Monday, February 23, 2009

PROJEK LAKI BINI...

Hakikatnya saya bizi ya amat…dgn interview session lg, dgn minutes meeting last week yg x bertaip2 lg, dgn kerja2 tertangguh (yg x sempat siap) last week lg dan seribu satu macam lg.

Ni bukan projek 18SX ye kengkawan. Ni Cuma projek2 saya suami isteri yg mungkin ntah apa2 di mata org tp demi wawasan kami yg berazam nak jadi jutawan muda secara berdikit2 (chewahhh..poyonya).
Projek Tok Laki

Ni projek tok laki saya, pejabat nih baru diubahsuai minggu lepas. Bertempat di Seri Kembangan (dekat2 ngan Jusco Equine). Byk plan tok laki saya kat sini. Nak buat transportation, e-kamus, htr brg2 within Malaysia area dan oversea dan sikit2 printing. Saya sebenarnya x bape suka bila Tok Laki saya byk sgt komitmen sebab takut dia kekurangan masa utk keluarga, tp bila saya pikir dr sudut positif, saya perlu menerima hakikat yg suami saya sekarang sedang berusaha sehabis mampu untuk membahagiakan kami sekeluarga. Apa2 pun saya doakan yang terbaik untuk dia….

Pemandangan ofis tok laki yg baru diubahsuai

Projek Saya

Hahaha…saya dapat idea nih malam Jumaat lepas, Idea nih saya dapat melalui produk2 rotan yg saya beli 2 minggu lepas (masa jualan amal utk membantu rakyat2 Gaza) dan salah satunya cikbakul yg saya beri pada Sikudus. Dapat jek idea nih terus saya forward ke Tok Laki saya yg masa tuh tgh lalok nak tido. Dia jawab nak xnak jek. Semangat saya yg membara waktu tuh menuntut saya untuk tidak tidor sebaliknya membuka notebook dan memulakan pencarian. Alhamdulillah..dengan izin Allah…mudah bagi saya memperolehi semua maklumat yang saya perlukan.

Lepas keje Sabtu arituh, saya ke Puchong utama untuk mendapatkan bahan2 asas yg saya perlukan utk projek saya ini. Saya dah berbincang dengan Bonda tercinta. Beliau dengan senang hati akan menguruskan tenaga kerja bagi saya dan menggunakan kepakaran beliau untuk projek saya. Sapa lg nk bantu saya kalau bukan dia katanya. Saya juga akan hantar Bonda saya untuk mengikuti kursus bagi mempertingkatkan kemahiran beliau. Pelan pemasaran pula sudah saya rangka dan Alhamdulillah juga dengan izinNya…ada Hamba Allah yg akan bantu saya utk memasarkan produk saya di sekitar Putrajaya (pada awalnya). Saya x fokus pada keuntungan buat masa nih, cuma saya berharap suatu hari nanti projek saya akan berkembang dan bukan setakat Hangat2 Taik Ayam sahaja. Manala tahu saya bakal mengwujudkan peluang pekerjaan bagi golongan2 yg kurang upaya atau sesiapa sahaja yg berminat untuk turut serta. Bukan kan itu bonus utk saya juga…

Pemandangan kilang memproses rotan

Rotan-rotan yg menunggu utk di ambil oleh pengorder termasuk kepunyaan saya

Dah sedia dimasukkan ke dalam kereta untuk di bawa pulang

So kawan2 sekalian, doakan kejayaan saya okeh. Tp kalau x menjadi pun saya x kesah sebab barang2 nih saya blh gunapakai sendiri gak…xpun saya sumbat lam keter parking jekla kat simpang memana pastu jual…kekeke..

Friday, February 20, 2009

Sepetang di Danga Bay

Power Puff Girls bersama2 ngan Ben 10 versi lom baligh

Ni gambar 2 minggu lepas. Kami x plan pun nak ke Danga Bay nih. Kebetulan ptg sabtu 7/2/9 tuh Tok Laki dpt kol dr kampung mengatakan salah sorang pakciknya kena strok. So setelah berbincang, awal pagi Ahad tuh kami sefamily bersama2 family SIL bertolak ke JB, kami ke Plentong (rumah pak chik) dan ptg tuh sebelum bertolak pulang ke KL kami singgah sebentar di Danga Bay. Masa suntuk sangat sebab saya ajak Tok Laki pulang malam tuh gak ke KL bagi mengelakkan kesesakan cuti Thaipusam keesokan harinya. Memang x puas merayap sekitar Danga Bay tuh sebab kawasannya agak besar. Saya x sempat lansung menjejakkan kaki ke Street Mall di sana kerana melayan anak2 bermain. Saya plan nak ke sana lagi March ni bagi merealisasikan impian saya itu...

Wednesday, February 18, 2009

ALAMANDA CONTEST

Petang semalam saya dapat panggilan dr Alamanda Management Office, berkenaan dgn satu Contest yg saya masuk. Panggilan tersebut merupakan panggilan hangat buat saya...hehehe...Menurut kata Miss Yen, saya memenangi voucher membeli belah sebanyak RM1000. Kata Miss Yen lg, actually bukanlah berbentuk vcher cuma alamanda akan bg saya cash RM1000 dan saya dikehendaki bershopping di mana2 outlet di Alamanda (kecuali tempat makan) dengan ditemani oleh staff alamanda dalam masa sehari. Bila Yen tanya saya bila saya nak shopping of course la saya ckp 'TODAY" la....ngeh..ngeh..ngeh...

Org pertama yg saya bgtau adalah merupakan salah sorang geng MJ saya...seterusnya saya kol tok laki untuk mengkhabarkan berita gumbira tersebut. Dan yg paling menakjubkan tau apa dia???...Hadiah yg sama turut dimenangi tok laki saya. Kata tok laki saya, org yg sama ada menghubungi dia dan dia turut menyampaikan berita yg sama. Maknanya disini kami memperolehi RM2000. Syukur Alhamdulillah...



Sebenarnya Tok Laki saya x tahu menahu sgt psl contest nih. Saya yg cuba nasib dgn menghantar penyertaan atas nama saya dan dia. Tp saya ada pesan ngan dia jugakla sikit2 2 bulan lepas masa saya htr submit arituh. Yelaaa...manala tau kot2 Alamanda buat verification ke kann...pasal2 jek tok laki saya terbangak-bangak menjawab soklan2.

Setelah berjanji ngan Tok Laki saya semalam kami ke Alamanda Mgmt Opis berjumpa dengan Yen. Mula2 Tok Laki saya masuk dulu kemudian saya pulak...yelaaa...takut kantoi kann.. Yen memudahkan kerja2 kami utk bershopping kerana memberi kebebasan sepenuhnya kepada kami membeli barang2 tanpa membontoti kami. Dia cuma minta kami simpan semua resit2 n make sure sume resit date pada 17hb Feb 2009 kemudian pas pada dia on Thursday nanti (sebab Wednesday dia on leave).

Saya plan nak habiskan utk beli baju anak2 sebenarnya, tetapi memandakangkan apa ajela yg ada kat Alamanda utk budak2 kan...so lihat jela apa yg saya ter'paksa' beli semalam demi utk melangsaikan hadiah tersebut.



Untuk saya beli Handphone LG Viewty K990 Baby Pink (lama dah x pakai henpon canggih sikit semenjak Afiq baling henpon saya sampai berderai), Parfume Versace Crystal Noir, Jam tangan Guess, utk hubby 3 pasang tshirt n kemeja dan kasut Camel, Utk Afiq 2 helai kemeja dan also utk kakak 2 helai T shirt. Sebenarnya mmg saya dah lama nak beli henpon baru tp dok tangguh2 je sebab xde masa nak pi server yg murah2. So nanti duit yg saya simpan utk beli henpon saya gunakan utk beli portion utk anak2 saya pulak ok.

Kepada sesiapa yg teringin nak masuk contest di atas sila lah berbuat demikian sebab tarikh tutup pada 28 feb ini...semoga anda juga bernasib baik seperti saya..Aminnn...

LAGI2 MJ GEDERING...

Saya dapat eksesori set mengandungi rantai leher dan rantai tangan dari Datin Ja, Buat Datin Ja, sesungguhnya saya sangat suka dgn pemberian anda. Saya pakai arinih ke opis, oleh kerana nak menyesuaikan aksesori tersebut dgn pakaian saya, saya terpaksa memakai baju kejer yg paling jarang2 sekali saya pakai (sebab ia kaler putih dan saya yg tebolah ini kerap sgt tertumpahkan makanan atas baju ini). So sebab saya berpuasa hari ini, maka dapatla saya memakai baju ini (saya x bimbang baju nih comot sebab saya x makan) beserta dengan aksesori pemberian Datin Ja.

dan

Kepada Datin Ja, terima kasih daun keladi ye....

Monday, February 16, 2009

MJ 5th Gedering

Saya benar2 kagum denagan gambar2 yg diambil oleh Tan Sri Aji. Meroyan saya dibuatnya. Tan Sri Aji dgn kemra Infrarednya mmg gempakla, terserlah ke'jelitaan' dan kemachoan serta ke'Ju-on'nan muka2 MJ & Associates

Ini gambar family saya....my beloved hubby, my cute little princess oso my notty boy

My little Princess a.k.a. Ju-on versi pompuan melayu terakhir

Myself with Danial Afiq (saya nak perasan sket bolehh?...Rasa cam cuns jek saya lam gambo nih), Lidah Afiq tuh cute lerr..I really looiikee this pic wahai Tan Sri Aji...


Dan ini pula gambar yg mengundang sedikit kontroversi di dalam mukabuku Hanis

Jgn mare ek unty Ja...gurau2 jek...Saya pun belum terpikir lg nak bermenantukan org yg tua dariku...wakakakka..

Note : saya sgt gembira, sukahati, rasa mcm nak melompat2 mengingati keseronokan gedering kita kali ini. Kepada yg x bisa untuk turut serta..lenkali join ek..dan kepada yg jauh di mata iaitu Wan dan Yati...nantikan kehadiran kami di belah Utara okeyy...

Note ** : Aji saya kidnap gambo ekk...

Sunday, February 15, 2009

SEMBANG HUJUNG MINGGU

Semua perbualan ini berlansung di dalam kereta sewaktu dalam perjalanan untuk sarapan di Ipoh Station...


Sembang 1

Dato' A : Kalau abg mintak azie parking keter kt luar pagar lepas nih ada masalah x?

Datin A : Xde la bermasalah...tp apehal la pulak nak parking kt luar?

Dato' A : Abg rasa nak buat swimming pool la kt porch kita tuh.....(sambil buat muka ala2 serius sambil memandu)

Datin A : Mengerutkan dahi sambil mentafsir ayat2 sewel tok lakinya...

(ni mesti kes x puas ati sebab saya terlupa bwk suar mandi dia semalam waktu kt Avilla, wahai Datin Ja..izinkan la somi saya melepaskan giannya nak mandi kt swimming pool tuh...saya dah ajak dia mandi kt Precint 16 Putrajaya td tp dia xnak...x sama katanya...dahla tuh..siap mintak izin saya nk beli 1 unit Avilla..macamla beli rumah cam beli kopok...)


Sembang 2

Dato' A : Bila la abg nak kaya cam Dato Yusof Haslam tuh ek...

Datin A : Kot kaya cam Dato Yusof Haslam xpe sebab dia banyak duit pun dia x kawin 2.

Dato' A : Kesitu pulak...(mengerutkan dahi mentafsir ayat sewel dr bini dia pulak....)


Sembang 3

Dato' A : Dah lama abg nak tanya.....MJ tuh stand for what ekk?...

Datin A : (Sambil terkebil2 pikir jawapan...sebab konpem kena gelak kot kata Mak Joy...)...

Dato' A : Haa...tuh cari idea nak menipu la tuhh...

Datin A : Xdelaaa...suka ati abg ler nk sebut apa.....tp M tuh for Mommy....J lak for Joy....

Dato' A : Bukan J tu for Joyah ke??...

Datin A : Grrrr.....


note : Aku xde gambar MJ gedering ler geng...sesapa yg ada email kt aku ekkk...

Thursday, February 12, 2009

TAGGED

Saya di tag oleh kawan Uressian saya iaitu Si Badut, Ada masa sikit sebelum balik nih blh la saya buat..so dut...harap puas ati ek..

1) Go to your photos folder in your computer.

2) Go to the 6th folder of photos.

3) Go to the 6th picture in that folder.

6) Put the picture on your blog and description of it.

7) Invite six friends to join the challenge.

8) Link them in your blog and let them know they have been challengedbee


so....nilah hasilnya...



Ni gambar masa kami jalan2 ke Mid Valley Krismas arituh...Kakak cuma nampak lengan jek sebab leka menikmati keindahan pokok2 krismas kt sinun...Saya ramai kawan...so no 7. tuh saya x amik kira...saya tag pulak mana2 kawan2 MJ saya yg free yg nak layan tag saya...x lupa gak kat kengkawan uressian saya sekali...suka ati korang la ye...nak buat ke tidak...

note : dut, dlm komputer folder xde gambo sebab aku baru sgt kt sini...so aku amik folder lam portable hardisk...kira okeyla kannn....

VACANCY

We are an established Civil & Structure construction company based in the Klang Valley. In line with our expansion plan, we invite and seek dynamic and hardworking personnel to join our organization for the following positions:


1. QUANTITY SURVEYOR
- Degree in Quantity Surveying/Civil Engineering/Construction Management or its
equivalent.
- Minimum 3 – 5 years working experience in infrastructure / building works.
- Experience in Pre & Post contract activities.
- Must be familiar with PAM, CIDB, IEM and JKR conditions of contracts.
- Proficient in both spoken and written English and Malay.
- Able to communicate effectively with Construction Team & Subcontractors.
- Independent and proactive.
- Computer literate and possess a good command in MS Office and Excel.
- Posses a high level of integrity pleasant personality, strong analytical and organization skills
and a team player.
- Exposure in design & build projects will be an added advantage.

2. SITE ENGINEER
- Possess recognized Diploma / Degree in Civil Engineering / Construction Management or
its equivalent.
- Minimum 3 years working experience in infrastructure / building works.
- Able to use Microsoft Project / Auto-Cad & other application.
- Willing to travel and relocation when required.

3. JUNIOR SUPERVISOR
- Certificate/Diploma in Civil/Building Engineering or equivalent.
- Minimum 1 year and above experience in infrastructure/building/construction
environment preferably in similar capacity.
- Willing to travel and relocation when required.

4. M & E COORDINATOR
- Degree / Diploma in Mechanical Engineering / Electrical Engineering or equivalent.
- Minimum 5 years experience in similar capacity.
- Good interpersonal and communication skills.
- Ability to coordinate, organize and implement site activities.


We offer an attractive remuneration that commensurate with experience and a challenging career awaits the successful candidate.

Interested candidates are invited to submit their detailed resume within 7 days from this advertisement and stating their current & expected salary to:

Fax : 03-79842011, E-mail : jobsbaru@gmail.com


note : Syarikat saya ada kekosongan jawatan di atas, saya juga dipertanggungjawabkan untuk mengiklankan kekosongan jawatan ini di dalam paper Star next week. Kepada mereka2 yg berminat blhla email/fax CV dan Cover Letter ke alamat email seperti di atas atau email ke personal email saya. Insyaallah saya akan cuba bantu setakat yg saya mampu. Paling2 saya dpt tlg pun mungkin sampai setakat stage 1 interview lah kot, sebabnya saya xde pengetahuan teknikal utk interview org sampai stage 2 or 3. Blhla cuba2 ye...

Wednesday, February 11, 2009

DIA

Dia kini makin dewasa, makin bijak, makin byk celotehnya. Dia kini semakin sensitif. Mungkin naluri sebagai seorang perempuan terlalu menguasai dirinya. Atau mungkin kerana lewat sedikit memberikan adik kepadanya. Pun begitu....dia mudah mesra dengan sesiapa sahaja. Kerana sejak berumur 2 bulan dia telah saya hantar ke taska kerana menunaikan tanggungjawab sebagai seorang pekerja.

Kebelakangan ini, Dia sangat rajin. Rajin sungguh dia mengulangkaji pelajaran walaupun diganggu oleh 'makhluk kecil' yg nakal itu. Dia juga sabar walaupun kadangkala tercabar jugak kesabarannya pabila setiap kali di ganggu oleh 'mahkluk kecil' itu. Dia cuma akan menangis mengadu pada saya ataupun suami tanpa bertindak memukul atau apa sahaja perbuatan yg sewaktu dgnnya. Saya kagum dengan kesabaran dia.

Walaupun begitu, ada ketikanya dia akan berubah menjadi sedikit agresif. Dia x suka dipaksa. Dia juga x suka di layan dengan kekerasan (saya lah tuh yg suka menggunakan kekerasan kepadanya)

Dia mmg boleh diharap. Menjaga 'makhluk kecil' dengan seikhlas hatinya (walaupun kdgkala 'mahkluk kecil' tuh buat mcm2 kt dia) Bukan itu sahaja, membantu saya di dapur juga mengemas biliknya sendiri.

Dia selalu berkata ingin menjadi seperti saya. Memakai baju2 saya, juga kasut2 serta beg2 saya. Dia juga yg selalu menemani saya menonton tv hingga lewat malam sekiranya serita yg kami tonton bukan feveret suami.

Dia kini sedang meniti usia....Saya takut...terlalu takut akan kehilangannya....

Saya sayang sangat kt Dia......

Friday, February 6, 2009

JIRAN SAYA

Semua org ada jiran kan. Selagi kita hidup bermasyarakat selagi itula kita mempunyai jiran. X kira lah jiran tetangga ataupun jiran2 biasa. Apa itu jiran tertangga? Jiran tetangga merupakan mereka yg tinggal bersebelahan dgn rumah kita. Jiran biasa pulak merupakan jiran2 yg selain dr yg dok sebelah rumah kita la...

Saya hidup dalam masyarakat majmuk. Jiran sebelah kanan saya bernama Mr & Mrs Kelvin. Lama dah kami berjiran, sejak tahun 2004 lagi iaitu waktu kami awal2 pindah rmh baru dulu. Derang nih pasangan kaya yg dah lama kawin tp x dpt anak lg. So derang manja2 ngan anak2 saya jekla. Jiran sebelah kiri pulak Mr & Mrs Kaniappan (alaa..rumah dia ni la yg berhantu dolu2). Derang nih dah berumur sikit dan anak2 pun sume dah besar panjang. Ada antara anak mereka yg dok asrama. Yg tinggal ngan mereka pun sorang jek iaitu cikgu di SR kat area rumah saya gak.

Jiran2 saya nih semuanya baik2 belaka. Yg pastinya tiap musim perayaan kami bersama2 merayakannya. Bila Hari Raya saya akan masak lebih sikit dan panggil mereka dinner kt rumah saya. Masa CNY pulak Mr Kelvin selalu buat BBQ (halal punya sebab bisnes partner dia pun melayu) dan jemput kami sefamily. Begitu juga time Deepavali, Mr Kaniappan akan htr sikit kuih muih dan maruku ke rumah kami. Pendekkata walau apa jua perayaan pun saya x risaulah nak tinggalkan rumah sebab sure akan ada backup jiran yg tlg tgkkan.

Kdg2 ada gak benda yg x bape nak sedap psl jiran nih. Mcm Mr Kaniappan tu, dia bela anjing. Nama dia Rossie. Bising betul bunyi Rossie tuh...tp saya xleh nak komplen apa sebab tuh kawasan rmh dia kan. Lgpun ada baik jugak sebab Rossie tuh akan menyalak bila org2 x dikenali lalu kt rumah. So alert jugak ler kot ada org jahat kan. Kiranya cam alarm system gak ler...cuma yg x tahan bila Rossie tuh x suka kt tok laki saya. Asik menyalak jek bila nampak tok laki saya. Penah sekali tok laki saya slow talk ngan Rossie tuh tanya sebab apa dia suka menyalak kat tok laki saya. Tp Rossie tetap menyalak dan terus menyalak. Lansung tok laki saya dah x kesah dah skrg. Lantak ko ler Rossie...

Mr & Mrs Kelvin lak so far xde apa2 problem lg la ngan saya. Dia pun workaholic laki bini. Wikday jgn harap nampak muka. Kot nampak pun cam main ba ba cak jekla kiranya. Tp time wiken saya ngan Mrs Kelvin leh gak pi joging sama2 keliling Taman sebab tok laki saya ngan Mr Kelvin pi driving range kt Bukit Puchong sana. Lagipun umur saya ngan dia hampir sebaya, so can go laaa kannn....

Kenape ekk tetiba lak saya nak citer psl jiran arinih???....Hehehe...sebab saya xde menda dah nak merapu arinih...lgpun semalam anak saya dpt angpow seratus sorang from Mrs Kelvin babtula saya terpikir nak citer psl jiran saya kot....Anyway..happy wiken to evebody...

Thursday, February 5, 2009

SPELLING

Start minggu nih every week Kakak ada 3 sesi spelling, Selasa utk Bahasa Melayu, Khamis utk English dan Jumaat utk Mandarin. Ckp ttg spelling nih mmg x senang duduk saya dibuatnya. Last year blh la nak main2..this year xleh dah. Tambahan pulak bila dgr Ja ckp ada classmate anak2 kami (tahun lepas) yg blh score fullmark utk spelling. (Bukan ler sengaja nak banding2kan anak kita ngan anak org lain, tp kalau bandingkan benda baik dan utk kebaikan x salah rasanya kan)

Utk spelling BM this week teacher2 kt skul ngan Babah yg guide Kakak…mmg saya totally x amik port sebab time tuh sebok setelkan hal Mak Wan ngan mcm2 lg. Alhamdulillah, utk minggu nih kakak dpt score fullmark utk spelling Bahasa Melayu. Siap Teacher Joy bg sticker Garfield lg sebab dpt score kan. Tp utk English semalam mmg saya yg kena ajar sebab waktu kt Day Care Kakak ada byk homework nak disiapkan trus xleh usik bab spelling dan Babah pulak kol ckp dia balik lewat sket n pesan saya supaya tgk2kan spelling Kakak (Babah siap pesan amik air sembahyang awal2 supaya setan x merasok saya pakai baju mak belang)

Saya tatau cemana result spelling English Kakak semalam lg…tp saya harap teknik2 mengajar saya berkesan. Bukan teknik apa pun cuma saya suruh Kakak hafalkan spelling tuh sambil menulis atas kertas. Sebab saya rasa dgn menulis blh membantu dia ingat huruf2 yg ditulis tuh. Selagi x hafal selagi itulah tulis sampai hafal. Lepas dah hafal tuh…saya suruh Kakak main cikgu2 ngan saya (sambil izinkan dia pakai kasut tinggi saya yg mmg dia idam2kan sgt sebagai pemangkin semangat dia menjadi cikgu saya) Saya ngan Afiq pura2 jadi murid Kakak, sambil Kakak suruh saya eja perkataan2 tersebut. Saya pula pura2 salah eja so dia akan betulkan ejaan saya…huhuhu…tu jekla usaha saya setakat yg saya mampu. Yang pastinya saya x bertukar menjadi mak belang pun malam td. Saya tunggu jekla keputusan spelling Kakak..kot2 menjadi leh la saya praktikkan lg metodologi saya semalam tuh.

'PAMPERS'

Semalam saya mintak Kakak temankan saya ke Giant beli barang2 keperluan harian. Beli punya beli saya pun belilah stok 'pampers' saya. Saya rasa sejak dia byk tanya n byk cakap nih inilah kali pertama saya beli 'pampers' tuh depan dia. Makanya mak nenek ni pun start la bertanya:-

KKK : Mama beli ape tuh?

MMA : (Sambil terpikir2 jawapan yg sesuai)...Mmm...pampers Mama.

KKK : Mama dah besar pun pakai pampers ke? Kenape lak...? X malu ke? Dah besar kencing lam suar lg ke Ma? (Sambil buat muka ala2 pelik)

MMA : Ye (ala2 malas nak jawab) Mama pakai time 'Sakit' jek

KKK : Cantik la pampers Mama...Kakak nak pakai boleh? Mama dah besar pun pakai pampers xkan Kakak six years old xleh pakai pampers?

MMA : Mana blh? Ini bukan mcm pampers adik Afiq, ini cuma org besar yg dah kahwin jek blh pakai pampers nih, (saya sebenarnya penat + malas nak jwb soklan dia sebab nak siapkan beli barang2 dan balik rumah secepat yg mungkin)

KKK : Ok la...kalau camtu Kakak nak kahwin lah Ma...boleh?...Pagi esok Kakak kahwin ngan Wei Joon pastu ptg tuh lps Mama jemput Kakak kat skul Kakak pakai pampers Mama tuh ekkk?

Apa nak jwb...saya senyap jek la...Dahla letih menolak troli barang...letih melayan mulut murai ni pun ye gak...Apa yg cantik sgt pada dia 'pampers' Mama dia tuh pun ntahlaaa...

Wednesday, February 4, 2009

BALLET or TAEKWANDO

Lokasi : Di meja santap ketika sarapan pagi tadi.

BBH : Kakak pasti ke xnak join kelas taekwando kat skul? Babah dah janji nak bg confirmation ngan Teacher ari nih. Mama pun dah nak bg cek kat Teacher.

KKK : Betul la Babah, Kakak xnak masuk kelas 'gaduh-gaduh' tuh...Kakak x suka kasar2. Kakak nak Ballet je.

BBH : Betul ke nih Kakak? Babah bukan apa, Babah suka kalau Kakak masuk kelas tuh...kalau org kacau Kakak ke, buli Kakak ke, pukul Kakak ke Kakak blh belasah je dorang balik.

KKK : Kakak xnak la Babah...(muka dah ala2 cemek nak nangis dah, dia bukan suka org tanya benda yg sama byk kali, nak2 pulak benda yg mmg konpom dia x nak dan x suka)

Melihat ketegangan anak beranak di meja santap pagi tadi saya merasakan saya perlu bersuara bagi mengawal keadaan.

MMA : Sudah la tuh Bang, kalau dia xnak jgnlah paksa buat benda yg dia x suka, Masukkan kelas Ballet tuh jek la.

MMA : Xpe kak, kalau Kakak xnak masuk kelas taekwando xpe...nanti Mama ajar kakak silat kt rumah jek, ok...

Kakak kelihatan terpinga2 namun dia angguk jugak la walaupun muka agak konpius, mungkin dia xtau apa yg dimaksudkan dgn Silat td.

Saya sebenarnya tau apa yg Babah nak dr Kakak, dia nak anak daranya tau serba sedikit ttg seni mempertahankan diri. Yelaa...zaman skrg nih org main suke2 ati jek nak buli or belasah sesiapa. Dr dulu Babah mmg bercita2 nak anak2nya pandai bersilat etc tuh...tp bagi saya kalau anak dah xnak x guna dipaksa. Tul x? Buat habis duit bayar bulan2 jek nanti. Duit satu hal, pressure anak dah satu hal lg. So biar jekla Kakak ngan dunia lemah gemalai nya. Biarla dia layan Ballet yg mmg minat dia sejak dulu....

By the way, Babah mmg ada silat gayung, Saya juga serupa..cuma silat saya x berapa hebat Babah...saya berguru x abis....sempat belajar buat bunga silat jek dolu2. Jadila dr xde kann...

Tuesday, February 3, 2009

KUKU


Ini kuku saya, Bukan kuku betul pun cuma kuku palsu saya sahaja. Saya minta mama pakaikan pewarna kuku pada kuku saya. Namun mama x benarkan kerana akan timbul masalah sewaktu nak solat dan mengaji nanti. Babah pun x suka kalau saya pakai pewarna kuku. Sebagai seorang wanita tulen saya teringin juga memiliki kuku yang diwarnakan. Mama yang begitu sporting dan memahami kehendak saya (like mother like daughter) dengan baik hatinya telah membelikan saya 1 set kuku palsu (seperti di dalam gambar). Harganya RM10 sahaja dan mama beli di Jusco area Bandar Tun Hussein Onn (sewaktu mama berjumpa kawannya). Mama juga yang tolong saya sapukan nail glue dan pakaikan kuku palsu ini ke jari saya. According to Mama, Mama willing to do anything for saya asalkan saya x menghampakan harapannya. Means that, saya xleh nangis time pi skul n kena study rajin2 serta mcm2 lagi. Saya pun janji ngan Mama lps nih no more cry n no more tears. Mama sangat suke hati mendengar janji2 saya. Saya juga harap yang saya tidak memberi janji2 palsu kepada mama sepertimana palsunya kuku saya ini.

Monday, February 2, 2009

HAPPY FEDERAL TERRITORY DAY

Selamat Menyambut Hari Wilayah kepada warga wilayah persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Jumaat malam minggu lepas saya sekeluarga bertolak pulang ke Rembau. Keesokan harinya kami ke Perak bagi menyelesaikan rawatan terakhir buat Mak Wan. Alhamdulillah, Mak Wan hampir sembuh sepenuhnya daripada penderitaan yang di alami. Nampaknya saya akan memulakan hari pertama di tempat kerja esok dengan hati yang lapang, aman dan tenteram. Walaupun Babah bercuti hingga Isnin namun sekolah Kakak akan memulakan sesi persekolahan pada Isnin, makanya kami terpaksa pulang ke Puchong Ahad malam lepas. Tadinya selesai menghantar Kakak ke CEC saya dan suami ke Shah Alam (ROC) bagi menyelesaikan segala urusan berkaitan dengan syarikat. Semoga segalanya berjalan lancar. Aminnn..Selesai segala urusan saya dan suami meneruskan perjalanan ke Alamanda utk menonton wayang serta bermain bowling. Saya kalah teruk okeyy...

Sebagaimana yg diminta rakan2 tersayang, kat bawah saya sertakan gambar beg yg diminta. Maaflah sekiranya kualiti gambar kurang memuaskan. Jurugambar yg tak profesional yg tolong saya ambilkan gambar2 tersebut. Utk makluman, satu dari beg tersebut telah saya lenjan ptg tadi manakala satu lagi akan dirasmikan dgn penuh hormat pada pagi esok (amik berkat keje baru hehe)


Sudah dinodai kesuciannya

Bakal dirasmikan esok

Saya pun xtau sama ada masa saya 'percuma' ataupun tidak utk mengupdate blog saya di tempat baru esok. Insyaallah...saya cuba dirumah ok. Yp pastinya saya sayu betul nak tinggalkan Afiq bersama pembantu apabila saya mula bekerja semula esok. Semoga semuanya baik2 saja hendaknya.

Ohya...tarikh hari ni 2 Februari, 7 tahun lepas tarikh ini adalah tarikh pertunangan saya dengan suami...iaitu 02-02-2002, sekejap jek rasa....