Friday, January 30, 2009

PATAH TUMBUH HILANG BERGANTI

Pepatah orang tua-tua, yang patah kan tumbuh, yang hilang pasti berganti. Berpegang kepada pepatah tersebut juga saya menggagahkan diri saya ke Alamanda ptg semalam bagi menggantikan kasut Afiq yg hilang sebelah di Melaka kelmarin.

Ini kasut yg hilang

Mula2 saya plan nak ganti dengan design n kaler yg sama tp bila pikir2 balik manala tau sebenarnya kasut tuh x hilang kot2 ler terselit kat celah2 seat keter ke or mana2 celah lg ker kann....(masih lg berharap kasut tuh x ilang sebenarnya) Maka saya tuko pulak design lain. Size pun saya up dr 3 G ke 3 1/2 G. Rega RM88.00. Ok ler tuhh...

Ini kasut baru

Perjalanan saya x selesai di Clarks sahaja, saya juga berjaya mendapatkan habuan utk saya sendiri. Saya dengan jayanya telah membeli 2 biji handbag PH. 1 kaler hitam dan agak eksklusif designnya (sebab limited edition) utk saya pakai ke pejabat baru nanti berharga RM500++ dan seketul lagi agak kasual designnya utk saya pakai time berpoya2 berharga RM300++. Jadiler tuh...Ohya..kesian pulak saya takut Kakak tarik muka bila saya x beli kan apa2 utk dia maka saya singgah kt kedai barbie tepi eskalator tuh utk beli sebijik handbag barbie berharga RM23.90 utk kakak pulak.

Gambar xyah letak lah ek..sobab eh..beg tgn murah...x mcm kengkawan saya yang lain tu, beg tgn ribu riban kann..

Thursday, January 29, 2009

URESSIAN

Tengok Ja tepek gambo kawan2 lama. Malam td pun saya selongkar balik album2 lama saya lam store. Saya spend time kat ngan 1/2 hour sebelum tok laki saya panggil suh susukan Afiq. X byk yg saya dpt sebab byk kt rumah kg kat Rembau, tp boleh la sekadar cuci mata dan utk imbas kembali kenangan2 lalu kan..


Ini kawan2 uressian saya. Lupa lak saya nak citer sket. Uressian stand for Bekas2 pelajar Undang Rembau English Secondary School (URESS) iaitu sekolah saya dari Form 1 hingga Form 5. Gambar di atas tuh diantara kawan2 rapat saya. Ramai lg tp ramai yg x dpt join gedering kami ni. Ini gedering kedua kami pada tahun 2001 dan yang pertama kalinya dibuat secara outdoor dan bermalam. Gedering pertama kami cuma lepak2 main bowling jek time tuh. Pada kali kedua ini kami sewa sebijik penthouse 5 bilik di Spring Hill (PD) dan kami ramai2 lepak sana sambil2 buat BBQ tepi pool pada malamnya. Meriah sgt...dan mmg hppening. Lupa lak nak introduce...dr kiri yg tutup pala tuh nama dia Dallia (Dell), Siti Aida (Kici), Saya, atas saya tuh Fiza (Jemput) dan hujung sekali Kesuma. Semua diantara Kami ni penah dok hostel. Cuma ada yg cepat dan lambat jek. Dell masuk hostel time saya dah kuar hostel. Kesuma lak masuk dr form 2, fiza lak sekejap masuk sekejap kuar. Kici jek bertahan dari Form 1 hingga Form 5 dan bertukar boyfren setiap tahun.....kekeke (jgn mare ye kicik)

Ini pula gambo 1st gedering kami. Kami main bowling time nih. Yg pompuan tuh saya ngan dell, yg lelaki tuh pulak zam (duduk) dan yg berdiri saya x pasti sapa. Lupa la nama dia. Lelain ntah dah merayap kemana time nih.

Wednesday, January 28, 2009

CNY HOLIDAY

X pi bercuti mana2 pun. Mmg plan balik rembau jek. Cuma Ahad ptg tuh kami gerak ke melaka. Lepak kat dataran pahlawan. Sempat kidnap 6 ketul donut from Big Apple milik Badut (ex-uressian) (Thank you very much yer dut). Planning nak check in di Melaka, keesokan harinya baru nak merayap2 sekitar melaka namun plan berubah kerana lebih 6 hotel yg kami tanya kesemuanya penuh. Balik semula ke rembau.

Isnin pagi gerak semua ke Melaka. Keluar exit Air Keroh tp jalan sesak gilerr...hubby pusing semula dan kami kuar ikut kerubung, cheng dan seterusnya masuk ke bandar melaka. Hubby yg kelaparan singgah di kedai makan tepi sungai berhampiran Taman Rempah dekat2 Kampung Morten. Hubby ngan Kakak makan, saya tunggu dalam keter jaga Afiq yg sedang tido. Kakak nampak bot lalu request ngan Babah nak naik bot. Carik pelabuhan bot tersebut. Kakak naik ngan Babah, saya tukang jaga Afiq (sebab saya xleh naik bot, pening nanti). Selesai naik bot terus ke Bandar Hilir. Babah layan Kakak naik menara Taming Sari (walaupun Babah sebenarnya gayat tinggi) Saya macam biasa kena layan Afiq. Xde aktiviti, so kami naik beca jek. Pusing2 town, sejam RM40. Lama tul tunggu Kakak ngan Babah selesai naik menara. Nak invest ke Mall Dataran Pahlawan pun byk kaunter yg tutup sebab raya kann...last2...pi makan dan balik ke Rembau semula. Highligt trip kami ke Melaka:-

Kakak
Kakak berjaya memujuk Babah menaiki Menara Tamingsari dan ini merupakan kali pertama Babah menaiki sesuatu menda yg mempunyai ketinggian 110 meter (kecuali panjat gunung lah).

Afiq
Afiq telah meraging 'atuk'tukang bawak beca supaya membawanya menaiki beca keliling kota melaka ngan mama. Selesai pusingan pertama Afiq xmo turun sehingga terpaksa melakukan pusing kedua. Selepas pusingan kedua Afiq terpaksa turun walaupun meronta2 dan berjaya menggigit bahu Mama. Ohya...Afiq kehilangan sebelah dari kasut Clarks yg mama beli raya tahun lepas. Adoiilaaa Afiq...sedeh mama tau...

Babah
Babah buat kali pertamanya menaiki menara yg setinggi 110 meter demi permintaan anak tersayang. Selepas turun Babah telah muntah dalam toilet gara2 ketakutan yg melampau. Habih hilang trus kemachoan Babah.

Mama
Mama tension kerana xleh nak invest di kaunter2 yg terdapat di Dataran Pahlawan gara2 sume kedai tutup. Mama juga tension sebab kasut Afiq hilang sebelah. Dahla itu kasut yg terbaru dan masih cantik lg. Pakai x sampai setengah tahun pun lagi. Babah ckp...beli je la kasut baru ma....mama blh beli kasut sehari 3 pasang xkan sepasang kasut Afiq pun mama xleh beli. Saya jawab pulak, masalahnya 3 pasang kasut yg mama beli tuh sama rega ngan sepasang kasut Afiq...camno tuh?

Friday, January 23, 2009

LEKUKAN CINTA VERSI SAYA

Apa yg buat saya jatuh cinta pada suami saya ek...

Jawapannya.....

Asmara Ini
Artist: Deja Moss

Berkali ku yang beralah
Kesabaran tiada pernah aku batasi
Tapi jangan hilangkan rasa/resah percaya
Kesetiaanku kasih

Untuk mendakap bahagia
Aku cuba hilangkan rasa cemburu hati
Moga kasih akan kekal selamanya
Menyinari hariku

Asmara ini jangan ada dusta
Sehabis daya pertahankan jua
Tak ingin/mahu aku harungi kecewa
Hanya Tuhan sahaja menentu segalanya

Benar kuakui kasih
Aku sering rindu dan hampir tidak menentu
Terjadinya semua bila kau tiada
Jauh dari sisiku

Oh oh... nananana... hoo...Kekasih/Kasih...


** ye...suami saya sangat romantik....(romantik + garang sebenarnya)....lagu di atas antara lagu2 yg ditujukan kepada saya 7/8 tahun dulu....dulu saya kan ke byk ...."tutt"..., kalau suami saya baca blog saya ni (saya rasa mmg dia baca pun, sebab dia pun suka baca blog kengkawan saya yg lain) saya nak dia tau yg koleksi saya yg byk2 dulu sume saya suke2 je nak buat dia jeles...kekeke...saya sayang dia sorang jekk sampai akhir hayat saya...selain romantik, biasala..sifat caring, loving, bertanggungjawab dan kerja keras dia memastikan kami sekeluarga hidup selesa. Pendek kata...dah nama nya suami kann...semua perkara kt dia saya suke laaa...x kira la apa dia...kentut dia pun saya terima ngan redha.....

Thursday, January 22, 2009

KE'TEBOLAHAN' KU

Saya mmg tebolah (cam ja), kalau nak sebut pasal ketebolahan saya mmg banyak..x tersebut rasanya. Tp ada 3 menda yg buat saya igt sgt dan x blh lupa sampai ke saat ini (malah hingga hujung nyawa kot)

No 1 - Kejadian ni berlaku di Stesen Esso/Mobil kt PJS11 kat Bandar Sunway. Saya dalam perjalanan utk makan mlm dgn tok laki (ni time bercinta), Kebetulan masa tuh tok laki saya tgh on the phone. Tok laki saya parking keter kt area petrol pump tu ler, Elok2 jek bukak keter saya trus masuk longkang (nasib longkang xde air). Yg bestnya tok laki saya x perasan saya dah masuk lam longkang tuh. Letak jek tepon baru dia tercarik2 saya. Kebetulan malam tuh gelap...dan bila dia panggil saya, saya jawab....."azie lam longkang ni haaa..." Saya tatau nak gelak or apa time tuh, yg pasti saya rasa malu,gelihati,marah dan mcm2 lagi. Yg terutama saya rasa sakit ler. Luka gak kaki saya dan ada parut sampai skrg. Tok laki saya kata dia akan bertanggungjawab di atas parut kaki saya tuh. Kenapa saya blh jatuh lam longkang tuh...Sebabnya malam tuh gelap, sehinggakan saya x perasan longkang tersebut xde penutup (kena curi kot). Reaksi tok laki saya (masa tuh boyfren) pula mestilah ada bebel jugak. Tp nak salahkan sapa...ye takk...

No. 2 - Kejadian ni berlaki di SS13 Subang Jaya, Ni citer time nak pi makan malam gak (asik makan jek) masa ni lepas abih makan malam, time nak balik saya meluru ke kereta yg bukan milik tok laki (time ni lom kawin lg) saya. Saya x perasan sebab keter tuh sebijik sama ngan milik tok laki saya, padahal time tuh kami menaiki kereta kepunyaan saya. Adehhh..malu weii...dah la siap nak bukak2 pintu keter tuh...mcm nak curik kete org jek.

No. 3 - Kejadian ini berlaku di PJS 11/2, Sunway, depan opis saya, masa nih kami lepas makan tenghari, ada pertengkaran sedikit, membuatkan saya tergesa2 keluar dari kereta utk hempas pintu keter (melawan gak saya nih dulu) Kerana tergesa2, saya x perasan kain saya tersangkut di tempat adjust seat keter tuh, apa lagi...tergolek dog ler saya, dah ler hujan lebat...ngan ego lagi. Saya buat muka seposen, tarik kain saya elok2 dan lari masuk opis, Tok laki saya yg ketika itu turut kebasahan kerana hendak membantu pun terpinga2 (mungkin katanya...keras hati tul awek aku nih) Last2 bila saya dah reda...dan nak jwb kol dia soklan pertama yg dia tanya adalah "sakit x jatuh td" kekeke..time tuh ler melambak gelak saya ngan dia.

Apa2 pun kata tok laki saya kt saya, sikap ketebolahan saya nih jugak yg buatkan dia sayang kt saya, sebab kdg2 ketebolahan saya ni buat dia ketawa x henti bila pikir balik. Yg pastinya, mmg tok laki saya tunaikan janji nya pada saya utk bertanggungjawab di atas parut di kaki saya, buktinya dia kita menjaga saya dan anak2 hingga ke hari ini dan harapan saya sampai akhir hayat saya juga. Aminnn...

Wednesday, January 21, 2009

LIKE FATHER LIKE SON


Kebek2 gambar lama, terjumpa gambar time Afiq 3 bulan dulu....Afiq mmg anak Babah...gaya tido pun macam Babah....

DEMAM...

Saya kedemaman, seram sejuk badan saya nih. Sejak ahad pagi lagi saya dah rasa badan saya x bape nk sedap. Tp saya redah jugak ke IOI Mall ngan Alamanda (sebab tuh jek yg dekat ngan saya) untuk bawak anak2 berjalan pusing2. Bukan apa, kesian tgk anak2 memerap jek kt rumah. Tekak saya rasa mual, pala saya pening2 lalat, perut saya mcm kembung, tp xde batuk, selsema n tekak saya pun x perit. Mungkin demam virus kot (andaian saya seniri yg x suka pi klinik).

Bila difikirkan semula, mungkin perut saya masuk angin kot. Yelah..saya terlalu obses nk kurus sampai mengabaikan pemakanan harian saya. X baik betul saya nih. Patutnya saya mesti jaga kesihatan saya sebaik mungkin kerana saya perlu menjaga anak2 dan suami tercinta. Kalau saya x sihat, cemana saya nak beri kidmat yg terbaik utk mereka. Walaupun ada pembantu di rumah, namun x semestinya semua benda saya kena harapkan dia. Anak2 dan suami x makan makanan yg dia masak. Kakak pula xnak bibik yg mandikan dia, Afiq pulak bila nampak saya kt rumah mmg asikla nak memerap ngan saya, xmo ngan bibik. Kalau nk suruh dia ok ngan bibik, maka saya kenala memerap dlm bilik sebab dia xkan tau saya ada di rumah. Suami pulak mmg A-Z mmg saya yg akan uruskan keperluannya. So saya kena cepat sihat. Saya xleh sakit. Cepat ler sembuh demam saya nih harapnya...

Thursday, January 15, 2009

WAJAH-WAJAH KASIH


Ini lah wajah2 yang sentiasa mendamaikan jiwa saya dikala saya dalam keadaan tertekan....Pergilah engkau wahai masalah...damaikan jiwaku yg gundah....

KENAPE???

Kenape bila saya tanya pendapat 2-3 ari lepas uncle2 sume mcm x kesah dan bersikap seolah2 xnk masuk campur dan seolah2 saya mereka2 cerita?

Kenape bila saya dah kol beribu kali, sms (dgn ayat2 yg baik) selama hampir lebih minggu x penah nk jawab or reply balik?

Kenapa bila saya pegi rumah 3/4 kali tekan loceng xde org bukak pintu sedangkan saya nampak ada cahaya lampu lam rumah?

Kenape tunggu saya sms mengatakan saya minta maaf sekiranya saya terpaksa ambil tindakan yg saya x suka atau melibatkan pihak ke 3 baru nk balas kol saya?

Alasannya ke Bandung, etc..etc...Bunyi suara mcm menyalahkan saya seolah x sabar dan bersikap biadap. Katanya jugak duit kutu x habis collect memandangkan byk datin2 yg kononnya join kelab kutu nih byk outstation. X sangka pulak saya yg selama nih saya main kutu ngan mak datin...woww 'kelasss menjahittt.." bak kata Din Beramboi..Lg pun sebelum ni rasanya instruction dr dia kena byr by 30hb setiap bulan. Ntahlaaa..saya dah terlalu penat dgn benda nih. Nk cakap saya biadap ke apa ke lantakla..janji ngan mak pak saya x biadap....syurga saya pun kt kaki mak saya bukan kt kaki dia.....malas dh nak pikir.....Cecepat lah selesaiii....

TENTANG SAYA...

Directions: Once you’ve been tagged, you have to write a blog/Facebook note with 16 random things, facts, habits or goals about you. At the end choose 16 people to be tagged, listing their names and why you chose them. Don’t forget to leave them a comment or tag them in your note to read this:-

1.Saya anak pertama dalam keluarga saya, juga merupakan anak perempuan tunggal dalam keluarga (dulula, sebelum kembalinya ke rahmatullah seorang lg adik saya yg lelaki, skrg nih saya cuma ada sorang adik lelaki). Saya juga merupakan kakak yg sangat garang dimana adik2 serta sepupu2 saya yg kecil sgt takutkan saya. Sehinggakan barang2 saya pun derang x berani sentuh lansung.

2.Semasa kecil saya bercita2 utk menjadi seorang doctor, tapi kini saya cuma mampu menjadi nurse kepada anak2 saya sahaja. Begitu juga dengan cita2 saya sebagai guru juga turut terkubur dimana saya juga hanya mampu menjadi guru disiplin kepada anak2 saja sahaja.

3.Jiwa saya sangat sensitive, saya mudah menangis dan hati saya mudah tersentuh bila melihat perkara2 yg menyedihkan. Nak2 pulak tgk Hindustan.

4.Saya suka ratah milo dari kecil, dulu saya selalu menyorok bawah katil sebab takut mak marah, sampai tertido dan dihurung semut mulut saya. Kini saya masih lagi meratah milo sebab skrg ni xde sapa nak marah sebab saya beli milo saya seniri.

5.Saya suka apply kejer baru, xtau mengapa tp bila tgk vacancy dlm paper merenyam je tangan saya nih nak apply.

6.Saya xkan makan makanan yg saya masak, alasannya sebab saya tgk benda tuh time mentah so tekak saya rasa x bape nak telan menda tuh. (sebab tu saya suka masak skrg ni sebab bila saya masak, saya x makan, bila saya x makan, saya akan jadi kurussss)

7.Saya seorang yg bercita2 tinggi (berangan2). Oleh sebab itu saya akan berusaha sedaya mampu untuk merealisasikan cita2 saya tersebut dan Alhamdulillah, setakat ini saya berjaya memenuhi impian saya berkat dorongan suami tercinta.

8.Saya memerlukan suami disisi sewaktu nak tido kerana dia perlu menggaru / menggosok belakang badan saya sehingga saya tertido (ni pilihan pertama, pilihan kedua no.9)

9.Sebelum tido saya akan menggeselkan kaki saya di tepi tilam sehingga tertido (ni sewaktu ketiadaan suami disisi / silent mode)

10.Saya ni pesen tebolah (kata suami saya) kdg2 tuh benda2 kecik yg boleh elak pun saya kerap terbuat gak. Nak buat cemana….mmg saya kalut sikit kdg2, dulu member2 gelar saya ‘bedah comeh’ (bedah cemas).

11.Saya x suka kucing (x blh nak suka sebenarnya) sebab kecik2 saya athma so mak pak x bg dekat ngan kucing.

12.Henpon Pertama saya ialah Nokia 5120 (igt2 lupa la) warna kuning cam rani mukherjee ngan pretty zinta pakai masa citer Har Dil Jo Pyaar Karega. Line yg saya guna time tuh adalah digi 016-2902464 (prepaid) sapa la yg guna no nih skrg agaknya…

13.Saya suka menyanyi, paling suka kt dapor sebab tuh saya kawin ngan laki tua (5 tahun dr saya) Tp walaupun tua saya sangat sayang kat dia.

14.Saya x suka mandi laut, kolan etc sebab saya rasa bila saya masuk dalam laut or kolam saya rasa mcm kaki saya di tarik2 oleh sesuatuhhh…

15.Saya gayat tinggi (saya n suami serupa) walaupun saya suka pakai kasut tinggi jadi saya rela x pi kemana2 tempat yg tinggi mcm eye of Malaysia ke naik cable car atau apa2 jekla benda alah yg tinggi2 tuh.

16.Saya x suka menulis panjang2, nak2 pulak benda yg saya kena pikir sebab bila hujung2nya saya mesti dah merapu sebab xde idea dah…mcm benda yg saya buat skrg ni lerr…

Wednesday, January 14, 2009

KUTU

Ini bukan kutu rambut okeh...Ini kisah kutu duit. Sebenarnya saya dah xtau apa yg tindakan yang wajar saya ambil dah seminggu saya tahan perasaan. Awal tahun lepas saya join satu kumpulan kutu nih. Sebenarnya saya sendiri tak kenal ahli2 kutu yg lain. Saya cuma berurusan dgn kepala kutu je la. Kepala kutu ni mmg saya kenal habisla. Mana xnye, dia nih adik kepada bapa saya. Pendekkan cerita saya pun join lah kutu2 nih. Setiap bulan saya dikehendaki membayar 500 hengget. Saya mendapat giliran akhir sekali. Saya pun x kisah laa sgt..(walaupun kisah gak sebenarnya) Pada saya as long as saya dpt balik duit saya, lambat pun xpe...ada gak untung bila dpt lambat nih. Kami main seramai 12 org. Maknenya disini setiap org akan mendapat rm6000 bila sampai tempoh masing2. Saya dijadualkan mendapat bahagian saya awal bulan Jan arituh. Sebabnya due date utk semua bayar adalah 30hb pada setiap bulan. Jadi, pada 7hb arituh saya telah mengsms mak kutu no. akaun bank saya untuk mempermudahkan dia membank in duit kutu saya. Saya siap bg 2 bank akaun no okeh...sebab saya nak dia pilih mana2 yg menyenangkan dia. Selama ni saya bayar dia menggunakan maybank2u, so saya rasa dia xde masalah nak bayar saya dgn cara yg sama memandangkan kami sama2 mempunyai akaun dr bank yg sama. Namun sehingga ke hari ini saya tidak menerima bahagian saya yg sepatutnya. Saya dah cuba sms dan kol namun tiada sebarang maklum balas. Ikutkan hati saya yg berdarah muda nih nak je saya redah ke rumah dia. Namun saya masih ada perasaan segan dan seribu macam perasaan lagi. saya ni jenis org yg susah nk mintak duit kt org (walaupun duit seniri) Nak2 pulak melibatkan darah daging seniri. Pulak tuh mak pak sedara saya seniri. Sehingga ke hari ini mmg berpuluh sms saya kepada dia. Panggilan telefon tok sah nk ckp lerr. Pendek kata dh lenguh tgn saya mendail tanpa sebarang jawapan. Saya x suka menggunakan khidmat bapa saya sebagai pihak ke3 memandangkan ini masalah saya dgnnya. Biarla saya sendiri yg menyelesaikannya. Suami saya menyerahkan 100% keputusan ttg tindakan yg perlu saya ambil kepada saya. Maknanya dia akan sokong apa sahaja tindakan saya. Malam td saya bergegas juga ke rumah dia. Saya tekan loceng pun xde sapa yg bukak pintu. Sama ada mmg betul xde org ataupun mahkluk dalam rumah tuh sumenya pekak badak. Saya dah sampai ke tahap maximum skrg nih. Sebabnya bila saya kol this morning sume call saya masuk peti suara. Sekarang nih saya nak kan hal saya balik....Adakah saya mmg perlu melibatkan pihak ke3? Adakah perlu saya buat police report? Ataupun pi upah 'AbgLong' pi ketuk rumah dia pulak?

SEPINTAS LALU

Banyak betul benda yg perlu saya setelkan by this week (b4 sabtu nih). Antaranya:-

1) Hantar keter pi servis kat Brother Rahmat (WCM member) kat Taman Sri Manja, kena inform psl timing yg mcm rendah sikit n kena tambah coolent rasanya.

2) Kena bayar fees tuition Kakak by this coming Friday (sebab nk start sabtu nih dah).

3) Kena bwk Afiq pi check up kt KJMC ngan Dr Syed Nazir. Cek bese2 jek...tgk progress.

4) Amik baju tempahan kt 'Buyong Boutique' sebab ahad nih ada majlis kenduri kahwin kt Selayang.

5) Kena pi tgk renovation kedai (yg ni sehari kena jenguk 2 kali)

6) Pi beli bahan basah utk masak. Dah kosong nampaknya peti ais tuh (kot rajin leh pi Pasar Borong, kot malas nampaknya pi Pasar Malam depan rumah jek ptg nih)

7) Pi basuh keter, dah hampir 2 minggu lebih x basuh, tok laki dah bising, katanya x guna pakai baju cantik mekap etc kot keter berdebu deban...(blh pakai ke pepatah tuh?? gasak ler bangg..)

Tu jek kot setakat nih....kot ada tertinggal nanti slotkan kat memana je la...yg pastinya..semua memerlukan duit....DUIT, DUIT, DIMANA KAU DUIT..??

Monday, January 12, 2009

SWIMMING CLASS


Peringatan kepada diri saya juga kja (mama firman). Esok ada swimming class utk budak2 pre 3. So, jgn lupa bwk pakaian yg sesuai. Sebabnya saya kdg2 selalu lupa (masa saya kerja dulu la). Lgpun setiap tahun hari swimming derang selalu bertukar...so kdg2 jd konpius tambahan pula musim awal2 persekolahan ini kan..
* Kakak buat pose istimewa ala2 miss universe, siap tanya babah sama x pose dia mcm miss universe tuhh...

Saturday, January 10, 2009

RUMAH BARU

Rasa bosan ngan rumah lama tuh...so saya pindah ke rumah baru. By the way saya akan mula bekerja semula pada 2hb Februari 2009 nanti. Adakah saya akan bekerja di kompeni yg sama atau sebaliknya....tunggu sahaja okeh...Saya sebenarnya pun dah malas nak citer bab kejer nih. Lotih akak...

Wiken nih xde plan lg nak kemana-mana memandangkan Babah bekerja. Balik rembau pun mungkin x kot sebabnya Babah cuti sehari sahaja kan. Mungkin jalan2 sekitar Selangor/KL/Putrajaya je.

Update psl skul kakak sket la. According to Teacher Kuan semalam. Kakak still scared utk bukak mulut utk bercakap Bahasa Mandarin. Tp bila bab tulisan dan pemahamam...Kakak xde masalah. Saya faham masalah Kakak tuh. Bila saya tanya, Kakak cakap dia malu. Dia takut kot dia salah sebut n ditertawakan. Saya nasihatkan Kakak supaya tidak malu kerana itu prosedur biasa utk belajar. Same like masa Kakak belajar English 2 tahun lepas jugak la. Bila saya explain kat Kakak camtu dia nampak cool la sikit. Saya pun pesan ngan Teacher Kuan supaya tidak terlalu push Kakak. Saya bukannya nak Kakak 'cair' sgt speaking mandarin tuh. Cuma saya nak dia biasakan diri utk Standard 1 nanti jek. Teacher Kuan okeh saje.

Petang ni kul 2.00 saya ada appointment dengan Teacher Chong from Kids World. Teacher Chong yg akan guide Kakak utk Mandarin Tuition once a week. Selain itu usaha saya utk improve subject Mandarin Kakak adalah tukarkan bahasa mandarin kepada setiap rancangan kanak2 kt Astro tuh. Babah juga dah install kamus malay / english / mandarin kat komputer Kakak. Disamping itu Saya dan Babah terpaksa bukak balik nota2 sewaktu kami belajar Mandarin kt UITM dulu. Nota saya masih ada tersusun rapi lam store.....nota Babah ada kt Kg Lak Lok, Jerteh (kot ada lg ler) Nasib ada jugak amik Bahasa Mandarin 3 semester time kt Uitm dulu (walaupun blajar utk lulus jek) So blh la kami ckp simple2 mandarin ngan Kakak walaupun kadangkala terpaksa refer kt kamus ngeh..ngeh..ngeh..

Thursday, January 8, 2009

DOI-Princess Wishes

Saya nampak iklan ni di board tepi jalan time drive ke shah alam last week. Saya x pasti sama ada iklan ni baru kuar atau saya yg lambat tau psl benda nih. Yg pastinya time tu kali pertama saya nampak iklan ni ler. Saya cek rega kt axcess ticket tuh. Rate sama cam show2 sebelum ni jugak cuma kalau beli awal dapat le early bird discount sebanyak 20%. Banyak gak beza rega lepas discount tuh. Cuma kena beli awal before 15 January 2009 nih. Show ini cuma 3 hari sahaja iaitu dari 20 hingga 22 March 2009 nih.

Saya ingat nak jugak ler bawak Kakak tgk show nih. Dah tanya Babah last week, Babah cakap ok je. So saya kena pi beli tiket awal ler nampaknya. Sebab kalau beli awal mmg dpt byk discount utk 3 tiket. Kalau Afiq behave insyaallah....dia pun akan turut serta. Saya x sabar nak melihat reaksi Kakak apabila dapat menonton show ini. Saya akan keep it as a secret hinggalah pada hari show tersebut.

Wednesday, January 7, 2009

ALAMANDA TIMETABLE



Tahun ini Kakak berada di dalam Kelas Pre-3 Alamanda. Guru kelas Kakak bernama Teacher Kuan. Kakak dah biasa dgn teacher ni memandangkan Teacher Kuan merupakan salah seorang dari teacher yg monitor budak2 Day Care punya aktiviti. So rasanya keserasian dah ada antara mereka berdua dan saya x perlu risau sgt. Cuma yg membimbangkan saya adalah komen2 teacher dan parents kepada Teacher Kuan nih. Kata mereka, dia sgt garang. Adakalanya murid2 dia kena denda berdiri ni luar kelas. Oleh sebab itu ramai yg menasihati saya supaya menukar Kakak ke kelas yg lain sahaja.
Saya pula mempunyai alasan yg lain utk membiarkan Kakak berada di dalam kelas Teacher Kuan. Alasan saya ialah, memandangkan Kakak Day Care di CEC maka moleklah kiranya dia berada di Kelas cikgu yg sama menjaga dan mengajarnya. Sekurang2nya, cikgu tersebut memahami apa masalah Kakak sewaktu belajar dan cuba mengatasi masalah tersebut sewaktu petangnya. Babah juga sependapat dengan saya. Makanya saya terpaksa memejam sebelah mata untuk mengabaikan kata2 org. Pendapat semua org x sama kata Babah. Mungkin murid2 yg di denda berdiri kt luar tuh sedikit nakal ke kann...(mungkin jugak sebab mostly yg kena denda tuh murid lelaki) Saya lak xde la nak kata yg anak saya tuh baik sgt cuma saya harap dia x buat perkara2 yg memungkin dia di denda berdiri di luar kelas.
Yg pastinya saya cuma cuba buat yg terbaik utk Kakak. Ini percubaan pertama sahaja. Ada plan alternative sekiranya percubaan ini gagal. Saya juga dah go through time table harian Kakak di sekolah. Byk perbezaannya dengan tahun2 sebelumnya. Paling ketara ialah subjek mandarin dimana Kakak mempunyai subjek mandarin setiap ari (nama pun mandarin medium kan) berbeza dgn tahun lepas dimana subjek mandarin cuma 2 kali seminggu. Dan saya juga memikirkan utk membatalkan kelas ballet Kakak for this year memandangkan dia semacam bizi sedikit sebab ni Final Year dia kat Kindy. Tp belum pun diputuskan lagi. Saya akan bertanya pada Kakak sama ada dia bermasalah atau tidak utk meneruskan kelas Ballet tersebut. Pendapat Babah juga tidak boleh saya ketepikan memandangkan Babah adalah ketua keluarga merangkap banker kami. Pada perkiraan saya x perlu pun xpe sebab bukannya saya nk Kakak jd Ballerina profesional pun. Just for fun jek saya masukkan utk tahun2 lepas.


Tuesday, January 6, 2009

GIGI(T)

Ini cerita tentang gigi saya, saya mempunyai 12 batang gigi, 6 berada di gusi atas (termasuk yang terbaru gigi geraham) manakala 6 lagi berada di gusi bawah. Gigi saya mula tumbuh sewaktu usia saya 4 bulan. Gigi saya sangat tajam. Oleh kerana mempunyai gigi yang sangat tajam saya bagaikan mendapat ilham untuk menggunakan khidmat gigi saya sebagai senjata bagi melepaskan segala nafsu amarah serta ketidakpuasan hati saya kepada sesiapa sahaja.

Sekiranya saya marah, saya akan menggigit orang yang menjadi punca kemarahan saya. Mereka termasuklah Mama saya yang sangat saya sayangi, Babah saya yang sangat memanjakan saya, Kakak saya yang selalu beralah pada kehendak saya serta Bibik yang setia menjaga saya semasa ketiadaan Mama dan Babah di rumah oleh kerana menyempurnakan urusan masing-masing.

Saya akan menggigit mereka dengan kepala yang menggigil tanda kegeraman yang amat sangat dia atas segala perbuatan mereka yang tidak menurut kehendak saya. Mama sendiri pernah menangis gara2 bahunya digigit oleh gigi saya yang tajam ini sampai terluka. Mama tambah tension lagi bila aduannya pada Babah tidak berapa diendahkan oleh Babah. Babah cuma akan dukung saya sambil bertanya ”Adik gigit Mama ek?” Untuk menghindari dari dimarah oleh Babah saya akan membuat muka cheeky saya sambil melentokkan kepala pada bahu Babah. Kesudahannya pertanyaan Babah ternoktah disitu sahaja tanpa tindakan selanjutnya dari Babah.

Saya kesian juga pada mereka2 yang pernah menjadi mangsa gigitan gigi tajam saya ini. Namun adakalanya saya sendiri tidak mampu mengawal tindakan saya yang amat suka menggunakan khidmat gigi saya ini. Mama sendiri pernah memberi amaran untuk mencabut gigi saya dengan pemutar skru kalau saya masih tidak menghentikan tabiat saya yang suka menggigit orang. Sebenarnya, menggigit ini juga salah satu daripada cara saya untuk berkomunikasi serta bergurau dengan Mama, Babah, Kakak dan juga Bibik. Almaklumlah, saya masih tidak boleh bercakap ataupun dengan lebih tepat lagi bahasa saya sekarang masih tidak boleh difahami oleh sesiapa kecuali rakan-rakan seusia saya. Maka inilah satu-satunya cara saya yang selalunya mendapat reaksi pantas dari sesiapa yang menjadi mangsa saya. Apa-apapun saya tahu Mama tetap sayangkan saya. Saya juga sayang pada Mama, Babah, Kakak dan juga Bibik.

Nota Kaki : 1) X sempat nak amik gambo gigi
2) Baju comot kes tumpah milo es (org nak makan dia sibuk nak makan juga)

Monday, January 5, 2009

1st Day


Hari pertama Kakak ke sekolah bagi sesi 2009. Kalau ibu2 yg bekerja sibuk mengambil cuti utk menghantar anak2 ke sekolah saya pula yg sedang bercuti sibuk pulak kena keje. Boss saya telefon minggu lepas minta bantuan saya untuk ke ofis selama 2 ari kerana rakan sepejabat yg mengambil alih tugas saya terpaksa bercuti atas alasan yg sama. Memandangkan Kakak cuma bersekolah tadika dan masih di sekolah yg sama maka saya mengambil keputusan untuk tidak turut serta menghantar Kakak. Xpelaa...Babah sure blh setelkan punya...
Saya harap Kakak x menangis maklumlah dah lama dok kt rumah kan. Takut penyakit M datang pulak ke. Kakak masih bersekolah di CEC utk sesi pagi dan Day Care pada belah petang. Kos untuk sekolah Kakak pada tahun 2009 nih meningkat dari tahun2 lepas memandangkan tahun ini kakak berada di kelas Mandarin Medium. Yuran Day Care juga mengalami pertambahan dr 280 ke 300. Demi kebaikan Kakak, saya rela berbuat apa sahaja dengan harapan Kakak akan berjaya di masa akan datang. Mama cayang Kakak....

Thursday, January 1, 2009

BUTA SEBELAH


Kemalangan yg tidak disengajakan. Saya terasa nak makan spagheti kt Kenny Rogers. Suami saya x blh nak ikut sebab ada kerja yg perlu diselesaikan dirumah. Saya pun angkut Kakak, Afiq n Bibik ke Alamanda. Seperti biasa, Afiq akan meronta2 utk duduk dipangkuan saya walaupun saya yg memandu. Saya dengan luhurnya menyerahkan remote gate saya sebagai mainan utk Afiq. Dengan x semena2 gate tetutup sewaktu saya sedang mengundurkan kereta. Jawapannya seperti sebelah. Suami saya menyalahkan saya di atas segala yg berlaku. Katanya saya x sepatutnya bg remote tuh pada Afiq. Saya pula menyalahkan Afiq kerana menekan butang remote tersebut. Afiq pula masih tidak tahu bercakap. Jadi dia x menyalahkan sesiapa. Tp saya rasa kalau Afiq boleh bercakap sudah pasti dia juga akan menyalahkan saya. Setelah bermuhasabah diri saya menerima kenyataan yg ianya suratan takdir utk saya di tahun baru ini. Suami saya pula tidak la terlalu marah memandangkan itu kereta saya, namun suami saya menyerahkan 100% tanggungjawab membaiki kerosakan tersebut kepada saya. Saya pula sudah termenung memandangkan saya tidak mempunyai wang gaji kerana bercuti selama 2 bulan lebih. Kalau betullah suami saya tidak mahu membantu terpaksala saya mengeluarkan simpanan yg ada. Saya dah survey rega kt servis centre. Kalau yg original reganya dalam RM900. Kalau nk murah kena cari brg half cut. Masalahnya half cut mana yg saya nk redah. Walaupun begini saya masih mampu tersenyum melayani kerenah anak2 saya. Sikit pun emosi saya tidak tercalar. Seperti yg saya katakan td saya terima apa yg berlaku dengan redha. Perjalanan ke Alamanda tetap diteruskan cuma kali ini dengan kehadiran suami saya kerana emosi nya pulak yg terganggu sehinggakan tidak mampu menyambung kerja2nya di atas apa yg berlaku. Mungkin suami saya berfikir nak x nak dia kena bantu saya jugak kot. Xpe la Babah...duit Babah...duit Mama jugak kan...hehe.......

SELAMAT TAHUN BARU

Selamat Tahun Baru kepada semua. Semoga tahun baru ini membawa sejuta rahmat buat kita semua. Seperti biasa, bila tahun baru jek mesti disertai azam baru walaupun azam lama ntah tercapai ke tidak. Tp apa2 pun semua org wajib berazam. Azam ini akan memangkin semangat kita untuk mencapai sesuatu yg terbaik buat masa2 akan dtg.

Azam tahun baru saya untuk tahun ini adalah:-

1) Kalau blh nk tambah bilangan ahli keluarga tp mungkin terpaksa hold atas sebab2 kesihatan. Maklumlah, saya bersalinkan afiq secara caeser makanya terpaksa la bagi jarak sikit untuk mementenkan kesihatan saya. Tp kalau ada rezeki saya x tolak. Reason nya sebab saya xnak beranak di usia yg agak 'tua'.

2) Nak jadi anak, isteri, ibu, kakak, untie yang disayangi dan disenangi. Kalau blh nak jaga tingkah laku agar tidak menyakitkan hati org lain. Jadi isteri yg taat pada suami, ibu bapa serta ibu yg bertanggungjawab kepada anak2nya.

3) Nak kawal perbelanjaan. Kalau blh nak memperbanyakkan tabungan dr perbelanjaan yg tidak sepatutnya. Kontrol nafsu bershopping dan sebagainya.

4) Nak tambah rumah. Setakat nih saya ada 1 apartment medium cost yg sekarang disewakan kepada org selain rumah yg saya duduki sekarang serta sebiji lg rumah di kampung (sebelah rumah mak pak saya). Kalau blh saya nk tambah rumah ini utk anak2. Apartment jek yg saya mampu buat masa ni. Kalau anak2 nak rumah atas tanah ke atas pokok ke sila belajar pandai2 dan beli seniri.

Setakat nih saya ada 4 azam jek. Tp selalunya azam2 saya akan muncul bila2 masa je. Tunggu dan lihat je la...