Monday, March 30, 2009

KEMANA KITAK?

Ke Bagan Lalang ler...ektibiti bulanan...mingguan pun leh jd jugak. Bila xde menda nk buat jek mesti anak dara saya proposed utk ke pantai men layang2 ngan sand castle.

kakak layan kuda dulu

babah tgh menerangkan teknik2 utk men lelayang kt kakak sambil adik menumpang sekaki

itu dia lelayang sedang naik tinggi

lelayang mickey kami yg kedua tertinggi di antara lelayang lain ptg semalam

si comot dengan equipment2 utk membina sand castlenya

si mama yg menyebok gak nk enteprem...cam kait buah kelapa jek ma...

DAH AGAK DAH....

Memang saya dah agak. Saya dah jangka dah perkara nih akan berlaku. Sebab tuh saya selalu beringat agar x tempuh memana shopping complex. Bukan apa, saya xnak menodai janji2 manis saya serta azam 2009 saya iaitu kurangkan membeli barang yang tidak perlu. Tapi sabtu lepas saya terpaksa, terpaksa ke Alamanda untuk menukar kemeja Afiq yg kecil. Xtau pulak saya yg perut anak teruna saya tuh makin boroi makanya kemeja tuh sendat Nampak kt badan dia.

Saya keluar dr opis Sabtu lepas lebih kurang kul 1.45. Mula2 saya singgah ke IOI Mall. Intai2 sikit suasana IOI Mall yg baru. Byk gak butik2 baru n blh tahan best ler. Tp byk lagi y g lom bukak. So saya ke JJ jek la. Intai2 kemeja keje utk Babah serta jeans utk Kakak. Dpt sehelai kemeja Padini yg less 10% after less jadi 90++ ngan jeans Seed utk Kakak yg after less jd 90++ gak.

Seterusnya saya ke Alamanda utk program menukar kemeja Afiq pulaks. Saya plan nak parking area C4 saje memandangkan dekat dgn Poney dan saya x perlu berjalan melintasi butik2 berkaitan dgn saya yg tengah sale dgn maha hebatnya. Tp saya bukanlah VIP yg bila pegi satu2 tempat jek mmg dah tersedia parking utk saya. Makanya saya terpaksa parking di Blok Selatan yg mana saya perlu menempuh segala macam mak nenek punya butik. Nak tersembul bijik mata saya ni ha. Saya beristighfar menenangkan hati serta membuang setan2 di dalam pala yg sdg menghasut saya yg sememangnya nipis iman nih.

Selesai tukar baju Afiq saya ke Info Kaunter utk buat verification parking ticket dan mata dan kaki saya yg sememangnya nakal nih terus menuju ke tengah2 Alamanda yg mmg tgh gegila buat sale brg2 Bonia, Carlo Rino etc. Makanya….

Dua yg di atas kotak tuh utk saya (149 x 2), dan yg 1 lagi tuh utk Bonda saya (cuma tambah 50). Saya rasa saya perlu usahakan sesuatu utk mereliasisasikan azam 2009 saya. Kalau x mmg xkan tercapai ler gamaknya. "Gaji lom kuar lagi dah shopping camno tuh?" Ini ayat tok laki saya.

Friday, March 27, 2009

SIARAN TERTUNDA

Entry nih umpama siaran tertunda, sebabnya saya terlalu mebizikan diri dgn kerja2 pejabat. Hari nih semuanya dah selesai, salary, OT dan semua yg berkaitan saya dah habis check cuma menanti utk di tandatangani oleh big boss seterusnya di hantar ke bank. Insyaallah, kalau xde aral by 31st nih sume org leh dpt gaji derang.

Atas permintaan Kak Ju, saya ltk ler sikit gegambo waktu tgk DOI Princess last week. B4 tuh...Kak Ju, sory...nih jek yg ada lam henpon saya. Saya ambil gambo nih tergigil2 sebab tgh cempung anak bujang saya yg ketakutan (bunyi kuat sgt kot lam tuh) dan lansung tertido. Nanti pas saya dpt gambo yg lagi cantik dr somi saya, saya ganti balik k.






sorang terlebih excited sampai x kelip mata, sorang lg lak ketakutan "mamma...atut maaa..."







Kesimpulannya mmg best giler. X rugi spent ticket utk tgk show nih. Walaupun mula2 saya rasa cam x payah bawak Afiq, tp sedey pulak tgk muka dia...Babah pun suruh Bibik siapkan Afiq dan hangkut sekali ke Stadium Putra. Walaupun seperti yg diduga Afiq x mengerti apa2 ttg show nih, saya x kisah...yg penting saya x ralat sepanjang show tersebut kerana kedua2 anak saya berada di samping saya. Ohya sempat jugak kami bergambar sefamili di booth yg disediakan. Kakak juga dpt habuan dari Babah sempena spelling yg x pernah salah setakat nih berupa cekak minnie mouse, kasut cinderella, tshirt barbie ngan pen beso gambo princess. Adik lak dpt pedang "atuk mermaid" (kata kakak la..) jadila kan dik, adik pun lom pandai mintak lg..kot x sure Babah belikan mcm2 cam Kakak...

Tuesday, March 24, 2009

Drama Sebabak

Mama : Mama nak pegi ke...

Adik : Je...

Mama : Adik tinggal dengan Bi...

Adik : Bik....

Mama : Tak boleh na....

Adik : Kal....


Inila drama sebabak saya pagi2 setiap hari sebelum ke tempat kerja. Drama ini juga yang menemani serta terngiang2 di telinga saya sepanjang penjalanan ke pejabat. Bangga sungguh bila anak teruna saya dah bijak bercakap. Selain dari ayat2 ni. Satu lg perlakuan dia yg buat saya ketawa adalah bila teringat dia mengigau sambil mengepal tangan ala2 penumbuk lalu memasukkan ke mulot. Saya rasa dia mimpi makan apple la...kekeke

Nota kaki : bizi yg teramat dan x sempat nk update blog, maklumlah hujung bulan kena siapkan gaji, ot staff dan sebagainya..

Tuesday, March 17, 2009

DOI-Princess Wishes

Saya x sabar tunggu Ahad nih. Bukan saja x sabar untuk melihat show di atas. Saya juga x sabar menyaksikan sinar kegembiraan yg terpancar di wajah anak dara saya. Setelah 'di dera' dengan home tuition di waktu cuti sekolah ini. Ini la reward utk kakak Dania. Saya ambik show kul 11 a.m. Sebabnya kalau blh saya nak tidokan Afiq sebelum kami bergerak ke Stadium Putra Bukit Jalil. Bukan sengaja x nak bwk Afiq. Saya rasa dia x minat pun duduk lam stadium dalam tempoh 2 jam menonton sesuatu yg dia x minat lansung. Baik saya biarkan dia membuas di rumah sahaja. Xde beza pun kot bwk Afiq sebab dia x dikenakan tiket pun. Kot2 la last minute cam x sampai ati (memang pun sebenarnya) nk tinggalkan Afiq...saya belasah jek hangkut dia.

Monday, March 16, 2009

SAYA SUKA APPLE

Asyiknya dia 'mengunggis' (unggeh) apple. Apple merah mmg kesukaan dia. Kalau bagi dia makan 3 biji pun blh sekali hadap. X suka bila saya buang kulitnya...mungkin kot di buang kulit dia rasa tu bukan apple sebab x kaler merah. Dia x suke apple hijau...'acam' katanya.

Friday, March 13, 2009

APA SAJA UNTUKMU

Untuk Kakak Dania, bekal dr Mama sempena cuti sekolah ini. Saya beli di Guardian kat ngan opis saya nih. 12.98 sekotak. Ada citer Cinderella, Snow White ngan Beuty & The Beast. Blh la Kakak relaks2 lepas tension pas tuition ngan Teacher Tan & Teacher Chitra kt umah....

PARTITION

Tamak tul saya arini....sampai 2 entry...xpe, blog saya saya punya suke la kann..kekeke Lagipun hari ni saya free sebab ada sorang jek candidate yg dtg utk interview.


Gambar gelap sket sebab xleh bukak lampu byk sgt (Afiq tido dah time nih)


Ini partition saya. Tujuan saya buat partition nih untuk memisahkan antara area living n dining rumah saya. Maklumlah rumah Talam 2 muka kan ke empat segi kan. So saya buatla partition nih biar nampak bersegi2 sikit...kekeke. Xde yg istimewa sgt psl partition nih cuma ianya hasil tangan saya walaupun x sepenuhnya. X sangka pulak saya yg saya blh bertukang. Dah lama saya beli kayu2 nih. Beli kt kilang di Kajang. Rega RM4 sebatang. Kayu jenis Rasah (bunyi sama ejaan saya tataula sama ke x) Saya cuma tlg silang2 jek kayu2 nih. Frame dgn asas kt bwh tuh saya mintak tlg kontraktor yg tgh ubahsuai toilet kt master bedroom saya tuh buatkan. Bukan ubahsuai apapun cuma toilet tuh terpaksa dipecahkan tilesnya utk diltk water proofing etc (besela rmh Talam 2 muka kan ke byk masalah bocor) Jadi memandangkan dah kena pecah so saya amik kesempatan utk tukar tiles n tukar bath tub sekali.

Sambung balik citer partition, En Madi iaitu kontraktor saya yg tlg buat frame, asas box kt bawh tuh dan pasangkan partition tuh ke dinding. Sebenarnya saya nk serahkan sume kejer partition tuh kt 100% En Madi tp isteri nya iaitu Kak Ana suggest saya buat sendiri dulu. Kata dia...ziha mesti blh buat seniri punya...blh jimat kos...saya pun try n error gak la. Ohya...ckp pal Kak Ana nih....rumah dia fulamakk..saya pegi rasa cam xmo balik dah. Series...dan yg best sume Kak Ana buat seniri tau...En Madi cuma ajar basic jek kt dia.

Partition di JM Briyani

Saya curik idea nih dr JM Beriani di Alamanda Putrajaya. Cuma bezanya dia ltk batu kt bawah tp saya letak kayu. Saya ltk kayu sebab anytime saya rasa x suka saya leh cabut n campak jek partition nih kan. Mula2 saya plan nak ltk mcm simple tapak jek kt bwh tuh n nak ltk batu2 kecil. Tp bila memandangkan kenakalan makhluk kecil kt rumah saya yg x berbelah bagi maka niat itu terpaksa di pendamkan sahaja. Maka seperti mana gambar di atas..itula hasilnya. Saya juga dah tempah cornice kayu bg menyesuaikan konsep partition tersebut. Cornice kapur telah selamat dipecahkan semalam utk digantikn dengan cornice kayu. Saya akan memaksa tok laki mengecat semula rumah esok jugak bg memastikan cornice kayu saya dpt dipasang minggu depan jugak....Belasah jek la Labu..

FIELD TRIP 2009

Hari ni CEC Puchong Jaya mengadakan Field Trip ke Wildlife Interactive Zoo Sunway. X silap saya ada 2 batch iaitu yg pertama pada hari ini dan kedua pada 25 March (kalau x silap). Kakak Dania punya turn arini iaitu Batch yg pertama. Seronok sangat dia. Sampaikan pukul 6.30 dah bangun mandi gara2 takut ditinggalkan bas. Siap pesan kat saya jgn mekap lelama takut jalan jam. Cuma tahun ni xde sapa antara saya mahupun tok laki yg blh tunggu hingga Kakak naik bas seperti tahun2 lepas. Tok Laki ada miting di Putrajaya kul 9. Sebab itu jugakla saya yg kena hantar Kakak ke sekolah hari ini. Saya pulak mmg xleh nak tunggu lelama kat situ sebab kena sampai office before kul 9. Bas pulak bergerak kul 8.45. So saya cuma pesan kat teacher2 CEC supaya dapat jaga anak saya bebaik. Senyum jek teacher2 tuh. Apa2 pun semoga Kakak happy arinih memandangkan last day sekolah pun arini kann...

Tuesday, March 10, 2009

ANAK TERUNA SAYA

Ini anak teruna saya merangkap anak kedua saya serta yg bongsu buat masa ini. Sangat notty tapi pelucu orangnya. Suka kacau Kakak Dania buat homework. Tp x kacau buku Kakak ler..cuma minta sehelai kertas ngan pensil utk wat cakar2 ala2 peta Indon, sebab yg jaga pun org Indon gak kan.. kekkeke. Sangat manja, pantang terjatuh sikit riuh mulot ngadu kt Babah ngan Mama. Nak bg senyap Mama kena pura2 amik minyak then sapu...acah2 jek pun..tgk la botol apa yg paling hampir ngan Mama time tuh. Anti sket ngan Kakak...kalau terjatuh kot kita tanya sapa buat mesti dia sebut 'yaya' iaitu merujuk kepada Kakak Dania nya..kesian ngan Kakak..walhal time tuh Kakak xde kt rumah pun...Masih suka menggigit n mencubit kalau rasa x pueh ati ngan sesapa. Risau kot2 dia buat kt anak2 org lain. Menan feberet skrg adalah motor roda 3 berkuasa bateri yg mama beli sempena gaji pertama Mama bulan lepas. Sudah memperlihatkan aksi2 merempit okey...(nyesal lak beli menan tuh...huhuhu)...Apa lg ek...ntahla..tetiba lak idea yg mencurah td hilang gara2 dipanggil mengadap....nanti sambung ekk..

Thursday, March 5, 2009

HARTA RAMPASAN

Pagi td saya follow my big boss aka Lady Boss to MOF. Ada meeting utk our new project. Meeting selesai kul 10.30. Sempat pulak Lady Boss saya ajak saya breakfast kat Alamanda. Sambil2 tuh saya sempat saya contribute duit gaji saya yang pertama utk diri sendiri dan anak2. Saya terpikir juga nak beli sthing utk Tok Laki, tp x tahu apa yg nak dibeli serta masa x mengizinkan. Xpe..malam nanti saya heret Tok Laki kesini lagi. Untuk saya sepasang kasut 'Kerani' yang mmg saya idamkan lepas baca magazine Female keluaran March 09. Sebenarnya saya suka design yg lg 1 yg agak simple sikit. Tp memandangkan salesgirl tuh pandai bodek saya maka saya 'terbeli' la design yg nih. Xpela...kot agak2 nak gak yg 1st choice saya tuh...saya pejam mata jekla malam nih nanti. Untuk anak2 saya beli baju n skirt from Disney yg mana ada gambo minnie mouse manakala utk Afiq 3 pasang Tshirt dr MC dan Poney. Ohya...saya dpt jugak Blouse from Envee yg mana Lady Boss saya yg pilih serta tlg byrkan utk saya...TQVM Madam Christine...

harta rampasan ku utk hari ini

kasut2 pojaan saya yg terdapat lam magazine termasuk 'kerani' saya yg baru

nota kaki : bila la saya nak tunaikan azam baru saya iaitu nak kurangkan shopping ekk...?

Wednesday, March 4, 2009

ALHAMDULILLAH....

Pernah kah anda dgr ada org yg dpt confirmation dalam masa sebulan sahaja? Andai ada, saya adalah salah seorang dari mereka. Benar..semalam saya terima confirmation letter yg berkuatkuasa 1hb Mac 2009. Sebenarnya saya x berapa terkejut sgt memandangkan saya dah dimaklumkan sebelum ni oleh big boss saya cuma saya sedikit keliru dengan alasan mereka memendekkan tempoh percubaan saya yg sepatutnya 3 bulan. Adakah saya benar2 boleh buat kerja atau sebab lain?. Xpelah..bak kata suami saya...selalula pikir yg positif. So saya memungkinkan yg saya ini mmg layak menjawat jawatan ini dan syarikat berpuas hati dgn prestasi kerja saya selama sebulan ini. Oh ya..saya juga menerima kenaikan gaji dengan kadar yg agak memuaskan hati saya.

Saya sebenarnya xnak komen byk ttg kerja2 serta syarikat saya. Bukan apa, saya xnak mcm yg lepas2...mula2 ok..lama2 jd cam org nomad. Cuma yg saya harap, apa yg saya terima / hadapi / alami sekarang akan berterusan. Moga semuanya baik2 saja hendaknya. Yang penting, suasana tempat kerja yg memberansangkan, kawan2 sepejabat yang mesra serta ketua yg memahami pekerjanya. Itu sudah cukup buat saya. Soal gaji sekarang sudah jatuh ke no. 2. Yg penting saya seronok utk ke tempat kerja tiap2 ari.

Oklah..saya masih ada kerja yg perlu diselesaikan. Lenkali saya citer lagi psl keje saya okey..

Sebelum tuh...terimala...hasil tangan mak wan yg telah selamat saya guna pakai...



bakul yg digunakan untuk menyimpan pakaian2 pelasah harian untuk Afiq untuk diletakkan di dalam bilik Bibik aka Bebek iaitu panggilan Afiq.

bakul ini pulak tempat menyimpan pakaian2 kering yg belum sempat si lipat / digantung. Tp x sempat penuh pun bakul nih sebabnya bibik saya teramatla rajin melipat kain baju.

Monday, March 2, 2009

BUSY..

Saya bizi gilerr...seminggu blog x berupdate. Kat rumah lak bila dah tgk muka bebudak ni mmg malas gilerla saya nak online. Saya ngantuk giler arinih. Malam td tido lambat gara2 siapkan keje opis. Saya print out sume application. So arinih saya leh straight suruh assistant saya kol derang utk sesi temuduga pulak. Last week saya balik Rembau. Saya x plan nak balik Rembau sebenarnya. Saya plan nak balik this week sebab minggu ni kan ke cuti lama sket. Tp sebab bebudak nih demam dan Bapak saya suh balik atas alasan cucu2nya rindukan dia (itu pasai la cucu2 dia demam katanya) Last week lepas saya balik dr opis saya ke rumah Datin Ja mengambil kelambu pink yg saya kirim. Sampai rumah terus saya packing sume barang2. Sampai kampung lebih kurang kul 6 cenggitu. Bapak saya juga suh saya balik amik balik Bibik saya. Kata Bapak saya lagi anak saya demam sebab menjangkit selsema n batuk from neseri. Maklumlah dah 2 minggu Afiq dok neseri kan...selama Bibik di kampung. Saya iyekan aje la...Tp kot nak ikutkan pun mmg lama dah anak2 saya x demam pakej nih. Besela kt neseri...x anak kita bawak penyakit, anak org lak kan..Saya x kesah pun babtu sebab selama nih pun anak saya selesa, selamat dan sejahtera jek duduk neseri. Dan anak dara dah pun...saje je Bapak saya tu suh balik nak tgk cucu...kekeke


Sambil melepaskan kerinduan saya kepada ibu bapa dan kampung halaman (cewahhh..poyo jek) saya sempat membuat tinjauan tentang hasil2 projek saya. Antaranya....


dan

Dalam seminggu Bonda saya telah berjaya menghasilkan beberapa produk. Cuma tinggal utk di varnis sebelum saya pasarkan buat kali pertama. Doakan kejayaan saya ye kengkawan....

* nak sambung kojo...