2 bwh matahari dan dia suruh saya berehat sahaja. Memandangkan saya dilarang utk ke pejabat (oleh boss saya) dan juga berada dirumah (oleh somi saya merangkap boss saya jugak) kerana bimbang akan menyebarkan virus2 tersebut kepada mereka yg berada di sekeliling saya maka saya mengambil keputusan membuat part time iaitu menjadi drebar kepada somi dan anak dara saya.

Saya bangun seawal jam 630 pagi, mandi, solat dan memulakan tugas sebagai seorang drebar. Setelah menhantar anak dara saya dan bersarapan bersama somi sebelum ke pejabatnya dengan anggunnya saya telah ke sunway pyramid bg menonton....



Selesai itu saya menikmati makanan tengahari bersama somi saya di Restoren Ayam Kampung di hentian awan besar. Lepas makan dan hantar semula tok laki di pejabat saya pulang sebentar ke rumah bg mengcaj hp saya yg kehabisan bateri dan seterusnya ke Damansara bg berjumpa Puan Sri Maya untuk mengambil beg idaman hati beserta unifom nana yg juga Puan Sri tlg baiki zip (dengan percuma okeh...) Time kasih byk2 ye Puan Sri...


saya juga berjaya membeli keperluan/makanan anak-anak di tesco...

saya juga berjaya mencuci kereta (setelah dibebel oleh tok laki)

dan sementara saya menunggu kereta di cuci saya berjaya membeli tiket untuk menonton....


serta menghabiskan duit untuk diri sendiri dan anak-anak di Jusco...

Saya juga berjaya menyelesaikan movie marathon saya dimana akhir sekali saya berjaya membawa anak dara menonton...

Nota kaki : sungguh ektif n produktif betul saya semalam...

Wednesday, April 1, 2009

SELAMAT ULANG TAHUN SAYANGGG...

Selamat Ulang Tahun Sayang



Yang tulus ikhlas

Ingin sekali sekala dirinya dibalas

Walau hanya dengan dakapan di angin lalu


Yang selalu memberi

Ingin sekali sekala jadi penerima

Cukup dengan salam dan manis doa


Aku ingin kau merasakan hebatnya cinta

Dan leburkan saja serpihan calar derita



Selamat ulang tahun sayang

Kini kau bersayap, pergilah terbang

Rentaslah langit cita cita mu


Harap nanti kita kan bertemu
Selamat ulang tahun sayang


Janganlah engkau tak terbang pulang

Ku nanti penuh kerinduan

Selamat tinggal, selamat jalan


Aku hanya inginkan engkau setia

Kerana setia yang mencipta bahagiamu



nota kaki : Selamat Ulangtahun yg ke 35 utk somiku yg tercehentaaa...semoga sukses selalu dan dimurahkan rezeki...tiada apa yg dpt saya beri melainkan sokongan, doa dan kasih sayang berpanjangan dr seorang isteri...