Tuesday, December 30, 2008

Kalau dulu.....kalau sekarang.....

Kalau dulu......bila tiba cuti sekolah jek, jalanraya pasti lengang, senang hati jek nak pi kejer sebab jalan x sesak. Maklumlah...banyak kenderaan yg hantar budak2 sekolah x bergerak time nih.



Kalau sekarang......x kira cuti sekolah x cuti sekolah jalan mmg akan sesak. Tension betul rasanya. Maklumlah, setiap org dah mampu beli keter. Kadang2 sebuah rumah ada 3,4 bijik keter.



Kalau dulu.......masa baru2 keje, gaji x sampai 2 ribu pun cukup jek, walaupun kadang2 bila hujung bulan terpaksa ikat perut sikit.



Kalau sekarang..........biar gaji nak cecah 5 ribu pun still x cukup rasanya....almaklumlah adat manusia, besar periuk besarlah keraknya kan......


Kalau dulu........belanja sekolah 30 sen pun cukup. Siap blh simpan seposen lam tabung. maklumlah time tuh rajin bwk bekal pi skolah kan.


Kalau sekarang......belanja sekolah mencecah 2 ringgit kn...tu pun x termasuk duit utk belanja tusyen etc. Pulak tuh..mana ada yg nk bwk bekal dah skrg...x rugged kate derang.

Ape2 jela kann....lain ulu lain parang...lain dulu lain sekarang...yang penting, Aku tetap aku....

Thursday, December 25, 2008

KAIN...


Aku cukup suka membeli kain pasang. Mmg feberet laa...Aku suka carik kain kt Nilai 1 ngan Jakel. Sebelah nih balance kain pasang yg aku beli konon2nya utk baju raya 2008 lepas. Tp oleh kerana kesibukan aku yg kejap keje kejap benti kejap masuk co lama balik maka aku x sempat nk tempah kesemuanya.
Tailor aku yg diberi kuasa penuh menjahit baju2 aku adalah "Buyong Boutique" di Shah Alam seksyen 18. Aku saja je gelar dia buyong boutique sebenarnya dia jahit kt rumah je tp nama dia mmg buyong ler. Dia jahit memang puas hati cuma dia byk sgt customer so kena ada strategi utk htr baju2 kt dia. Memandangkan setiap kali raya aku mesti menyediakan sekurang2nya 10 pasang baju (ni sekali dalam setahun je okeh kecuali ada majlis2 rasmi lain yg memerlukan baju baru) maka aku akan memastikan setiap bulan aku menghantar 2 pasang untuk disiapkan dalam tempoh sebulan itu. Maknanya hantar bulan 1 amibil bulan 2, Time ambil htr lg 2 psg sampai selesai. Sebabnya kalau aku htr sekali 10 psg mmg konpem dia siapkan 2 ke 3 psg je sebab dia nk kejar kain2 customer yg lain. Makanya dia atas adalah kain belen yg x sempat hantar. Aku tgh berfikir sama ada nk sedekah kt sesapa atau pun nk continue tempah utk tahun depan. Yg pasti kena clearkan secepat yg mungkin sebab mak aku marah simpan kain x berjahit lelama. X elok katanya.

Saturday, December 20, 2008


Aku seniri x pasti sejak bila aku berjinak-jinak dengan contest nih. Tapi yang pastinya contest2 yg aku masuk bukanlah spesis yang suruh aku amik itu...amik ini....beli itu...beli ini. Contest yang aku masuk semuanya mudah dan bak kata org benda dah ada depan mata kan....tunggu nak isi dan hantar jek la. Yang penting, contest tuh kalau boleh biarlah xde slogan. Sebabnya aku x pandai sgt bab2 slogan nih.
Petang semalam aku dpt surat dt Measat Publications Sdn Bhd. Aku dah agak mesti ianya jawapan kepada contest Intrend yang aku masuk bulan November arituh. Aku harap dpt Jam Tangan, tp dpt menda alah nih pun aku syukur jugak. Aku pun x sure menda alah nih ape dia. Tp aku taulah yang ianya berkaitan dengan kecantikan. Belasah jekla kan. Dpt pun free...kot aku rasa x sesuai ngan aku ke...aku bagi jekla sesiapa. Janji berbaloi duit setem ngan duit beli majalah Intrend tuh.
Ok la...heppy weekend to everybody. Aku x balik kg. BIL aku yg on the way balik Sabah from KB akan transit di rumah aku selama 3 hari. Plan esok nk ke Zoo Negara. Mungkin aku x pi kot. Just hubby n kakak je. Aku nk kena berlengan di dapur la selama 3 ari nih.
Orait...bubye..

Wednesday, December 17, 2008

Nak kurus punya pasal

Semenjak bercuti panjang nih masa saya bayak dihabiskan dirumah bersama anak2. Tambahan pula Kakak sedang bercuti sekolah. Memang seronok melayan karenah anak2 nih. Makan dan pakai mereka terjaga 100%. Tidak perlu mengharapkan Bibik yang jaga. Oleh sebab itu jugak...dalam seminggu tempoh bercuti berat badan saya naik sebanyak sekilogram. Hua..hua..hua...Mana xnya, ari2 konpem kena masak. Suami saya bila balik kejer je mesti nak carik nasi punya. Pulak tuh...kalau tido lambat pun before tido mesti nak ulang makan nasi lagi. Cuma bezanya suami saya xde perubahan. Berat menten takat tuh je. Saya jek yang menjadi2.

Setelah membuat post mortem, saya mendapati punca masalah utama kenaikan berat badan saya berpunca daripada akibat terlalu banyak menelan nasi. Oleh yang demikian saya kini mengambil keputusan untuk mencatu makanan harian saya. Atau dengan lebih tepat lagi xnak amik nasi dah lepas nih. Makan berat pun sehari cuma sekali. Saya cuma ada masa lebih kurang sebulan sahaja lagi menjelang 22 Januari 2009 dimana saya perlu berkeadaan kurus untuk suatu occasion. Occasion apa?...tunggu dan lihat sahaja okehhh...

Disamping itu, saya juga telah mendaftar semula dengan Fitness First. Saya perlu mendisiplinkan diri saya untuk tidak gagal menjalani course yang saya daftar di FF itu. Selain itu juga, saya akan selalu berjoging pagi dan petang setiap hari di keliling kawasan perumahan saya. Semoga dengan usaha saya yang sebegini saya akan mendapat kembali berat badan saya sebelum mengandungkan Kakak iaitu 38kg. Kalau x boleh pun 40kg pun saya dah bersyukur yang amat. Kalau x boleh jugak....42kg pun saya terima seadanya. Yang pasti bukan seperti sekarang iaitu 44.5kg. Saya sungguh tension memikirkan masalah saya ini. Seksa jiwa raga saya. Semoga masalah saya akan selesai secepat yang mungkin.

Friday, December 5, 2008

SELAMAT MENYAMBUT AIDIL ADHA

Selamat menyambut Aidil Adha kepada semua umat islam. Tahun ini seperti biasa kami menyambut Aidil Adha di Besut dan Pasir Puteh iaitu kampung hubby. Tahun ini juga kami akan menunaikan ibadah korban untuk Baby Afiq. Babah awal2 dah minta Tok Ayah carikan seekor lembu untuk dibuat korban. Kami akan bergerak pulang pada tenghari esok. Malam ini Mak Wan dan Atuk akan datang untuk spend masa dengan cucu-cucu mereka sebelum kami semua bertolak pulang tengahari esok. Maklumlah...keluarga kami bukannya besar sangat. Mereka cuma ada 2 orang cucu (anak2 aku) dan seorang cucu baru yang baru sahaja lahir hujung Nov arituh. Welkam to the world Baby Danish Irfan. Mamalong x sempat nk amik gambo Baby Irfan arituh. Kecik sangat, takut mamalong nak pegang. Minggu depan kita jumpa k. Sebab minggu nih mamalong x balik rembau. Minggu depan sure Baby Irfan dah beso sikit...so senang sikit mamalong nak gomol.

Okla...jumpa pas raya haji k.

Monday, December 1, 2008

PRINCESS @ MULAN

Ini kisah berbulan lepas. Tp setiap kali aku teringat aku mesti senyum sensorang. Kejadian nih berlaku sewaktu aku dalam perjalanan ke rumah selepas menjemput kakak di CEC.

Anak dara aku nih mmg byk celoteh. Dia nih ala2 dramatis. Kalau bercakap dengan dia mesti ada gaya2 mcm berlakon. Contohnya kalau tgk dia pakai baju yg cantik. Kena lah puji dia ” wow...so pretty la you....” mata kena buat ala2 terbelalak sikit, muka kena senyum ala2 happy giler n beri dia satu kiss. Itulah Kakak....hidupnya dipenuhi dengan imaginasi. Kakak juga x akan terima jawapan ”Ntah” atau ”Tak Tau” dalam hidup dia. So setiap soalan dia dimestikan ada jawapan...(meskipun jawapan yg aku beri kengkadang merapu). Maybe dia rasa Mama dia PST (Profesor Serba Tau) kot.

Seperti budak2 perempuan yg lain, Kakak minat giler dgn watak2 Princess. Princess Aurora, Ariel, Jasmine, Cinderella, Belle, Snow White dan mcm2 lagi. Kebetulan perbincangan kami arituh dalam keter berkisar tentang watak2 Princess tersebut. Kakak tanya aku nama pasangan2 Princess tersebut. So aku pun explain ler kt dia satu2, Bermula dgn Princess Jasmine ngan Aladdin, Ariel ngan Prince Eric etc. Sekali dia blh teringat akan 1 karakter Princess yg ada dalam mandian disney tuh. ” ”Mama, yg mata sepet mcm kawan kakak (budak cina) tuh Princess apa ek..?” Sudahh...aku puas pikir apa yg dimaksudkan, sekali teringat..mungkin Mulan kot. Aku pun belasah jeklah ckp ngan dia yg tuh Mulan, yg tuh ok lg. Sekali dia tanya aku siapa boyfren Mulan..aku dah gelabah. Dah lah dia sensitif kot kita jawab Ntah...setelah tergaruk2 kepala aku dpt idea...Terus aku sebut Choo Thin Chee...buat masa tuh, tuh jek nama Cina yg ada dalam pala aku...Nampak pun Kakak berpuas hati dengan jawapan aku...Dalam hati aku ketawa berdekah2, X pasal2 nama boss aku jd bofren Mulan....Tp kesian pun ada sebab Kakak mmg nampak percaya giler ngan jawapan aku...

* Aku tau x baik menipu...tp aku xde pilihan lain lah....kira tipu sunat ler tuh...

Friday, November 21, 2008

ALHAMDULILLAH

Alhamdulillah.....Baby Afiq dah kebah dari demam, malam tadi dah blh happy2 main bola ngan Babah also Kakak. Senang sikit hati aku bila anak dah sehat nih.

Alhamdulillah jugak sebab dengar berita minyak akan turun lagi buat kali kedua untuk bulan Nov ni. Sama-sama kita tunggu bila dan berapa sen seliter minyak lepas nih.

Alhamdulillah lagi sebab 'projek' aku berjaya setakat nih. Semoga Allah merahmati usaha-usaha ku.

*Syukur alhamdulillah kepada Allah di atas rezeki serta rahmat yang diberikan kepada semua manusia di bumi ini*

Thursday, November 20, 2008

AFIQ DEMAM

Baby Afiq demam arinih. Subuh td aku terjaga dalam kul 4 pagi. Aku dengar dia mcm x bape selesa kt atas katil. Cek hari konfem panas. Bawak turun bawah, cek ngan temperature, tgk2 kt 38.5. Masuk ubat kat punggung. Pastu tidurkan dia ngan Babah, sebabnya aku selsema. Takut jangkit pulak selsema aku kt dia.

Kakak pulak nampak enjoy ngan mandarin tuitionnya semalam dengan Teacher Jessica. Mandarin tuition kat rumah Aqeel, member kelas kakak yg sama2 akan tukar ke mandarin medium for next year. Semoga semuanya berjalan dengan lancar. Aku sebagai ibu hanya berusaha setakat yang aku mampu untuk anak2 ku.

Home tuition dengan Teacher Chitra cuma akan start bulan December nanti, Kalau nk start awal pun boleh, cuma nk bagi Kakak rest dalam bulan Nov nih. Teacher Chitra akan cover 3 subject. Seminggu 2 kali je pun. Bukan nk pressure cuma nak harapkan aku saje yg ajar mmg x leh kot. Aku ni kepala hangin sgt. Bak kata hubby patah tangan anak dia kena ketuk ngan aku nanti.

Tuh jekla utk ari ni nampaknya. Aku kena monitor suhu Baby Afiq dan bagi makan ubat demam setiap 4 jam sekali.

Tuesday, November 11, 2008

QUARANTINE @ INTREND

TAHNIAH!

Sukacita dimaklumkan anda adalah pemenang bertuah Promosi Quarantine InTrend bulan November 2008 dan memenangi hadiah sagu hati berupa 4 tiket ke tayangan Quarantine pada November 17, 2008. Sila hadir ke alamat berikut untuk menuntut hadiah anda.

MEASAT Publications Sdn Bhd (sila rujuk peta yang dilampirkan bersama emel ini)
Level 3, Wisma SSP1 Jalan SR6/3
43300 Seri Kembangan, Selangor

Tempoh tuntutan: November 10, 2008 - November 14, 2008
Masa tuntutan : 9am – 5pm

Nota :
1. Anda boleh menghantar wakil untuk menuntut hadiah yang telah dimenangi beserta salinan kad pengenalan anda. Wakil anda mesti membawa surat asal ini bersama.

2. Anda boleh menghantar cek/wang pos bernilai RM10 serta surat asal ini dan salinan kad pengenalan untuk perkhidmatan kurier kepada MEASAT Publications Sdn Bhd, ke alamat yang tertera di atas. Juga diingatkan, MEASAT Publications Sdn Bhd tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kehilangan atau kerosakan semasa penghantaran.

3. Semua hadiah hendaklah dituntut semasa tempoh yang telah ditetapkan. Jika gagal, hadiah tersebut menjadi hak milik pihak MEASAT Publications Sdn Bhd. dan sebarang tuntutan selepas tempoh tersebut tidak akan dilayani.

Terima kasih di atas sokongan anda kepada InTrend dan kami berharap anda akan terus membaca “Inspirasi Gaya Hidup Anda” pada masa-masa akan datang.

Ho Paik SanMarketing & Promotions Manager,
Magazine MEASAT Publications Sdn Bhd
Level 3 Wisma SSP,No 1 Jalan SR 8/3,
43300 Seri Kembangan,Selangor Darul Ehsan,
Malaysia

Tel: 603-9543 9664 ext 2892
Fax: 603-8941 6094
Email: paik-san_ho@astro.com.my


Aku mmg langgan Magazine Intrend, Sejak keluaran pertama lg iaitu tahun 2006 kalau x silap. Kdg2 terbeli 2 pun ada sebab bila hubby jumpa dan dia igt aku belom beli terus dia tlg belikan. Tgk2 kt rumah mmg dah ada. So sejak bulan Jan 2008 dulu aku langgan terus dan bila sampai ketikanya je dah ada dalam post box aku. Ohya...aku suka masuk peraduan Intrend sebab xde slogan. Aku x reti berkarya so aku elakkan masuk peraduan berslogan nih. Punya banyak aku masuk contest Intrend keluaran November, ada hadiah jam tangan Titus, mekap bobby brown, dan macam2 lagi la termasuk tiket Quarantine yg aku dpt nih. Xpe la...berbaloi gak duit setem. Nanti leh pi tgk...

Sunday, November 9, 2008

I'M BACKKKK...

Lama giler x update blog, aku seniri x tau sebab apa...byk na masalah problemnya....dimulai dgn line streamyx kt rumah aku yg berbulan x elok....dah kena maki hamum baru TM tuh nk dtg baiki....sampai aku mogok nk terminate line baru terhegeh2 nk tunjuk muka kt rumah aku. Bila line dah ok....lap top pulak buat hal..kesudahannya....bila dah lama sgt delay aku seniri yg jadi malas nk update....dok baca blog org jeklaa...

Hari ni hari Sabtu, 8hb November 2008. Aku x kejer, hubby jek kejer. Seperti yg aku janji ngan Kakak Dania, lepas exam nk bawak dia pi tgk High School Musical 3 so tadi aku bawakla anak dara tuh pi nonton kat Alamanda. Senyum sampai ke telinga si Kakak. Baby Afiq x join, dia kena tinggal kt rumah ngan Bibik mcm biasa. Maklumlah...x cukup umur lg nk dibawak tgk wayang kan.

Malam nih so far xde program lagi, maybe nk duduk rumah dendiam sambil menonton sehati berdansa. Kalau hubby x penat blh gak bwk anak2 pi Putrajaya main beskal ngan pusing2 Putrajaya.

Oklaa...cukuplaaa...utk permulaan...hehehe

Wednesday, July 30, 2008

BABAH @ Hubby

Ini kisah Babah. Babah skrg diserang demam panas. Pagi td sebelum aku pi opis aku dah pesan Babah pegi klinik utk amik darah. Dah 3 ari Babah demam. Bila malam jek panas x hengat. Hinggakan aku yg dok sebelah pun terasa bahang panas badan Babah tuh. Tp Babah cam beselah, sangat alergik dgn Klinik. Tambahan pulak bab2 jarum nih. Ni SMS Babah yg aku terima lebih kurang kul 11.30 td. Rasa nak marah pun ada baca sms nih. Mcm apa ntah...

SMS Babah : Setelah bertafakur selama lebih kurang 20 minit, disini saya mengambil keputusan untuk tidak mengambil darah di atas sebab ketakutan yang melampau .... serta takut risiko jarum patah, saya lebih rela mendengar bebelan isteri saya daripada mengambil sebarang risiko di atas.

Note : Aku tatau nk komen apa bila dpt SMS nih. Kalau Kakak or Baby blh jek aku heret bwk ke Klinik. Nih Baby tua. Serabut perut aku nih.....


Note : berita terkini...kasangka panas hingga ke petang....rupanya hujan ditengah hari....aku pulak yg terpaksa MC 2 arinih gara2 diserang conjunctivitis...huhuhu....mmg bulan sakittt...

Monday, July 28, 2008

XDE TAJUK

Lama betul x update blog. Bukan x update sebenarnya....update gak...tp x sempat nk update bbetul....sume tulih isi2 penting jek dulu..so jawabnya, simpan jd pekasam...Nantilah...pas ni free sikit blhlah betulkan mana2 yg perlu.

Macam2 hal berlaku dalam 2 minggu nih. Antaranya aku sefamily muntah2....Pastu last week pulak Kakak Dania admitted sebab demam panas giler. 3 hari 2 malam kat KPMC. Dalam pada masa tuh pulak Mak Wan pun admitted kat KPJ Seremban pulak. Aku ni mcm x menang kaki tangan nak turun naik highway tuh demi menjalankan tanggungjawab sebagai anak dan juga ibu. Mana xnya...kat sini anak...kt sana mak....Tp alhamdulillah...semua dah kembali normal. Jumaat lepas Kakak dah kembali bersekolah seperti biasa. Mak Wan pulak kuar hospital tghari td.

Arinih pulak Babah diserang demam panas. Sorylah Babah...Mama x dpt nk jaga Babah....segan Mama nak MC or EL lagi sebab last week je dah bape ari Mama MC/EL kan....Mama cuma mampu monitor Babah dr opis jek. Mama kol ontime make sure Babah makan semua ubat. Semoga Babah cepat sembuh okeh.

Baby Afiq pulak alhamdulillah...sehat. Berkat susu Mama...Baby Afiq jarang dpt sakit. Baby Afiq masih menyusu badan 100%. Makan nestum ngan bubur nasi yg Mama blender. Gigi ada 8 batang. Cukup suka gigit. Masih x berjalan. Malas prektis. Harap Badan jek debab (psl tuh malas sikit kot). Berdiri pun malas gak. Sangat kededek. Kalau kena marah pandai cebik2 muka...ala2 mintak simpati.

Kerja aku pulak alhamdulillah....Lgpun skrg PT Technic dah x keje Sabtu lg. Walaupun mcm tuh balik dah lewat sikit. Kalau dulu kul 5 skrg dah jd kul 5.30. Oklah tuh....2 minggu lepas aku ke JB. Audit JN95 kat Tanjung Langsat. JN97 pun dah nak start. Memandangkan JN97 nih x lama so management decide xnak amik Project Secretary under contract mcm biasa so aku kena monitor dr HQ dan ada masanya kena ke JB. Mungkin aku pilih hujung minggu sebab aku blh ajak hubby temankan aku dan blh bawak anak2 sekali nanti.

Bibik Nia selamat melaporkan diri 20 July arituh untuk berkhidmat dirumah aku. Maksu yg tlg aku dptkan Bibik Nia nih. Walaupun dah ada Bibik namun Baby Afiq masih aku hantar ke nursery. Kakak Dania jugak masih seharian di CEC. NTahlah...aku masih belum bulat hati nk serahkan anak2 100% bawah jagaan maid nih. Seriau aku. Biarlah dalam proses percubaan nih dia setelkan kejer2 rumah dahulu. Sekurang2nya lepas aku balik keje blhlah aku melayan anak2 100%. Kalau dulu tuh terkejar2 nak cuci pakaian dan sebagainya. Yg paling best aku blh memasak dgn aman tenteram tanpa gangguan sementara anak2.

Hello Dobiku pula akan beroperasi dalam seminggu dua lagi. Bertempat di Puchong Hartamas. Aku plan nak bukak 08-08-08 nih. Aku dah mintak BIL aku yg kebetulan berguru dgn Ustaz Harun Din utk buat apa yg patut. Semoga aku berjaya dgn izin Allah.....Aminnn...aku beli bisnes nih dr org je. Semua dah ada. So senang sikit...xpyh nk set up dr mula...Later aku citer panjang psl dobi k. Oklah...Baby Afiq dah start buat lagu telenovela....nk bubumm agaknya..

Tuesday, June 24, 2008

URESSIAN 92-96

Makin hampir Dinner Uressian nih, makin rindu aku dengan kengkawan lama. Kengkawan yg tidak pernah menyesakkan fikiran aku. Kengkawan yg sama2 ikhlas membantu antara satu sama lain tanpa apa-apa agenda tersembunyi. Kengkawan sama2 susah dan senang. Kengkawan yg sabantal setilam sebumbung etc. Kengkawan yg sama2 ketakutan ketika di serang ”hantu” tulen mahupun tiruan. Itulah dia kawan2 sekolah aku. Kawan2 yang seketika dulu terputus hubungan namun kembali bertemu setelah hampir sedekad berlalu.

Antara kawan2 yang masih ku ingat namanya hingga ke hari ini. Aku bg nama hostel lah ye. Kici – Siti Aida, dipanggil Kici kerana saiz dia kecik sekali diantara student2 batch 92-96. Badut – Faridah, dipanggil Badut kerana hidungnya akan merah menyala time dia selsema dan dia ni mmg kerap kena selsema, resdung agaknya, blh dikatakan ari2 selsema. Tibed – Haryati, kot x silap sebab org gosip dia ngan Debit (budak aspura), kot aku silap tlg betulkan ye. Petir – nama sebenar aku dh lupa, very the notty one, mana dia skrg ek? Jemput – Fiza, my best fren, dipanggil jemput kerana rambutnya yg sejemput pun pasti diikat, dahtu pesennya sama jek…dulu, kini dan selamanya…Cuma skrg je dh tukar pesen baru. Yang lain2 sume dipanggil dgn nama sendiri jek seperti, Odah (odah skrg dah jadi lawyer ek?), Nora (dah jd doctor), Ayu (pun doctor jugak), Idawati, Musliha, Masdita, Abin, Zila, Mona, Liyana, Gonggeng, Kasumaida (mana dia ek?), Zaisurahidiah, dan yg selalu kena buli iaitu Zuhaila (baik korang mintak mahap ngan dia balik).

Tu nama2 budak2 hostel time aku sampai Form 3 dulu, Form 4 aku keluar hostel (lebih tepat lagi dikatakan dipaksa keluar) oleh kerana kenakalanku yg x seberapa tp menjadi masalah besar kepada Norzie yg sememangnya x suka kt aku.

Kengkawan time duk luar pulak, Suhaila, Didie, Suhana, Rose, Dallia – ni kwn sejak tadika tau…., Ita – merangkap sepupu aku dunia akhirat, Matun, Rosemaria, Ina, Ila…eh byk lagilah yg aku nak sebut. Senang2 semua batch 92-96 lerrr…

Antara kenangan yg aku xleh lupa, dating kt luar dewan makan between aspuri ngan aspura dengan budak baju melayu kaler purple (siapa tuh ek?) kekeke..hanya aku dan dia sahaja yg tahu. Lagi 1 trip ke KL masa Form 1 – seronok gila walaupun tuh bukanlah pertama kali gi KL, tp pi ngan kengkawan seronoknya lain macam rasanya. Form 1- Kena rotan dikhalayak umum – sebab ponteng skolah (walaupun time tuh sebenarnya pekse dah abih), birat tgn ngan 2 das rotan. Form 3, gaduh ngan pompuan (Ida Jepun) rebut bofren, dia kata aku amik bofren dia (mmg pun hahahah) sapa suruh bofren ko gatal…tp sekarang dedua dah kawin dan bahagia dengan suami masing2. Razie Azrie yg direbut pun dah selamat menikah ngan sesapa ntah. Form 3 – panjat gate gara2 nk ke pasar malam, Aku, Edavena ngan Rina (Ayu), kantoi gara2 si Rina yg tetiba jd gayat dan menjerit sebab x lepas turun dr gate tuh, pak guard nampak terus datang tlg selamatkan, dan hantar kami ke warden asrama, x igt pulak apa denda yg kami terima

Dulu aku ada group. Hehehe…time tuh konon ala2 feminin / Res2 / Msteen ler kan…(ya allah..jobonya aku rasa). Group aku time tuh...Aku, Rina, Linda, Edavena, Ayien ngan Fiza. Hahaha...geli geleman jek bila ingat balik. Tp gambo2 kenangan tuh sume aku simpan sampai skrg. Amik gambo ala2 celebriti yang meniarap reramai atas lantai, atas tilam aspuri, dan macam2 lg aksi poyo kami.

Permainan feberet kami di asrama yg adakalanya mcm budak terencat akal pun ada, kami suka main cap keli cap, main ramai2 satu dorm, mmg meriah gile sampaikan ada org yg terlihat pun kata kami gile. Main boye2, pun x kurang lazatnya, 3 org kt katil atas, 3 org jadi boye ala2 nk tangkap 3 org td, mmg riuh sedorm ngan jeritan kami. Tp dulu selalu kena sound ngan senior, x pun ngan budak aspura yg hostel mereka sebelah kami jek.

Bila timbul kisah histeria n hantu. Semua katil dirapatkan. Kami tidur sekelompok reramai. Tatau lh betul ke tidak kisah hantu tuh. Tp hikmahnya kami semakin rapat dan membantu satu sama lain. Mana xnyak, time nk pi toilet satu dorm pi toilet, tatau sama ada mmg betul2 nk teman or takut ditinggalkan dlm dorm..kekeke...

Couple terhangat di pasaran lak (yg kena cekup ngan cikgu pun byk), Badut&Adris, Dallia&Rejab (malu tp mahu), Hafiza&Hafiz (mcm x relevan jek ltk kt sini sebab Fiza byk koleksi), Kici&AbgJoe/Abg Zaini/Komeng (budak kecik nih tetiap tahun tuko koleksi, x pdn ngan kecik), Sue&Toyek (tenggelam timbul), Ramai lglah kalau nk sebut. Tp sorang pun x menikah dengan pasangan memasing.

Mereka yg x disangka2 menikah ngan skulmet lak, Asrul & Mamai (aku selalu terpikir cemana derang blh nikah ek), Nizam & Siti Edayu (yg nih pun xde desas desus langsung, aku br tau sebab jumpa derang kt padang time hubby main bola last week, Nizam jd pengadil). Ada lagi ke ek yg aku x tau?

Disamping cerita gembira ada jugak cerita sedih. Ada diantara kwan2 yg dah kembali ke rahmatullah, antaranya, Allahyarham Aminuddin, Allahyarham Asmadi, Allahyarham Johan dan paling baru lebih kurang 2 bulan lepas iaitu Allahyarham Ramzi. Semuanya pergi dalam usia yg masih muda akibat kemalangan jalan raya. Al-Fatihah buat arwah. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh mereka.

Walauapapun, aku berbangga kerana batch 92-96 x pernah menghampakan guru2 di URESS. Result peperiksaan kami merupakan result yg paling baik dalam sejarah sekolah, x kiralah PMR mahupun SPM. Mungkin kerana time batch kami sekolah mewujudkan sebuah kelas khas iaitu kelas budak2 pandai. Malah dalam SPM kami diantara sekolah yg terbaik di negeri sembilan waktu itu. Kepada guru2 URESSIAN 92-96, terima kasih kerana mendidik kami menjadi insan yg berguna. Jasa2 kalian akan kami kenang sepanjang hayat kami. Kepada yg telah pergi..sekalung doa dari kami, semoga roh kalian sentiasa dirahmati.

Sekian utk kali ini...yg pastinya x sabar nk tunggu 12 July nih. Aku tgh bizi membungkus hamper utk cabutan bertuah nanti.

Monday, June 23, 2008

GILA BIZI

Terlalu bizi sampai xde masa nk update...amik isi penting dululah..later baru update bebetul k:-

1. Siapkan proposal dobi. Thanks to Badut kerana banyak membantu. Aku hargai jasa murni mu wahai si Badut..

2. Setelkan perancangan utk Dinner Uressian di Alson Klana Resort Seremban 12 July 2008 nih.

3. Akan kembali bekerja sama ada July ataupun August nih.

4. Bizi shopping kain2 utk baju raya. Dah serang Jalan TAR dan Nilai 1. Blh melaram utk sebulan raya nih walaupun pose masih berbaki 10 ari belom berganti...kwang..kwang..kwang..

5. Bizi bershopping baju raya untuk anak2. Mula beli sikit2 dr sekarang supaya x terasa byk sgt berbelanja time dekat2 nk raya nanti. Dah rembat beberapa pasang utk Kakak n Adik.

6. Bizi membuat clearance wardrobe Barbie Kakak. Byk pakaian yg rasanya perlu diberi kepada yg sudi menerima. Ada separuh dah dikhas kan utk anak2 yatim kt pekan rembau (babah punya idea, aku menurut sahaja). Ada juga akan diberi kepada mereka seperti yg dijanjikan, cuma masa x mengizinkan utk dihantar, Kasut2 clarks, adidas, nike Kakak pulak masih tatau nk diberi pada siapa...ada yg berminat?

Tu jeklah...mata pun dah layu..nk baca niat sebab esok nk ganti pose yg ke 21 ari...semoga sempurna puasa aku esok aminnn...

Friday, June 6, 2008

MEN'DOBI' LAH PULAK...

Tetiba aku terpikir sthing b4 titon mlm td. Aku pun propose kt hubby yg aku rasa cam nk bukak kedai dobi. Sebabnya semalam masa aku htr comforter pi kedai dobi aku sempat borak2 ngan tuan kedai tuh. Dia kata profit dia dlm sebulan minimum 5k. Kdg2 cecah 10k kalau musim hujan. Aku rasa mcm berminat. Lgpun kt area rmh aku cuma ada 1 kedai dobi sahaja. Pengunjung setianya adalah aku. Kdg2 kalau x sempat sgt cuci baju aku htr jek sume kt sana. 2kg cuma rm5 kan. Dah siap lipat lg..

Lepas Babah balik keje mlm td aku pun mintak pendapat Babah. Bukan pendapat sahaja, pendapatan pun ye jugak...hehehe. Maklumlah...aku skrg nih kan ke suri rumah sepenuh masa kan. So duit2 simpanan aku kena monitor bebetul. Xleh terlebih pakai. Aku mintak pinjam jek kat Babah. Nanti bulan2 aku byr ler balik kt dia, cam aku buat loan kt bank jugak ler kan. Babah suruh aku buat proposal dan bagi pada dia. Payah tul ek...nk pinjam ngan laki pun kena buat proposal jugak. Igt cukuplah setakat air liur jek. Tp aku mmg betul2 nk buat benda nih. Kalau aku kejer sekalipun aku carik org tlg jagakan. After opis hour aku singgahlah jenguk2 kan.

So skrg nih aku tgh kerja keras utk siapkan proposal aku. Aku nak buat elok2 utk meyakinkan 'banker' aku. Ptg nih jugak aku akan daftar nama kt ROC. Tp aku xleh register atas S/B lg kalau x silap. Sebab aku dah daftar 1 nama under S/B arituh. Nampaknya aku kena guna ent ler gamaknya. Hmm...xpe...just try n see..okay.. Skrg ni tgh sibuk carik nama kedai. Ada ke laki aku suruh ltk nama Aziha Dobi, x adventure lansung kan. Ntah apa punya taste dah...

Thursday, June 5, 2008

FULL TIME HOUSEWIFE

2 hari lepas aku dh submit resign letter. Boss tanya kenapa, aku jwb nak kosentret jaga anak2 ngan family. Aku ckp yg aku dah penat gilerr. Aku kata lg yg aku pressure. Aku cuma ckp benda yg batul...iklas dr hati nurani aku.

Tetiba pulak malam semalam dia dera aku. Suruh aku stay sampai xtau kul bape, gara2 nk htr email ke Jordan. Bayangkanlah...aku kena tunggu semua department email kt aku benda yg dia nk htr tuh dan aku cuma jd org tengah utk email benda2 tuh. Masalahnya benda tuh lom siap lg. Tgh buat lg. Habis kalau derang siap kul 4 pagi aku pun kena tunggu kul 4 pagi ke? Xkan org2 dr finance, engineering deprt tuh xleh htr email tuh seniri. Kenapa kena aku jugak? Nampaknya dia mmg nk cari pasal ngan aku.

Dia lom tau lg aku punya pesen cemana kan. Dia kuar pi toilet jek aku terus blah..tinggalkan sume keje2 aku. Arini aku xpi opis dah. Pegi jahanamlah dgn dia. Kot nk saman aku kita jumpa kt court k.

Aku bukannya nak buat jahat sgt. Kalau betul aku nih jahat, aku blah jek pas dpt gaji arituh. Aku x submit pun resign letter kt dia. Tp masalahnya lps aku submit resign letter dia betul2 dera aku. Patut arituh ada org inform aku kalau nk resign blah jek, jgn submit letter. Rupanya mmg dia punya style buat org mcm nih kot.

Ntah lah malas nk pikir. Yg pasti aku enjoy menjaga anak2 arinih....Plan tghari nk bwk bebudak pi 1 Utama jalan2 ngan beli barang2 sikit. Hubby pun join kot....

p/s: selain aku ada 4 org lagi yg dh submit resign letter. Nampak sgt yg management x betul kann...

Sunday, June 1, 2008

AKU NEKAD

Dalam masa 3 hari nih aku asyik pikir kan benda nih saja. Aku rasa aku xleh hidup mcm nih. Hidup dalam keadaan tertekan. Tekanan mental dan juga fizikal. Perkara nih amat membelenggu jiwa aku sampaikan xde mood nak buat pape. Kali nih biarlah aku berkorban. Aku runtuhkan tembok keegoanku selama ini. Demi kebahagian ku dan juga keluarga ku.

Aku mmg tension dgn tekanan ku di tempat kerja. Kerja2 aku xpernah nya habis. Lepas satu, satu datang. Sampaikan nak bernafas pun payah. Apatah lagi bila masalah kerja tuh aku bwk ke rumah. Tido pun x pernah yg tenteram. Bgn menyusukan Baby Afiq pun kepala aku blh pikirkan kerja2 yg menanti esok. Mmg x aman tido aku selama hampir sebulan setengah ini. Seksa jiwa rasanya. Mak pun dah komplen kata muka aku pucat. Pipi dah cengkung. Kelopak mata dah lebam. Hebat betul penangan kerja baru aku. Padan jugak dgn muka aku. Gara2 nak advanture sgt kan...ambik ngko....

Setelah berbincang baik2 ngan family tersayang. Aku dah ambik keputusan. Rabu nih after management meeting aku akan serah surat perletakan jawatan aku. Aku harap boss aku x terkejut dgn keputusan aku ini. Biarlah aku jd suri rumah sepenuh masa buat masa nih. Aku rela. Akan aku bayar balik masa2 kecederaan aku sebanyak sebulan setengah yang lalu kepada anak2 dan suamiku. Yelah..selama sebulan setengah aku asiklah bg perhatian 110% pd kerja2 opis sehingga adakalanya aku x jumpa Baby Afiq seharian. Mana xnya time aku sampai rumah dia dah tido kan...Hubby pun bagi sokongan dgn keputusan aku ini. Aku pun bukannya nak jobless sampai setahun. Aku cuma nak masa berehat sahaja. Sambil2 tuh aku akan amik peluang2 yg ada depan mata. By the way, bos lama aku kt PT Technic pun panggil aku balik. Kalau aku kemaruk sgt nk kerja pun aku blh je balik ke sana sebab derang mmg x amik org baru utk replace tempat. Bos aku mmg xmo aku benti arituh. Dia juga penah ckp kalau aku x happy just ring dia...Tp apa2 pun buat masa nih aku nak berehat. Aku perlukan masa utk keluarga aku.

Semoga Allah merahmati keputusan aku ini...Aminnn...

Thursday, May 29, 2008

USER MANUAL LAH PULAK.........

X abih psl bab tender, user manual pulak datang. Masalahnya last minit, esok dah nak kena siap, baru arinih derang bg kt aku. Dahlah kul 5 baru pas kt tgn aku utk dimonitor. Sedangkan org yg sepatutnya buat dah sebulan duk jaga benda nih. Tp disebabkan x setel jugak makanya kena pass kt aku. Kena submit esok pulak tuh. Berhempas pulas aku siapkan td. X habis kt opis sambung plk kt rumah. Tensyen gilerr...

Semoga aku diterima di Puncak...aminnn..

Tuesday, May 27, 2008

TENDER LAGI

Aku rasa mcm kena buli jek kali nih. Sebabnya aku kena monitor 1 lagi tender yang baru masuk. Padahal Tender Specialist kan ada kt kompeni nih. Boss Tender Department pun dah balik dr Jakarta. Kenapa aku jugak yg kena ek? Memanglah cuma monitor je, maknanya aku x pyh sentuh apa2. Tp bab2 chase org, bab2 warning org utk deliver ikut schedule tuh yg aku lomah. Bukan apa, org yg aku nak monitor tuh senior dr aku, senior dr segala2nya. Mmglah dalam keje kena profesional kan, tp sifat hormat aku nih melampaui sifat profesional aku. Camno??

Bila aku tanya pendapat org2 lama. Derang kata ada 2 sebab kenapa aku dipilih utk monitor. Pertama sebab derang (org2 yg bertanggungjawab ke atas preparation tender nih) yg minta management suruh aku yg monitor. Sebabnya derang rasa selesa dgn previous tender yg aku monitor. Sebabnya lagi aku x kacau derang tiap2 masa. Aku cuma akan kol derang sekali utk make sure derang submit part derang ikut schedule. Kalau x sampai baru aku chase n mintak sebab kenapa x leh buat. Yelah kita pun paham yg org bukan ada 1 keje jek yg nak dibuat kan. Miss C yg monitor tender b4 nih suka kacau2 org. Asik nk kol jek org n chase org. Sampai berminit2 kt tepon mintak org explain nape lambat etc. Dah kalau dia asik bergayut ngan org bila masa pulak org nak buat keje tul x?

Sebab kedua pulak. Boss aku nk tamatkan contract Miss C itu. Miss C itu sebenarnya dah tua, boss amik dia keje pun utk contract saje memandangkan arituh aku x sempat jumpa PA lama boss. So Miss C jadi perantaraan antara aku n PA lama boss ler. Miss C penah keje ngan boss 10 th dulu tp time tuh kompeni nih kecik giler. Time tuh pulak bukan boss yg owner. So boss minta dia masuk balik utk bantu perbaiki mana yg patut n sepatutnya selepas aku masuk dia direct naik post GM kt sini. Maybe sebab sikap dia yg suka melawan boss (yelah mungkin sebab sebaya so respect pun kurang) jadi boss nak dia berenti kot. Sebabnya pelan2 boss bg keje2 dia kt org lain. Skrg pun dia cam tatau apa sebenarnya yg dia kena buat (dia seniri mengadu kt aku).

Ntahlah...apa2 aku buat jeklah yg termampu. Hubby ada gak carikkan aku keje lain sebabnya aku asik mengadu itu ini kt dia. Dia rimas kot. Aku x kisah sebenarnya keje kt sini. Tp kalau ada better offer why not??

Sunday, May 25, 2008

6 Tahun

6 tahun hidup bersama
6 tahun menyemai benih-benih cinta
6 tahun membajai kasih sayang
6 tahun merintangi pelbagai dugaan mendatang
6 tahun memadu asmara
6 tahun berikrar setia
6 tahun menempuh suka dan duka
6 tahun meniti bahagia

Happy anniversary to me and hubby.

p/s: memandangkan anniversary kami jatuh pada cuti umum. Maka acaranya adalah makan2 dan membawa anak2 bershopping di sekitar Alamanda dan Subang Parade. Malamnya kami makan di Village View (Bangi)....thanks to Babah sebab belikan Mama levis lady's style yg baru ittewww....I lap u...

HARI IBU BAPA & GURU

Hari ni merupakan hari perjumpaan ibu bapa dan guru bagi CEC Puchong Jaya. Aku bangun awal pagi tadi. Kononnya nak pegi awal sikit sebab lepas tuh aku kena masuk opis sekejap nak send sthing to boss aku kt Jakarta. File tuh aku x bwk blk rumah, kot x blh saje aku send dr rumah. Tp beselah, jgnkan nak bangunkan anak2. Bapak pun amat liat nak dibangunkan. Sampai aku selesai kemas rumah dan prepare breakfast dan siap masak utk tengahari barulah derang siap mandi sume. Penyudahnya sampai CEC lam kul 11 lebih.

KOMEN TEACHER

Alhamdulillah, komen teacher Chitra begitu sejuk aku dengar. Kakak Dania dapat score full mark untuk setiap subjek. Yelah, apa sgt lah exam budak tadikan kan...Tp cemana pun aku tetap bangga ngan Kakak. Kakak amat aktif dan participate dlm semua aktiviti kelas. Sangat rajin. Homework hantar tepat waktu even teacher bg 2 days untuk siapkan tp kakak manage to siapkan dlm masa sehari saja. English pun semakin improve. Cuma Kakak lemah dlm bab reading. Bab ni aku sebenarnya x bape kisah sgt. Sebab konsep reading bg CEC adalah menghafal perkataan dan ayat2 dlm buku tuh. Pada aku asalkan kakak blh baca suku kata dah kira ok. Tp apapun aku x amik mudah dalam hal ni. Masa cuti nih aku akan cuba improvekan reading Kakak. Untuk tempoh 2 minggu nih pun aku dah register Kakak untuk kelas tusyen kt Bright Kids. Kalau blh aku xnak kakak leka sepanjang hari dok memain kt neseri tuh. Bukan nak pressure anak tp aku rasa apa yg aku buat tuh betul. Lgpun aku xnak kakak lupa yg dia masih kena sekolah n daycare kt CEC lepas cuti sekolah selesai nanti. Urusan penghantaran Kakak n jemput kakat ke kelas tusyen akan di sempurnakan oleh Cikgu Along iaitu cikgu neseri Baby Afiq. Thanks to Cikgu Along.

Menurut Teacher Chitra lg next semester akan lebih mencabar bagi Kakak. Harap Kakak akan buat sebaik yang mungkin. Bulan Julai nanti akan ada Sports Day n Concert Day, yang pastinya lebih menyeronokkan.

Thursday, May 22, 2008

CUTI SEKOLAH

Cuti sekolah akan bermula esok. Budak2 sekolah tentunya sedang melompat2 ketika ini. Jangankan budak2, mak2 budak pun sama (aku ler tuh). Rasa nak aje aku melomat sama ngan derang. Mana xnya, lega lah untuk tempoh 2 minggu. Kot x tuh, terkejar2 nak mandikan Kakak Dania. Kena pulak time tuh Baby Afiq dah bangun lagi ler aku mendapat. Time cuti sekolah nih ok ler sikit. Dua2 aku htr ke neseri jek. Hantar dengan muka2 bangun tidonya. Mmg lega sesangat time cuti skolah nih.

CEC ada party day arinih. Aku balik lambat semalam. Aku ada appoinment ngan Prof aku kat Seksyen 2 Shah Alam. Balik rumah dah kul 9.30. Kakak infom aku yg Teacher suruh bwk food untuk party arinih. Aku tepun dahi. Mana taknya, mmg aku lupa sesangat. Kot x blh jek aku beli kat Mydin ke Giant ke time lunch semalam. Kakak kalau Teacher pesan apa2 dia bukan nak cakap ngan Babah pun. Mesti nak kena tunggu aku gak. Kalau dia bgtau Babah pun xpe semalam sebab Babah blh bwk dia pi Giant sebelum aku balik. Tp perangai kakak mmg sebijik mcm aku. Sebab aku dulu pun time skolah kot nak apa2 mesti carik mak. Hehehe..bezanya time tuh mak aku x keje, so xde masalah ler. Ni dpt mak yg bekerja mmg delay lah jawabnya. Apa2pun aku n hubby manage tuh beli brg2 utk kakak kat pasaraya area rumah aku. Kakak kata teacher pesan suruh bwk byk makanan. Aku rasa maksud teacher byk tuh ialah byk kuantiti bukannya byk jenis. Tp pahaman anak dara aku ialah byk jenis. So dia suruh Babah dia beli vitagen, gula2, cekelat2, kopok2 ngan jely. Hahaha..belasah lah kakak. Janji hepi kan...

Hari ni last day aku bergedumbe kt opis. Boss aku balik Ahad nih dan akan masuk opis seperti biasa hari Isnin. Oh ya, trip ke Bandung akan dipospon pada bulan Julai nanti. Makanya aku ada byk masa nk buat arrangemtn. Paspot Baby Afiq, Visa utk sume org, tiket flight lagi. Babah yg akan setel bab paspot n tiket. Aku pulak setel Bab Visa. Visa ke Indon akan aku hantar sama2 ngan application utk staf kt opis nanti. sebab Visa yg aku apply arituh akan expired by Julai nanti. Valid utk 2 months je visa tuh.

Perut aku menyanyi ler. Lapo pulak rasanya arinih....

TERKINI - 22/05/2008

Minggu nih x bape bizi sgt. Cuma Selasa arituh jek aku 'dipaksa' ke KLCC bagi menyertai WCIT 2008. Sepatutnya bukan keje aku pun tuh. Tp insan yg sepatutnya ada program lain, so memandangkan boss aku pun xde, maka aku di gesa utk replace org yg berkenaan. Dahlah kena buat report. Kalau x mahu jek kaki aku melencong ke arah lain. Boring yg amat kt situ. Dahlah kena dgr forum yg ntah apa2. Forum tuh ok...berisi...cuma aku jek yg x sesuai nak join hatta dengar sekalipun. Tp dah org suruh pi, pi jeklah. Kelam kabut sgt. Dgn phone yg abis bateri lah. Tulah, x reti2 nk pastikan henpon penuh bateri. Terpaksa sambar henpon kedua tok laki, tupun sama gak...alang kepalang. Tinggalkan henpon aku kt nokia level 3 tumpang caj. Nasib ada org nak tolong. Mlmnya ada dinner kt PWTC pulak. Balik lambat gilosss...Adeh...xmo buat keje cenggini lg dah.

Hari Rabu pulak sumenya seperti sediakala. Aku kena monitor tender yg in progress itu. Bab tender nih pun aku tension gak. Aku pun x tau kenapa pulak aku yg hina ini kena monitor benda2 alah tuh. Padahal ada lagi GM ngan CFO kt sini. Nape pulak aku yg kena monitor derang. Cukup x puas ati. Even aku nih mata boss pun jgnlah dera aku sampai tahap nih. Aku dah;ah baru kt sini. Nanti x psl2 org menci. Tp kejer is kejer kan...So aku kena buat ler...kena keep chasing org2 yg janji nak bg aku dalam jangkamasa yg diperuntukkan. Nasib semua beri kerjasama. So aku lega giler..Cuma yg x leganya part bila aku dah compile sume benda n email pada boss aku di Jakarta, dia pulak x bg feedback apa2. Dahla aku kena foward all the info to GITN by today sepertimana yg aku janjikan dgn representative from GITN. Haru Biru tul lah.

Dinner uressian akan berlansung dalam tempoh sebulan lg. Yg pastinya aku betul2 x sabar nk jumpa kengkawan lama. Rasa nk melompat2 jek. Maklumlah..ada yg hampir 10 tahun x jumpa kan. Yg kering dulu dah kembang. Yg kembang lagi bertambah kembang. Yg kecut dah jd boroi pun ada. Namun masih ada yg menten gitewww...

Gambar di atas provided by Babah. Aku curik from henpon Babah time aku pinjam tepon Babah arituh. Time nih aku xde dirumah. Dia jaga Baby Afiq ngan Kakak Dania. Mcm apa ntah anak aku derang kejerkan. Nak kena Babah nih...Nanti dia...



Saturday, May 17, 2008

TIDO

Sememangnya aku amat kagum dengan cara, kebolehan serta kesabaran Babah menidurkan anak-anak. X kiralah Baby Afiq mahukan Kakak Dania kedua-duanya Babah setelkan dengan jayanya. Aku mmg surrender awal2 lah kalau bab2 tidokan anak2 nih. Aku nih mmg kurang sabar. Penyudahnya aku tepok kuat2 bontot derang. Tp tidak pada Babah. Babah akan sedaya upaya menyanyikan lagu2 rakyat dari Kelantan x pun membaca surah2 alquran, x pun berzikir dan sebagainya sambil meletakkan anak2 dibahunya dan berjalan sekeliling rumah (Anak2ku mmg x berbuai). Kalau nk harapkan aku buat cenggitu mmg xkan kot. Lenguh bahu satu hal, ngan lenguh kaki berjalan keliling rumah pun ye gak. Lgpun kot Baby Afiq tgk muka aku dia rasa cam aku nih melawak kt dia kot. Mesti dia gelak terbahak2. Penyudahnya mata yg gantuk pun jd x ngantuk.

Apa yg aku perasan ttg Babah adalah dia mmg penyayang. Paling sayang pd anak2 lerr. Aku dah jatuh no 2 kot...huhuhuhu...tp bak kata Babah...sayang bini x sama cam sayang anak. X terbanding katanya...syahdu sehhh...Mmg Babah jarang nak sentuh anak2 especially time new born hingga 6 bulan. Tp lepas tuh aku blh serahkan 100% tugax menjaga anak2 pada Babah (kecuali bab menyusu hehehe..kerana Babah x mempunyai keupayaan itu). Babah jaga anak2 lagi teliti dr aku. Yelah aku nih selain menjaga anak2 sebak gak ngan keje2 rumah yg lain seperti memasak n membasuh serta mengemas. Babah lah yg kerap membelek anak2 , khasnya memastikan anak2 xde calar balar etc (takut woo kot anak kena dera)..

Aku bersyukur kerana dikurniakan suami yg penyayang walaupun ada sikit garang. Yg penting suamiku bertanggungjawab memastikan kami berada dalam keadaan yg aman tenang dan bahagia selalu...

Friday, May 16, 2008

EKSIDEN

Aku eksiden semalam. Ntah bala apa aku pun tatau. Nak kata x mandi pagi sejam rasanya berendam dalam bath tub. Cuma aku notice aku agak dah lambat sikit nak ke ofis semalam. Teruk giler keter. Sampai x blh jalan. Terpaksa tunda ke workshop.

Alkisah, pas aku hantar kakak ke CEC macam biasa, lepas bayar toll pushong / usj / shah alam tuh elok2 je beberapa saat kekali dummm....Nak wat cemana, dah keter depan aku break emergency kan. Mmg salah aku gak sebab follow rapat2. Tp time tuh dah mmg sedia jem dah area situ. Depan aku ada 3 biji keter lg. Aku keter keempat merupakan keter yang paling akhir. Benda pertama yg aku buat adalah kol hubby. Takut giler time tuh. Yelah....sah sah laki aku tuh garang nk mampos. Tp xleh nk sembunyi dah. Kot minor eksiden aku blh sorok2 lg. Hat yg nih kena redha jek lah kot kena marah pun. Dah salam sendiri kan. Hubby datang dan bwk trak tunda etc. Hubby bwk aku ke rumah dan aku ambik keter lg 1 dan meneruskan perjalanan ke opis. X sepatah kata pun terkeluar. Dan sehingga skrg waktu entry ini di tulis aku masih tak bercakap ngan hubby. Aku tau dia marah, tp aku x kisah lah kot ia x ckp pun. Lagi elok aku rasa dia senyap dr dia membebel kt aku. Dia diam tuh tanda marah aku ler tuh. Adehhh..nasib blh claim insurance. Ntah apa nasib aku ntah.

Sampai opis dlm kul 11. Aku x buat report pun lg sebabnya hubby appointment penting tadi. Aku plan report after opis hour. Boss aku amik berat gak, tanya aku details eksiden td. Yg pasti mmg aku terkilan giler psl eksiden td. Mmg blh claim insurance tp rasa cam x best lah bwk keter yg penah eksiden. Adehhh....tatau..tatau...minda aku tgh kacau...Apa2 pun dah kol workshop..keter siap lepas 2 minggu.

Wednesday, May 14, 2008

SIARAN TERTUNDA

Hehehe...masih kisah mothers day. Lupa nk tulis pada previous entry. Pagi Ahad lepas aku menerima 2 sms daripada dua insan yang berbeza tetapi membawa makna yang sama walaupun kaedah yg berlainan. Pening pulak aku baca tulisan aku nih. Ntah apo2 ntah. Pendekkan cerita jekla ye..

Sms 1 : Saya dah bersalin, anak lelaki, kat SMC, berat baby 3.4kg.
Dari ieza, ex-opismate aku masa kat IJSB dulu.

Sms 2 : Saya baru sahaja mendapat cahayamata seberat 3.5, baby boy, jam 10.30 mlm tadi dari sebuah keluarga susah di Rawang.
Dari kak nurul, ex-opismate aku di PTT

Tahniah buat kedua2 ibu di atas, Ieza tentunya sedang bergembira sekarang dengan Baby Boy nya. Ni anak kedua Ieza, yg pertama dulu baby girl. Buat Kak Nurul pulak tentunya sedang seronok membelek putera kesayangan. Setelah hampir 9 tahun mendirikan rumahtangga akhirnya tercapai jugak hasrat Kak Nurul untuk menimang cahayamata, walaupun cara yg tidak sama seperti Ieza namun sekurang2nya Kak Nurul dapat jugak merasa bagamana perasaan seorang ibu itu. Moga2 ada rezeki lain di kemudian hari.


Kisah lain pulak..tahniah buat Mak Tam kerana sekaligus menerima 3 orang cucu dalam masa sebulan. 3 org sepupuku iaitu 2 orang anak Mak Tam dan seorang anak menantu nya selamat melahirkan 3 org baby (2 bbgirl 1 bbboy). Meriahlah rumah Mak Tam dengan kehadiran insan2 baru di rumah mereka. Ada kenduri akikah dgn cukur jambul dan berendoi pada hujung minggu nih di rumah mereka di Gemas.

Lagi kisah ibu dan anak...Tahniah buat adik aku Ijoy n adik ipar aku CT kerana CT disahkah mengandung 2 bulan. Bunting pelamin hehehe...Yang seronok mestilah Mak Wan kerana bakal dapat cucu lagi. Mesti meriah raya next year sebab raya tahun nih baby lom sempat kuar lg.

Apa2 pun..tahniah lah kepada mereka2 yg mendapat org baru okay...

Tuesday, May 13, 2008

HAPPY MOTHER'S DAY

Happy Mother's Day buat Mak..."Along sayang mak sangat2" Happy Mothers Day jugak buat kengkawan dan sume mak2 kat dalam dunia nih. Betapa besarnya pengorbanan buat setiap insan yang bergelar ibu. Hanya Allah sahaja yg mampu membalas jasa2 mereka. Setiap orang mengatakan ibu mereka adalah yang terbaik di dunia. Begitu juga aku. Mak aku adalah seorang insan yang dikurniakan sifat sabar yg luar biasa. Dia xkan pernah melenting walau macam mana pun dugaan pun yg ditempuh. Selama 29 tahun kehidupan aku di dunia ini, x pernah sekali mak menaikkan tangan ke atas ku. Begitu juga adik2 yg lain. Di kesempatan ini aku ingin mengulangi ucapan seperti di atas dimana aku sayang mak aku sangat-sangat. Walaupun aku tau mak aku x baca blog nih. Hehehehe..

Kisah aku pula, aku dah bergelar ibu hampir 5 tahun lebih. Pengalaman menjadi seorang ibu adalah sesuatu yang amat berharga bagi aku. Di kelilingi insan2 tersayang iaitu suami dan anak-anak merupakan suntikan semangat bagi aku. Penat lelah sehari suntuk bekerja tidak terasa apabila melihat raut wajah orang2 tersayang menanti aku dimuka pintu. Hanya ibu sahaja yang memahami keajaiban menjadi seorang ibu itu. Perasaan yang tidak tergambar dan xkan dapat dicari dimana2 hatta di shopping kompleks sekalipun. Sebagai ibu...kasih sayang aku x ternilai untuk anak2. Aku sanggup berkorban apa sahaja demi anak2 ku yang tercinta.

Kakak Dania

Hari ni 1st day Kakak Dania exam. Paper English arinih. Malam td dah buat revision sikit2. Harap2 semuanya berjalan lancar.

Baby Afiq

Sangatlah notty dan cheeky. Suka kacau Kakak Dania study. Suka sangat buat muka yg buat orang geram dan x boleh nak tumpukan perhatian pada benda2 lain kerana rasa nak geget2 jek pipi dia ittew. Amat manja ngan Babah. Kemanjaan Baby Afiq melebihi kemanjaan Kakak Dania sewaktu baby dulu. Sapo kato anak lelaki x manjo wehh...

Sambutan Hari Ibu

Babah beli carrot cake kat SR utk dimakan bersama2 sefamily. Mama pulak masak daging masam manis yang resepinya dipetik dari FP sapa ntah kt dalam internet. Kwang..kwang..kwang... Tp sodap tau...(bak kata Babah lerr)

note : sepatutnya duit gaji pertama nih aku habiskan untuk anak2..tp sehingga ke hari ini satu barang pun aku x sempat beli sebab aku x kemana2. Harap2 minggu nih aku blh dapatkan sesuatu untuk anak2 dan suami tersayang..

Friday, May 9, 2008

XDE TAJUK

Aku mmg bizi giler sekarang. Minggu ni jek ari2 aku balik lambat. Kuar opis dalam kul 8.30 mlm. Anak2 nasib baik adik ngan hubby yg bereskan. Nasib adik duduk dekat2 ngan aku. Dia blh bereskan Kakak Dania dan Babah akan bereskan bab Baby Afiq. Bukan aku sengaja pun nak lari dari rutin2 aku. Cuma kes ni xleh aku nak elak. Banyak keje yg aku kena setelkan dalam bulan nih. Sebabnya bulan nih 17-25 boss aku akan ke Jakarta bagi mempromosikan produk2 syarikat kami. Exhibition nih anjuran MATRADE dan syarikat kami terpilih menyertai Ekspo ini. Selepas itu insyaallah kami akan bercuti ke Bandung. Psl trip ke Bandung nih berkemungkinan akan ada perubahan. Ini bergantung kepada kepantasan tender department menyiapkan keje2 mereka. Kami juga diberi pilihan sama ada meneruskan percutian seperti yg dirancang kemudian menyiapkan tender ataupun menyiapkan tender dan kemudian baru bercuti. Kalau pilihan pertama dipersetujui makanya trip ke Bandung akan di tunda ke Bulan Julai. Ada pro dan kontranya pada aku. Bagi aku kalau pospon pun bagus gak sebabnya aku ada masa untuk buat persediaan untuk hangkut anak dan laki aku. Yg x bagusnya aku kena buat arrangement semula lah pulak. Apa2pun aku x kisah. Mana2 jek aku akan ikut.

Pasal keje aku yg x habih2 tuh. Aku kena siapkan beberapa perkara yg boss aku akan present masa exhibition nanti. Antaranya:

1. Storyboard - mengandungi corporate profile company aku dalam dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan English Version. Aku kena redesign balik benda2 nih supaya nampak cantik. Storyboard ini mengandungi segala2 produk yg dikeluarkan oleh syarikat aku. Mencabar gak rasanya.

2.Prepare user manual untuk semua sistem2 yg di develop oleh company aku. Pun dalam dwi bahasa.

3.Segala benda alah tuh kena di burn dalam CD dalam 100 pcs. CD tuh pun aku kena design cantik2 termasuk dengan CD cover dan envelope utk CD tuh. Semua kena design. Bayangkanlah aku nih bukannya kreatif mana pun. Xke naya jek keje aku nih kan. Inikan buat kajian sejarah time form 4 dulu pun aku suruh irg yg design inikan pulak benda yg complicated cenggini. Tp apa2 pun aku berjaya siapkan dan present time management meeting pagi td. Cam x caye jek aku yg buat semua tuh...hehehe...

4.Setelkan arrangement untuk mereka2 yg nak ke exhibition ngan trip ke Bandung. Yg nih leceh sebab byk travel agent yg x bg kerjasama. Payah tul tunggu reply dr derang. Baru summarize n pass pada boss utk di pilih mana yg paling okeh.

Tuh jek lah kot. Yg kecik2 tuh aku letak tepi jek buat minggu ni.

Tuesday, May 6, 2008

WIKEN KU

SABTU

Seronoknya sebab Sabtu x keje. Plan nk balik Rembau malam td. Tp Hubby kena balik Kelate utk setelkan pasal keje2 Hubby tuh. Aku yg hantar hubby ke LCCT malam td bersama2 Kakak Dania dan Baby Afiq. Hubby sampai LCCT balik lam kul 10.30 dan aku jugak yg jemput bersama2 anak2. Amik jek Hubby kami sekeluarga menuju ke Rembau.

AHAD

X de byk mana aktiviti pun. Just lepak2 dan makan2 jek di kampung. Seronok yg x terhingga sebenarnya sebab dah 2 minggu x balik rumah Mak Wan. Tolong Mak Wan masak lemak tempoyak daun kayu. Sedap hingga menjilat jari.

Baby Afiq

Baby Afiq makin keletah. Dah ada 2 1/2 gigi dan sekarang berusia 8 bulan. Dia sangat rapat dengan Babah. Nak titon pun nak Babah yang dodoikan. Kalau aku yg dodoi mmg x jalan. Sebabnya aku kot dodoikan dia aku yg tido dulu kot. Malam2 Baby Afiq akan temankan Babah tengok bola sampai tertido. Lepas tuh baru Babah akan hantar dia ke atas utk tido dgn aku. Apa2 pun cayang Baby Afiq.

Kakak Dania

Makin lama makin ketara kejelesan Kakak Dania pada Baby Afiq. Tambahan pulak bila tgk semua org akan dahulukan Baby Afiq dalam segala hal. Kadang2 bukan sengaja pun nak buat cenggitu. Tp bila dah pujuk2 n explain pada dia kenapa semua org kena buat mcm tuh...alhamdulillah...kakak dah cool n boleh terima. Apa2 pun kami sayang kakak.

Keje

Bizi giler lah. Tambahan pulak kami ada Exhibition kat jakarta bulan 5 nih. Ohya...berkemungkinan kami akan ke Bandung bulan nih. X sabar rasanya....

Wednesday, April 30, 2008

KELIBUT

Mana xnya, sedang elok mereverse kereta kuar dr garage, sambil pangku Baby Afiq yang tgh membuat muka cheeky sambil tgn melambai2 babah yg menghantar kami ke muka pintu...tiba-tiba...babah tunjuk isyarat tangan suruh aku berhenti. Kecut jugak sebab terpikir kot2 aku terlanggar apa2 ke sewaktu mereverse kereta tuh. Sebab selalunya ada budak2 berbasikal ke sekolah lalu kt depan rumah nih. Rupa2nya tayar belakang kereta aku yg belah kanan pancit. Aduhai...dugaan sungguh. Dah lah paginih aku kena buat submission untuk visa ke indonesia. Hubby offer aku drive keter dia, aku xmo...xde feel aku rasa time bwk keter org nih. Last2 aku bwk keter adik yg kebetulan mmg parking kt rumah aku (sebabnya SIL aku tumpang aku pi keje) Babah pulak pi tukar tayar aku dan lepas hantar kakak ke sekolah aku kena pusing balik ke rumah utk tukar keter. Cam keling kan...pusing2..Btw...tqvm to Pn Yda kerana memberi tunjuk ajar ttg jalan2 yg perlu aku lalui utk melunaskan visa application tersebut.



Lately Baby Afiq meragam sikit. Nak tumbuh gigi baru agaknya. X lelap tido dia. yelah...kita yg tua nih kot nak tumbuh gigi bongsu pun sampaikan demam inikan pulak budak kecik camtu kan. Babah yg sabar dgn karenah puteranya itu sentiasa cuba memberikan yg terbaik utk Baby Afiq. Dikala aku lena diulit mimpi Babah yg berutngkus lumus menjaga Baby Afiq, yelah....Babah xpe lah, sesuka ati je nk masuk opis kul bape...xpelah susah payah sikit. Bukan mcm mama yg mesti bangun kul 6 tetiap ari nih.



Lusa cuti sempena hari pekerja. Tp aku x kemana2 pun. Byk benda yg aku plan nak buat kt rumah nih. Nak kemas store yg semakin padat dgn khazanah2 yg aku seniri tatau dari mana dtgnya. Nak kemas bilik kakak yg dah lama aku x sempat nk buat. Nak bwk bebudak pi shopping semestinya dgn gaji aku yg pertama nih. Dan ada beberapa lagi agenda yg aku x pasti sempat ke tidak aku buat dalam masa 1 hari nih.

Akhir sekali buat mlm ini, aku terima sms dr kezen aku iaitu Kak Long yg memberitahu bahawa kezen aku jugak iaitu Dik Zu dah dimasukkan ke wad kerana overdue. Oleh sebab terlalu bizi aku x sempat nk reply sms Kak Long mahupun kol Dik Zu. Sampai rumah dlm kul 8 td baru aku dpt return kol Kak Long dan latest news yg kami terima Dik Zu dah dimasukan ke OT kerana baby dah lemah. Aku baru lepas kol Wan iaitu husband Dik Zu dan Wan ckp Baby n Mummy stil dlm OT lg. Aku berdoa agar semuanya selamat dan x sabar nk tgk anak sepupu baruku itu...Ohya...aku dah tau apa hadian yg nk diberi pada Mummy iaitu Gamat Healin...utk Baby pulak..nanti aku fikir2kan ok...

Sunday, April 27, 2008

WIKEN YG MEMBOSANKAN

Mana x bosan, suami tercinta xde disisi. Selalunya hari2 mcm nihlah nak bermesra mesraan. Hari camnilah nak cabut uban (bukan dia cabut uban aku tau, aku yg cabut uban dia). Hari camni lah nak bergurau senda sambil mencuci kereta. Dan hari camni jugak lah masa untuk bwk anak2 berjalan2 (walaupun hanya ke Giant or Jusco).

Tapi hari nih hubby xde. Pagi td aku, kakak n Baby Afiq hantar Babah ke LCCT. Babah perlu menghadiri discussion ttg projek bijih besi yg aku mentioned sebelum nih. Nasib baik balik mlm karang. Kot x lagilah aku tension n berangin.

Aku plan nk bwk kakak n Baby Afiq ke Alamanda ptg nih. X tau ler terbuat ke tidak. Aku x konfiden sikit kalau hubby xde. X cukup tgn aku rasa nk jaga bebudak nanti. Apa2 pu tunggu lah ptg nih apa yg berlaku...

ROJAK

Lama giler x update blog. Hampir 2 minggu rasanya. Bukan apa, mmg tgh bizi giler last week. Mana dgn keje2 opis, projek2 bawah tanah, bizi melayan anak2 dan suami tercinta lagi, dan macam2 lagilah...

OPIS

Selama 2 minggu nih byk benda2 baru yg aku belajar. Dulu aku keje ngan construction company. kali nih dgn ICT company, so kali nih byk belajar benda2 yg berkaitan dgn software, system etc. Elok gak tuh. Kan ke aku nih rabun IT kan. Boss aku bernama Romain Chan. Orangnya hensem boleh tahan, tp cerewet nak mampus. Keje2 dia mempunyai standard dan piawaian yg tersendiri. Hanya dia je yg tahu apa yg dia nak. So sebelum buat apa2 semua kena refer kat dia dulu. Jgnkan nak kata benda2 lain, bab file label pun kena ikut standard dia. Mmg leceh....tp xpelah kan....dah dia yg byr gaji aku, so ikutkan jeklah...bukan susah sgt pun, cuma leceh sikit jeklah. Kat sini aku balik paling awal pun pukul 6 dari opis. Jarang aku kuar sharp2 kul 5.30. Kengkonon tunjuk baik lah awal2 nih kan.

FAMILY

Anak2 dan suami alhamdulillah sihat. Kakak makin ok hantar kat daycare @ CEC. Cuma arituh jek (Isnin ngan Selasa) ada menangis sikit. Tu pun sebab dia bad mood arituh. Dia kata dia ngantuk n x cukup tido. Tuh yg mengamuk sikit. Terima Kasih kepada teacher2 kat CEC yg memahami situasi aku. Deranglah yg tolong pujuk kakak supaya x menangis. Macam2 yg derang plan. Thanks to teacher Sally, Teacher Kuan, Teacher Chitra, Teacher sathi and lagi 2 ke 3 org yg aku x kenal nama. Baby Afiq makin keletah. Selalunya lepas keje benda yg paling aku x sabar nak tgk adalah muka cheeky Baby Afiq. Hubby mcm beselah. bizi menambahkan rezeki buat family. Aku sentiasa menyokong walau adakalanya geram gak bila kadang2 terlalu bizi sampai x sempat nk bwk kami berjalan2.

RUMAH

Alhamdulillah syukur kepada Allah, aku berjaya menambah harta. Walaupun x seberapa mana tp sekurang2nya aku dah ada reta seniri. (Rumah skrg ni lain citer lah sebab rumah nih hubby yg beli). Aku mmg tgh mencari rumah utk dibeli. Aku target apartment jek sebab aku rasa xdelah mahal sgt nk byr bulan2. Ahad lepas, Kebetulan waktu aku bwk penganting baru (adik aku) menziarahi rumah saudara mara kami pergi ke rumah maksu. Maksu pulak mentioned yg dia ada rumah kat Puchong Indah kalau adik nak sewa. Kalau nak beli pun xpe katanya maksu plan nak beli kondo yg baru buat kat USJ. Bila aku dgr tuh mcm tertarik lagipun rumah maksu tuh xde loan bank sebab maksu beli cash 55k 2 tahun yg lepas. Ckp punya ckp aku pun bersetuju nak beli setelah tgk plan etc. Maksu kata kalau xmo buat loan bank pun xpe, cuma bg maksu 10k jek dan selebihnya aku byr installment mcm byr kat bank tuh. Lagilah aku teruja. On the way balik tuh aku singgah tgk apartment yg dia ckp. Oklah...cantik pun cantik. Malam tuh jugak aku kol maksu dan konfem utk beli. Isnin tuh aku terus keluarkan duit 15k kat ASB dan beri pada maksu. Segala dokumen tukar nama dan agreement between aku n maksu, maksu akan prepare. Rumah tuh pulak adik yg akan duduk. Rate sewa rumah area sana sebenarnya RM550-600. Tp sebab yg duduk tuh adik aku so aku suruh byr jeklah bape nk byr. Lagipun rumah adik kat Bukit Puchong tuh hampir siap. Pas adik pindah rumah baru nanti barulah carik tenant bebetul.

PROJEK BAWAH TANAH

Syukur segalanya dah selesai. Presentation dah selamat dibuat pagi tadi. Tinggal nak jilid jek benda2 alah tuh. Selepas nih masa untuk menuai hasil.


Itu jelah update aku setakat nih. Rasa byk nk tulis lagi tp memandangkan AF dah nak start so aku stop dulu kat sini.

Wednesday, April 16, 2008

BIZI TAHAP GABAN

2nd day aku kat opis baru. Dah jam 7.45 skrg namun aku masih di opis. Nak buat cemana sebab ada tender yg perlu diselesaikan malam nih jugak. Nasiblah labu kan...elok2 keje senang pi carik keje susah. Tp xpe aku selalu pikir yg positif jek. Banyak benda baru yang aku belajar sejak 2 arinih. Nantilah later aku brief apa keje aku kat sini senornya.

Kakak Dania

Arinih 1st day kakak full day kat CEC. Td Babah yang amik kakak kul 6.30 kat CEC. Kakak kata dia x nangis. Aku kol CEC tanya pun kakak kata dia ok. Harap2 berkekalan.

Baby Afiq

Dah 7 bulan lebih dah. Dah menonggeng2 nak panjat itu ini. Konon2 dah nak jalan kot. Aku nak balik dah. Dah nak kul 8 kan. Arini dah leh claim meal alowance..hehehe...

*Rindu giler kat kakak n baby afiq...huhuhuhu

Tuesday, April 15, 2008

HAPPY BIRTHDAY KAKAK DANIA


Hari nih mmg bermakna sungguh dalam hidup aku. Bukan sahaja hari pertama aku bekerja kat opis baru, tp hari ni Hari Ulangtahun Puteri kesayanganku yg ke 5 Tahun. Selamat Hari Lahir Sayang... Semoga menjadi anak yg solehah. Mama sentiasa doakan yang terbaik utk anak2 Mama. Tadi aku hantar 2 biji kek n 50 party pack sebijik kek utk CEC dan sebijik lg kat nursery. Semoga kakak gembira celebrate besday ngan kengkawan. Sambutan kecil kecilan antara family dah buat malam ahad yg lepas. Mak Wan dtg puchong kan...so kami terus booking makan kt Rimbun Klasik (makan atas peran).


Kisah aku kat opis barulak. Semua okeh saja. Nama pun PA, kan...memana letak pun keje sama lah jugak. Cuma nature of bussiness tuh saja yg kadangkala mempengaruhi jugak jenis2 dokumen yg akan kita prepare nanti. Kat sini aku involve tender jugak. Xpelah..atleast aku byk belaja benda baru kat sini kann...


Aku penat sikit arini...x bersedia nk citer panjang lebar ttg keje aku walaupun mmg byk yg nak aku citerkan especiallly psl boss baru aku tuh. Esoklah ek..ngantuks lah...



*kronologi 5 tahun lps...

0300 14hb april 2003 - aku tersedar dr tido kerana air mencurah2 keluar. Habis basah katil. Aku igt aku terkencing dalam tido. Kejut hubby dan hubby terpinga2 tanya aku apa yg dia kena buat. Maklumlah pestime kann...Aku ckp ngan hubby trus pi sepital jeklah. Kebetulan Hospital Putrajaya yg plg hampir. So kami ke sana.

0345 14hb april 2003 - sampai hospital. doktor cek cuma bukak 3cm sahaja. Masuk wad. Doktor kata nak induce sebab ketuban dah pecah.

0800 14hb april 2003 - induce...sakit oooo...tp still x bukak jugak

1300 14hb april 2003- induce kali kedua...sama gak...zero progress time nih dah transfer ke labour room

1700 14hb april 2003 - doktor ckp baby dah lemah so mintak kebenaran hubby utk operate. Gigil2 tgn hubby sign. Aku pulak menggigil time derang buat preparation utk bedah tuh. Cam nak pi mat* lak rasanya.

1807 14hb april 2003 - lahirlah puteri kami yg diberi nama Nur Dania Irdina. Dah 5 tahun berlalu tp rasa cam semalam jek....




Tuesday, April 8, 2008

UPDATE TERKINI 070408

Banyak benda nak capture. Antaranya:

040408 (Jumaat)

Hubby kol aku kat opis, suruh packing barang after opis nanti sebab dia dah booking 3 flight ticket untuk kami balik ke kelantan malam nih jugak. Ada projek penting di sana katanya. Hubby suruh aku packing barang yang penting sahaja. Kalau ada yg x cukup beli disana pesan hubby. So kul 5 nanti aku terus balik ke rumah utk packing, manakala hubby akan amik anak2 di daycare. Kami selamat sampai di kelantan kul 10 lebih. Ayah dah siap tunggu kami sekeluarga.

050408 (sabtu)

Hubby kuar rumah awal pagi ni. Ada site visit di Temangan katanya. Aku dan anak2 tinggal di rumah sahaja. Kakak Dania amat seronok menolong tokwan n tok ayah beri kambing, ayam dan ikan makan. Maklumlah, anak2 dah besar panjang kan. So derang bela binatang ler pulak sebagai penghilang rasa bosan. baby Afiq pulak asik nak berkepit 24 jam. Meragam sikit, sakit mulut nk tumbuh gigi lagi rasanya. Petang ayah bawak aku pergi beli keropok losong sebab ramai budak opis yg kirim. Keropok losong from Kuala Besut mmg sodapp. Hubby balik dalam pukul 6 ptg. Malam bawak kami ke PCB. Kebetulan mak wan pun ada di kelate kerana mengikut rombongan UMNO rembau melawat kelate. Mak wan bermalam di PCB Resort. Bawak Mak Wan makan2 di pantai PCB. Makanan mewah, bayaran murah. Ini yg aku paling suka ttg kelantan.

060408 (ahad)

Hubby ada site visit lagi. Kali nih kat area Tanah Merah (kampung laki Ja), which part aku x sure sebab payah nak sebut so payah lah nak igt. Aku dan anak2 kekal dirumah, Kakak Dania kekal mengasuh kambing2 tokwan (yg aku pelik x takut pulak dia ngan nate tuh). Petang aku siap2 kemas pakaian sebab flight kami ke KL malam nih.

070408 (isnin)

pergi ke opis dgn kepenatan. Rasa cam x cukup tido sebab sampai puchong jek aku sibuk mendobi pakaian.


p/s : projek hubby di sana berkaitan dengan bijih besi. Kawasan sasaran sudah dijumpai, skrg hanya menunggu persetujuan landlord untuk dibeli. Semoga Allah permudahkan rezeki kami sekeluarga. Aminnn..

Thursday, April 3, 2008

LATEST UPDATE

Sekarang nih aku tgh buat persediaan utk handover keje2 aku kat admin department memandangkan boss aku belum pun carik org utk ganti tempat aku. Bila aku tanya kenapa, dia kata mana tau kot aku tergerak nak balik semula. hehehe...aku senyum sumbing jek. Agak byk jugak yang aku nak kena setelkan. Hari ni sehari suntuk aku setelkan bab company profile. Aku dah siapkan lebih kurang 50 company profile. 35 utk PTTM dan 15 untuk PTTE. Bukan apa, kesian pulak nanti kot derang nak guna urgent n xde sapa nak siapkan. Aku nih masih ada hati perut lg. Lgpun selama nih derang yg byr gaji aku kan. Esok pulak aku nak setelkan bab2 correspondence termasuklah filling, typing etc. Sume surat menyurat aku kena update siap2 dalam sistem supaya boss aku x susah nak carik. Plan aku hari jumaat lak nak setelkan bab project department n nak handover sume dokumen berkaitan ngan authority kepada yg berhak. By next week rasanya tinggal yg simpel2 jek kot, yg berkaitan dgn claim bosses, traveling arrangement etc. Ohya, komputer aku pun kena "dibersihkan". Mana2 yg x berkenaan harus di delete. Last day aku hari Rabu kalau x silap. Berdebar rasa hati...

p/s : sedih pulak aku rasa....tiap kali aku pandang muka CTC sayu jek rasa hati....aku kena kuatkan semangat..sebab aku nih pantang dipujuk rayu...

Wednesday, April 2, 2008

HAPPY BIRTHDAY HUBBY @ BABAH


Hari ini merupakan Hari Lahir Babah yang ke 34 tahun (makin tua dah babah). Dari mlm td kakak dok menyanyi lagu hepi besday to babah. Sampai aku nk tido pun terganggu. X habih malam sambung lg lam keter masa nak pi skolah (babah yang citer) dan bersambung lam keter lg time aku jemput balik skolah.


Seperti yg dirancang, sambutan dibuat secara kecil2an sahaja (memandangkan sambut hari jadi org tua kannn) kat Rimbun Klasik kat Bangi. Tempat pun selesa yang amat. Makanan pun sodapppp. Apa2 pun kami sentiasa doakan supaya Babah dipanjangkan umur dan dimurahkan rezeki. murah rezeki Babah bermakna murahlah rezeki kami sekeluarga. Aminnn..
p/s : selamat hari lahir jugak pada uncle zamri (hubby unty has kwn mama) ngan uncle faiz (kwn babah)




Saturday, March 29, 2008

BISNES

Aku selalu bercita-cita memiliki bisnes seniri. Yelah, mana tau dengan cara ini boleh menambahkan sumber pendapatan aku kan. Bukanlah bermakna gaji sekarang x mencukupi, tp kdg2 tuh teringin jugak nak memiliki rumah seniri, keter beso atas nama seniri. Memiliki benda2 begini atas usaha dan titik peluh sendiri begitu bermakna sekali bagi aku. Kalau blh xnak lah mengharap ihsan suami kan. Baru rasa hidup nih berharga sikit. Lagipun x salah kita kumpul reta dikala usia muda nih. Kelak tua nanti boleh senang2 goyang kaki. Kot2 income tuh nanti mencecah bersih 10k every month, sapa xnak kann...

Tapi aku xdelah sekreatif maya ngan sulaman dan jahitannya, cam rina dgn paperbagnya, cam wan yang pandai masak ngan cupcakesnya, nak buat MLM lg ler aku x reti...MLS ade laaa...hehehe. Kot ada minat aku pun kat solekan dan andaman pengantin jeklah pun.

Tapi hujung Februari arituh ada seorang hamba allah nih mencetuskan ilham kat aku. Dia nih cina mualaf. Sebenarnya dia tokey kepada stationery shop yg kompeni aku amik stok. Dia kol aku suruh jumpa dia kat kedainya kat Puchong Jaya. Aku igtkan nak tanya psl payment ke apa sebab b4 this masa kompeni aku buat jointventure projek kat putrajaya tuh still ada byk outstanding lg ngan dia. Aku pun redha jeklah pi sana. rupa2nya dia nak bg projek kat aku. Dia tanya sama ada aku berminat nak bukak bisnes or tidak. Aku kata, minat tu mmg ler tp tatau nak buat bisnes apa. Modal pun xde byk mana kan. Pastu dia offer aku sesuatu. Dia kata, dia cuma mintak aku daftar nama syarikat jek. Psl syarikat mmg aku dah lama ada ekceli. Hubby ada bukak 1 kompeni atas nama aku iaitu Cendana Padu Sdn Bhd. Kompeni ni hubby bukak atas backup utk dia dimasa akan dtg. Hubby nak bukak guna nama sendiri x blh sebab nama hubby dah guna utk kompeni yg hubby keje skrg dimana hubby salah seorang pemegang saham. So terpaksa guna nama aku utk set up 1 lg kompeni. Tp jgn espek lelebih lak. Cendana Padu ni kompeni kecik jek. Bisnes pun xdelah sekencang mana. Bak kata org x stabil manapun lg.

So aku pun kata dgn Ms Gan (mualaf td) yg psl kompeni mmg xde problem. Cuma aku masih x clear apa yg dia nk suruh aku buat jek. Jual org ke apa kan...Pastu barulah dia terangkan kat aku satu persatu. Dia suruh aku masuk market kat jabatan2 kerajaan kat putrajaya tuh. Dia cam suruh aku carik mana2 jabatan or kementerian yg perlukan stationery supplier dan dia akan supply on behalf aku. Maknanya aku x pyh kuar modal satu sen pun. Cuma aku perlu tunjuk muka aku sekali dua je kat client. Semua payment dr klient tersebut akan dibayar atas nama kompeni aku dan selepas cek clear barulah aku bayar kat dia. Atas setiap urusniaga td aku akan diberi 10% hingga ke 20% bergantung kepada nilai stok yg aku suplply td. Simpel je kan...keje dia. Aku pun rasa nak cuba dan utk pertama kali tuh Ms Gan dah siap2 carikkan aku 1 klien iaitu KSM. Aku pun pergi ke KSM dan berikan sebut harga seperti yg diminta atas letterhead kompeni aku. Alhamdulillah rezeki anak2 agaknya. derang accept sebut harga tersebut dan penghantaran telah pun dibuat dan isnin lalu aku dah selamat terima cek dr KSM. Nilai cek tersebut adalah sebanyak 13k++ dan sebagai imbuhan untuk aku aku dpt 15% dari nilai cek tersebut. Isnin lalu aku bank in cek tersebut ke akaun syarikat dan semalam aku issue cek dgn amount yg sama kepada Ms Gan (Techno Media Marketing) Dan tghari td selepas aku amik kakak kat CEC aku singgah utk mengambil bahagian aku setelah diminta oleh Ms Gan.

Aku rasa cam best pulak buat benda nih. Yelah sapa nak bg free2 hampir 2k dengan hanya berbekalkan RM20 utk isi minyak ke putrajaya tul x? Semoga ada lg rezeki utk aku dimasa akan datang. Aminn...

Friday, March 28, 2008

CITER SEORANG AKU

Aku tgh boring giler nih. Anak2 dedua dah tido. Kakak kepenatan kot sebab siang td ada lawatan ke kilang roti kan. Adik pulak penat exercise agaknya. Maklumlah org dah pandai duduk so asik keje nak duduk jek. Lepas merangkak duduk pulak. Hubby lak balik lambat sikit malam nih, Lambat x lambat pun kul 9 karang kot baru sampai. So tinggal aku sensorang layan Buletin Utama sambil2 surf internet. Nasib ada internet kat rumah kot x sure aku melongo sensorang.

Aku nyaris2 terlupa yg next week 1st April birthday hubby. Yelah, bizi sgt lately kan sampai x sedar masa berjalan. Aku xde plan apa2 pun so far. Cuma igt nak ajak hubby pi makan jeklah malam tuh nanti. Maybe kat Rimbun Klasik kat Bangi kot. Bosan asik ke Bumbu Bali jek. Lepas Birthday Hubby, 14th April pulak birthday Kakak Dania menyusul. Last year xde apa2 celebration pun utk kakak, cuma hantar kek n party pack kat CEC and daycare jek. Maklumlah last year aku preknen dan tgh mabuk giler time besday kakak. So x sempat nk prepare apa2 yg special. Aku igt tahun ni nak celebrate birthday kakak. Dimana tuh x sure lg. Kemungkinan kat rumah baru kami di kg rembau. Alaa...teratak kecik jek pun. Cukuplah utk kami sekeluarga melarikan diri seketika dari hiruk piruk kota. Kalau ada bajet lebih rasa nak celebrate kat Wetworld Air Panas Pedas. Tu sume kena tgk poket Babah lerr kan..kot x, buat kecik2 jek kat rumah kg pun dah ok.

Aku sekarang pulak sedang bersiap sedia baik dari segi mental dan fizikal untuk meninggalkan kompeni skrg dan melapor diri ke kompeni yg baru. Harapan aku semua akan berjalan dengan baik2 saja. Aku harap aku akan serasi di sana.

Waktu dan ketika ini aku terasa rindu sgt dengan mak aku. Sejak adik kawin arituh aku terasa ada macam sedikit jauh hati dgn mak. Bukan apa sgt pun, yelah selalu nih aku jelah sorang pompuan dalam family tuh. Aku lah intan, akulah payung gunung meletop mak aku. Skrg mak dah dpt menantu pompuan. Aku rasa jeles sikit ler. Terasa sayang mak cam dah beralih arah ler pulak. Ntah Apa2 jek aku nih kan...poyo jek lebih...bengong pun ada. Aku kot duk sensorang nih mula lah emo. Suka pikir yang bukan2 jek.

Aku dgr ada org bukak kunci kat tingkat bawah. Mungkin hubby dah sampai kot. Aku stop kat sini dulu k. Nite...nite...

ANAK ANAKKU

BABY AFIQ

Baby Afiq dah nak masuk 7 bulan next week. So far alhamdulillah, batuk selsema tuh xyah nk komen lerr. Maklumlah htr neseri kan. Inikan bebudak yg duduk rumah pun kdg2 kena gak jangkitan dr abg or kakak, kat neseri toksah ckp ler. As long as sakit dia tuh x mudarat sangat aku dah senang ati dah. Baby Afiq skrg dah boleh duduk sendiri. Suka hisap jari (aku x suka dia buat benda nih), dah boleh sebut babababa (cam bunyi babah), papapappa, sekarang dah kenal aku sesangat. Petang time aku amik kat daycare siap mendepakan tangan pas nampak aku. Tp xdelah buat perangai xmo kat cikgu. Dia paham kot yg mama dia kena pi kejer gak. Selain tuh bese2 jelah. Still full breastfeed lagi. Makanan pulak gerber, nestum, biskut farleys tuh, dan apa2 jeklah makanan yg seumpamanya yg tangan aku tergerak nak capai time membeli belah kat giant tuh. Afiq suka makan. Aku pun suka hati tgk dia makan byk.


KAKAK DANIA

Arini Kakak ada lawatan ke kilang roti High 5 kat Shah Alam. Awal tul dia bangun pagi td. Kul 6.45 dah suruh aku mandikan dia. Siap komplen takut aku lambat n bas tinggalkan dia. Aku tau yg dia teruja nak naik bas. Maklumlah xpernah naik bas kan. Kali pertama last year waktu lawatan CEC ke Pusat Sains Negara. Ni kali kedua ler. Ttg pelajaran pulak so far kelas kakak dah belajar sukukata setakan C, iaitu ca,ce,ci,co,cu. Aku ada gak try combinakan suku kata yg dia dah belajar contohnya ba+ca, cu+ci dan seangkatan dgnnya. Alhamdulillah, kakak dah boleh baca benda2 tuh. So, aku cuma perlu memperitngkatkan kesabaran jeklah dalam mengajar kakak. Aku ni bukan apa, kdg2 aku ter hilang sabar bila bab2 mengajar nih. Babah lg lembut aku rasa. lain2 psl kakak xde kot, cuma dia kerap katayg dia suka kat uncle h*fz*e aka papa firman aka hubby unty ja. Aku iyekan jeklah. Bila aku tanya sapa lg hensem antara babah n papa firman, cam confuse jugak dia nak jwb. Last2 terpaksa ckp babah jugak...tp pastu mentioned jugak papa firman tuh hensem. Hmmhh...apa2 aje lah kak...

Thursday, March 27, 2008

SUSUR GALUR

Tetiba arinih aku rasa nak berciter psl susur galur family aku. Iaitu asal usul keturunan family sebelah bapak n mak aku. Kedua-dua family aku baik belah ayah mahupun mak aku dedua mmg asal dari Negeri Sembilan. Cuma sebelah bapak aku dahulunya berdagang dr Singapura tp dah lama menetap di N9 lah. Dahulu kala, org luar yg mengambil keputusan utk menetap di N9 dimestikan “masuk suku” maknanya kena pilih lah nak join suku apa. Psl suku2 nih korang leh refer kat adat pepatih okey. Aku seniri pun x bape follow sgt benda2 nih. Reti ckp je. Moyang ayah dulu pilih masuk suku biduanda (suku yg plg tinggi sekali diantara suku2 di N9) Suku nih suku undang. Means, sapa2 yg berasal dr suku nih berkemungkinan besar blh jd Undang. Undang nih pulak fungsinya lebih kurang sama dgn raja dalam sistem beraja di N9. Sekiranya ada apa2 mandat etc. Sumenya kena berbincang dgn 4 org undang nih td br Yg dipertuan besar N9 leh buat keputusan. (kot x silap aku ler)

Pendek kan cerita, bapak aku bersuku Biduanda dan mak aku pulak bersuku seri melenggang minang kabau (pening pala aku). Datuk aku bernama Nordin bin Hj Badrul, Nenek aku pulak bernama Azimah bt Idris. Perkahwinan mereka dikurniakan 3 org anak (kesemuanya lelaki) iaitu Nor Azmi, Nor Azman (bapak aku yg tercinta) dan Nor Azlan. Bapak aku anak no. 2. Pakcik aku yg bernama Nor Azmi pulak bernikah dgn Aminah dan memperolehi 3 org anak iaitu Nor Eloni, Nor Elina dan Khairul Nizam. Bapak aku pulak bernikah ngan mak aku (Maidah binti Ahmad) dan memperolehi juga 3 org cahayamata iaitu Nor Aziha, allahyarham Nor Azian dan Nor Azizul. Pakcik aku yg bongsu iaitu Nor Azlan pula bernikah dengan Sabariah (bukan citer kasim selamat okeh) dan turut memperolehi 3 orang anak iaitu Norhafis, Norhadi dan Muhammad Aidil Fitri. Aku merupakan cucu sulong bagi Azimah dan Nordin kerana bapak aku nikah lebih awal dari pakcik2 yg lain. Umur derang nih lebih kurang jek. Bapak aku ngan abgnya kembar tahun manakala adik mereka lahir tahun selepasnya. Nenek aku kini mempunyai 9 org cucu, 6 orang cucu menantu iaitu Mohd Khairul Amri (suami aku), Jo (laki oni), laki lin (aku tatau nama), ef (bini apis), bini adi (aku tatau nama gak) dan last sekali pengantin baru iaitu siti hajar (adik ipar aku lerr). Nenek aku kini mempunyai 4 org cicit iaitu Nur Dania Irdina (anak aku), Muhammaf Danish Farish (anak oni), Muhammad Danial Afiq (anak aku jugak) dan baby baru iaitu Nur Aina Sofia (baby apis). Tu jeklah info mengenai family sebelah bapak aku. Sebelah bapak aku x ramai sgt. Cuba tgk sebelah mak aku pulak.

Sebelah mak aku pulak mmg meriah habis. Allahyarham datuk aku bernama Ahmad bin Muhammad, Nenek aku pula Salehan Bin Abas. Perkahwinan mereka dikurniakan 10 orang anak (sorang meninggal) iaitu Maimun, Zainal Abidin, Borhan, Maimunah, Maisalmah, Maidah (mak aku yang tersayang), Maini, Mairi dan Zawiyah. Maimun berkahwin dgn Mohd Yussof dan dikurniakan 9 org anak iaitu Mohd Zin, Nor Aini, Nor Aina, Nor Mala, Nor Lela, Mohd Zan, Noraidah dan Norzuita. Zainal Abidin berkahwin dgn Norimah dan mendapt 3 org anak perempuan iaitu Suhailin, Zarina dan Rohaya. Borhan pulak bernikah dgn Aminah dan memperolehi juga 3 org anak iaitu Razali, Siti Rozie dan Faizal. Makteh iaitu Maimunah bernikah dengan Rais dan memperolehi 5 orang anak iaitu Haniza, Mazlina, Dayang Mazita, Azmi dan Izwan. Maisalmah pulak bernikah dgn Abd Ghani dan memperolehi 4 org anak iaitu Masliyani, Zuliyani, Nazir dan Raffie. Mak aku x pyh tulih balik lah kan...sebab dah tulih kat atas td. Maini bernikah dgn Shariff dan memperolehi 4 orang anak iaitu Shazrizam, Elia, Azura dan Shazrul. Mairi bernikah dgn Zulkifli dan memperolehi 6 org anak iaitu Sufian, Nurul Izzati, Nurul Ain, Nurul Ahira, Nurul Aina dan Nurul Ayuni. Maksu aku pulak Zawiyah bernikah dengan Hanafiah dan memperolehi 5 orang anak iaitu Zarith Farhana, Iqhwam Nafis, Zarith Fariha, Iqhwam Amzar dan Iqhwam Hanafi. Ya Allah...mcm2 nama dah keluar. Ni baru ltk nama2 cucu belum lagi nama2 laki derang ngan anak2 derang. Kesimpulannya nenek ngan datuk aku mempunyai 42 org cucu, lebih 25 org cucu menantu, lebih 60 orang cicit (aku x larat nk kira dah), 3 orang cicit menantu dan lebih 15 orang anak cicit (pas cicit apa ek). Family belah mak mmg meriah giler. Pendek kata kalau amik gambo ramai2 x muat lerr. Dan aku sememangnya rapat dengan derang berbanding dengan sebelah ayah. Nak buat cemana, mmg kami membesar sesama dari kecil. Bukan maksud aku x rapat tuh x suka dgn family belah ayah. Cuma lebih rapat dgn belah mak berbanding derang sume.

Apa2pun aku sayang sume family aku.

Wednesday, March 26, 2008

LETRIK OH LETRIK

Malam td aku sefamily terpaksa berkampung kat Marriot Putrajaya. Ni sume gara2 bekalan letrik kat rumah aku bermasalah. Ptg lepas keje tuh aku balik rumah utk on sume kipas, aircond etc b4 amik anak2 kat daycare. Sekali aku perasan peti ais tuh bergegar2. Trus aku tutup suisnya dan pastu satu2 kipas ngan lampu jd on off. Cam disko pun ada rumah aku. Aku yg sememangnya penakut terus off sume benda dan kol laki aku suruh balik segera. Aku ckp rumah nak meletop. Laki aku kol TNB dan derang ckp derang cuba dtg secepat yg mungkin. Laki aku sampai setengah jam kemudian dan suruh aku pack brg2 yg penting sahaja memandangkan hari dah nak gelap so dia prefer kami stay kat hotel malam nih. Aku dah kemas sume benda tuh dan bergegas hubby hantar kami semua ke marriot. Hubby patah balik ke rumah utk tunggu technician dr TNB dtg baiki keadaan.

Derang sampai kul 8.30 dan kul 9.00 mlm sume masalah selesai. Rupa2 1 wayar kat luar tuh tercabut dan bekalan letrik x cukup nak supply ke seluruh rumah aku. Tu yg jd lip lap lip lap tuh. Nasiblah, sebab dah bayar terpaksa gaklah tido hotel mlm tuh. Pagi tuh bergegas balik utk siap pi keje n htr kakak ke sekolah.

Sekian...

Thursday, March 20, 2008

WARKAH PUTIH TINTA HITAM

Akhirnya, aku berjaya menghantar warkah putih itu. Setelah tunggang terbalik sambil berguling2 mencari jalan penyelesaian dan bertanya pendapat kepada sume org yg terdekat, makanya keputusan telah pun di ambil.

Dengan ini, aku mengishtiharkan bahawa aku RESIGN dr kompeni ini. Sedih gak, tp aku terpaksa. Byk sgt kedukaan yg aku pendamkan. Meskipun yg terima akibat orang yg tidak berkaitan, namun demi kesejahteraan diri dan perasaan aku sendiri inilah keputusan yang terbaik yg aku buat atau patut buat.

”Aku pergi bukan kerana benci
Bukan juga tiada cinta di hati
Hanya untuk mengubat kelukaan di hati
Semoga engkau dpt pengganti
Yg lebih baik dr diriku ini”

Cam org putus cinta jek bunyi. Hahaha..Nasiblah. Aku akan start kat tempat baru 14hb nih. Doakan kejayaan aku kat tempat baru ye.

Tuesday, March 18, 2008

KESIMPULAN


Alhamdulillah, semua dah selesai. Aku masuk keje arini dengan hati aku yg masih 85% dikampung. Nak amik cuti tp x bleh sebab ada benda urgent yg kena selsesai hari ni jugak.
Aku ucapkan berbanyak2 terima kasih kepada sanak saudara yang x putus2 memberikan kerjasama yang tidak berbelah bagi. Hanya allah yang mampu membalas jasa baik korang semua. Buat semua mak2 sedara dan bapak2 sedara aku yang memberikan sumbangan dari segi tenaga mereka, segala sumbangan dan pengorbanan mereka amatlah aku hargai. Hanya Allah yang mampu membalasnya.

Segala2nya sudah selesai. Baik kenduri cukur jambul dan berendoi baby afiq mahupun majlis pernikahan adik. Gambar2 nantilah aku tepek. Nak tepek kat sini x reti aku. Tp aku cuba ye nanti.

Sekarang Cuma ada 1 agenda jek lagi yang perlu aku selesaikan. Projek underground aku akan berakhir (aku haraplah) pertengahan tahun nih. Selesai tuh makanya aku akan mempunyai lebih masa untuk keluarga mahupun diri aku seniri. Skrg ni nak pi SPA pun terkejar2 x cukup masa lah katakan.

Ada beberapa family event lagi utk aku capture tahun nih. Antaranya:-

1) Wedding Diana (anak kak chik aina) middle august 2008 kat Shah Alam
2) Wedding Elia (anak mak chik maini) end august 2008 kat Kota Tinggi, Johor
3) Wedding Fazli (adik ipar aku) bulan august gak tp x tau lg bila kat Kelate
4) Wedding Suffian (anak mak chik mairi) December 2008 kat Palong 8

Ada a few lg yg aku x sempat nak cover details nya. Tp sume nih menuntut perbelanjaan yg beso. Khasnya utk bulan august tuh ada 3 event kan. Makanya sure buat/beli 3 psg baju gak. Kot dah 1 tema hijau, 1 tema gold, 1 tema maroon x ke kena beli baju lain2 kan. Tu x masuk baju anak ngan laki lagi. Hehe.....ada yg kena recycle ler gamaknya. Bukan selalu kan ada kenduri kawin nih kan. So seronok ler kalau dpt sama2 berbaju bajan.

Monday, March 17, 2008

WEDDING AYAH CHIK @ ADIK @ IJOY- day 3

Hari ni hari lansung kat rumah aku. X byk nak citer paham2 jeklah x cukup tangan. Yang pasti mmg ramai jemputan. Maklumlah penutup kenduri kahwin kat rumah aku. Pasni mana ada lagi. So mmg ramai org yg dtg. Yg x penah kuar sarang pun ada. X sia2 ayah potong 2 ekor lembu dan sekor kerbau. Sume abih licin. Alhamdulillah. Poket ayah pun nampak lebat jek. Hehehe...cucu mintak beli kasut barbie doll tuh ayah....jgn lupa ek....

Sunday, March 16, 2008

WEDDING AYAH CHIK @ ADIK @ IJOY- day 2

Hari ni majlis sebelah pihak perempuan. Walau camne pun rumah kami tetap riuh dengan sanak saudara tercinta. Kul 12.30 rombongan kami tiba dirumah pengantin perempuan. Kompang dipalu, pengantin malu, Duduk bersanding atas pelamin..ewaahh...

Selesai rumah pompuan kami pulang ke rumah. Banyak lagi benda yg nak di selesaikan. Bilik penganti pun baru ¾ siap. Sambil2 buat kerja beselah berborak ttg isue semasa. Meriah sungguh rasanya, cam ari raya pun ada. Akhirnya sume keje selesai dengan sempurna.
Malamnya ada karaoke ngan band. Mulanya just nak nyanyi2 jek. Tiba2 terjebak ngan joget lambak. Ni gara2 kak chik ngan pakteh yg mula dulu. Sudahnya, dah x kenal yang mana anak yang mana cucu, sumenye sehati berdansa. Yang best laki aku pun join sama. Aku yg mula2 malu2 kucing last2 menunjukkan taring. Laki aku mmg x reti joget. Mawi joget pun lagi elok rupanya. Cam org sepak bola pun ada aku tgk. Sampai biru betis aku gara2 dia tersepak (ntah2 dia sengaja sepak kan...) Joget lambak tamat kul 12 malam. Tu pun sebab nampak kereta peronda polis masuk kawasan rumah. Mula2 igt ada org buat komplen. Rupa2nya kawan ayah yang datang. Kecut gak perut memasing.

Buat semua, (sepupu2, anak2 sedara, makcik2, pakcik2 dll) kot nak tgk video sila email along k. Aku tido kul 4 pagi. Lepas tuh tlg mak bungkos kuih koci utk sarapan pagi esok.

Saturday, March 15, 2008

WEDDING AYAH CHIK @ ADIK @ IJOY-day 1

Hubby masih bekerja pada hari ini. Nampaknya aku terpaksa mengambil tindakan drastic hehehe. Aku kena balik seniri dulu nampaknya. Aku pasang car seat baby Afiq. Dalam hati berdoa agar Baby Afiq x membuat onar sepanjang perjalanan ke kampung yang memakan masa 45 minit perjalanan itu. Aku terpaksa buat camni. Kesian mak sensorang kat sana buat sume benda. Hubby mmg xleh nak elak. Ada barang2 dr Scomi datang (rail keretapi) dan hubby terpaksa berada di Rapid KL sebagai witness kepada barang2 tuh. Aku masukkan semua barang2 dalam keter dan ambik kakak dania dan baby afiq kat neseri. Perjalanan pun dimulakan. Alhamdulillah, dengan izin Allah dan baby afiq pun turut memberikan kerjasama. Amat mudah perjalanan aku. Sampai kampung dengan selamat 3 beranak. Ayah memandang aku dengan seribu makna. Aku tahu dia marah sebab aku pandai2 balik ber3. Mmg aku x infom org kampung awal2 sebabnya mesti derang x bg buat cenggitu. Tp nak buat cemana, mcm yg aku kata td, aku terpaksa. Demi kasihankan mak aku sensorang buat itu ini. Tp bukan teruk sgt pun. Kot Afiq meragam pandai ler aku berenti. Tp beselah, ayah mmg terlebih sayang kan cucu. Sebab tuh dia mcm tu kot. Aku buat muka bodo jek. Sambil2 buat bizi hehehe
Hubby sampai lewat petang tuh. Nasib sempat tgk adik nikah. Sayu pulak rasa hati aku saat adik melafazkan akad nikah tuh. Yelah, dulu dia kecik jek time aku buli dia suruh buat itu ini. X sangka pulak dah jadi laki orang. Menitis jugak air mata aku setitik dua.

Friday, March 14, 2008

SCHOOL 2010 - SELESAI

Aku cuti arinih. Plan nak gerak balik ke kg malam td gak, tp terpaksa ditunda sebab hubby xleh bercuti. Ada misi penting yang perlu diselesaikan by this week gak. So aku mengambil peluang yang ada untuk menyelesaikan bab2 pendaftaran sekolah untuk kakak.

PRIMARY SCHOOL

Pagi tuh selepas hantar kakak n baby ke nursery aku meneruskan perjalanan beserta dengan dokumen2 lengkap seperti yang diminta oleh pihak sekolah. Surat beranak asal dan salinan, bil letrik asal dan salinan serta sampul surat beralamat sendiri dan bersetem 50 sen. Alhamdulillah, prosesnya tidaklah rumit sangat. Memandangkan Cuma aku sahaja yang mendaftar pada waktu dan ketika itu makanya aku sempatlah menemubual kerani yang bertugas. Menurut info yang diberi oleh kerani tersebut, sessi persekolahan untuk kakak adalah pukul 1.00 p.m. sehingga 6.45 tp selalunya kanak2 datang seawal jam 12.30 dan mereka akan disediakan dengan aktiviti seperti berpuisi, pantun, menyanyi dan mcm2 lagilah sementara menunggu jam 1.00 tuh. Makanan pulak dinasihatkan supaya membawa bekal dari rumah. Aku x risau sgt sebab time tuh kakak dah makan tghari pun kat nursery kan. Yuran sekolah ada penambahan sebanyak RM25 sebulan (kalau x silap) untuk misc. Yang paling penting, sekiranya kakak tidak serasi bersekolah di sekolah tersebut maka aku boleh membuat penukaran aliran di jabatan pendidikan. Aku bernasib baik kerana sekolah tersebut hanya menerima permohonan sebanyak 600 orang pelajar sahaja. Kakak adalah orang yg ke 400 yg mendaftar. So, selesaikan sesi pendafaran sekolah untuk kakak Cuma menunggu sama ada permohonan ini diluluskan ataupun tidak oleh jabatan pendidikan. Result hanya akan diperolehi pada Bulan March 2009. Kalau x berjaya mereka akan tempatkan kakak ke sekolah yang lain yang lebih berhampiran.

KUMON

Selesai sesi pendaftaran sekolah untuk kakak, aku meneruskan perjalanan ke Bukit Puchong untuk mendapatkan info tentang KUMON pulak. Menurut Teacher Jasmine, Kumon adalah merupakan tuition centre yang hanya memberikan fokus terhadap matapelajaran Bahasa Inggeris dan Matematik. Kelas hanya 2 kali seminggu (weekend xde kelas) dan bayarannya adalah sebanyak RM120 untuk 1 subjek. So kalau aku nak hantar kakak untuk 2 subjek aku kena bayar sebanyak RM240 lah sebulan. Pada bulan pertama aku kena tambah RM30 untuk pendaftaran. Aku igt nak start hantar kakak next year, tp kena diskas ngan babah dulu tentang sapa yang amik dan hantar kakak nanti.

SEKOLAH AGAMA

Sekolah agama belakang rumah je. Insyaallah, kalau aku MC or cuti nanti aku pi tanyakan. Sebabnya td nak singgah dah tutup pun pintunya.

Thursday, March 13, 2008

SCHOOL 2010

Bulan March nih bulan untuk mendaftar sekolah bagi murid2 yang sekurang2nya berumur 5 tahun dan ke atas. Kakak Dania salah seorang diantaranya. Aku dah survey2 gak sekolah untuk kakak. Ada beberapa sekolah kat area rumah aku tuh. Tp aku agak tertarik dengan sekolah SR(J)K Han Ming nih. Mmg dekat sgt ngan rumah aku. Kakak sendiri dah request untuk sekolah kat Chinese School. Skrg nih aku perlu buat research sikit pasal sekolah cina nih. Nak gak tau subject2 yg derang ajar, makanan2 derang dan sebagainya. Kalau everything ok aku akan daftar by this month gak. Sebabnya pendaftaran hanya untuk March sahaja. Kalau x sempat, March next year lah jawabnya. Hmm…banyak yg aku kena setelkan tahun nih, antaranya:-

1) Carik sokolah untuk kakak.
2) Survey sekolah agama untuk kakak.
3) Carik Kumon yang berhampiran dengan rumah untuk kakak.

Aku plan nak start hantar kakak ke KUMON next year. Kalau x silap aku derang start amik budak dr 5 tahun. Cuma aku rasa terlalu awal nk hantar kakak this year so aku n hubby decide nak hantar next year jelah.

Sekolah agama pulak kat belakang rumah aku je. Aku akan try pegi tanya next week. Kalau kakak konfem bersekolah di Han Ming maka kakak akan bersekolah agama dahulu di sebelah pagi dah bersekolah biasa di waktu petang sebabnya di Han Ming sessi persekolahan utk kanak2 7 ke 9 tahun adalah sebelah petang.

Psl bibik aku stop dulu untuk tahun nih. Bukan apa, setakat ini aku amat berpuas hati dengan performance nursery lebih2 lg bab penjagaan Baby Afiq. Lagipun esok2 bila kakak dah sekolah Cikgu Along dah volunteer untuk hantar dan jemput kakak. Senang sikit kejer aku. Pencarian bibik hanya akan diteruskan sekiranya aku mendapat rezeki (baby no. 3) dr Allah swt lepas nih. Hehe...

Oh ya..aku akan bercuti start esok untuk pulang ke kampung bagi meraikan majlis perkahwinan adik bongsu aku. Kepada yg sudi jemputlah datang, senang je naik kat tol pedas linggi tuh pastu tepon aku ye. Kalau aku x sempat dtg amik aku bg direction je. Sonang ya amat…

p/s : cakap2 psl daftar anak sekolah nih aku rasa cam dah tua jek. Hehehe…tua xpe janji jiwa ku muda sentiasa.

LEPAS GERAM

Insiden ini berlaku tepat kul 9.30 pagi tadi dimana aku telah berjaya melepaskan beberapa das tembakan yang menepati sasaran penuh dengan unsur2 kekerasan, ganas, zalim dan sebagainya.
Puncanya begini, aku telah diarahkan oleh GM aku, SPM aku, serta PCM aku (from project department) untuk mengambil PTO (permit to operate) bagi projek kompeni aku kat Penang Airport(JN93) yang telah siap kat JKKP Putrajaya. Semalam lg JKKP dah maklumkan pada aku yang PTO nih dah siap. Tp memandangkan semalam aku agak bizi maka aku decide nak amik awal pagi nih. Maknanya aku terus ke JKKP dr rumah so x payah patah2 balik. Aku dah inform admin department since ptg semalam lg pasal pemergian aku ke Putrajaya awal pagi nih. Bosses aku pun dah sedia maklum psl ni dan xde sebarang bantahan.

Nak dijadikan cerita, Manager from Contract/Tender department pulak pagi2 buta carik aku utk assist dia prepare tender baru. Padahal ni sebenarnya bukan keje aku Cuma aku diminta assist kalau aku free. Si bangsat nih pulak memekak interkom sana sini carik aku. Padahal kot dah kata aku xde tuh, xde lah kannn... Sekali pulak admin department nih buat kecoh (maybe bosan kot dgn pertanyaan si bangsat td) Yg jd minah kecoh pulak adalah payroll clerk aku iaitu orang yang paling sengal sekali dalam kompeni nih. Siap perli2 aku pulak tuh, ckp aku nih rajin x bertempat susah2 kan diri padahal keje tuh semua despatch boleh buah. Aku yang memang sedia

kepanasan bila sampai opis nih melentinglah bila ada org sampaikan cerita nih kat aku. Aku pun terus interkom dia dan dengan selambanya aku aku bgtau dia yg aku bukannya suka sgt pun nak buat keje nih. Tp kalau dah orang mintak tolong aku sebab aku ada network ngan org JKKP xkan aku xnak tolong pulak kan. Mana xnya, mana boleh PTO siap dalam masa x sampai 2 minggu korang (kot korang x caya korang pi buat lah...x pun pi tanya orang lain yg bese buat benda2 nih.) Aku nih yg meringankan tangan aku untuk membantu tanpa mintak balasan apa pun x pasal2 jadi mangsa bualan. Sekali sampai sekarang aku still x bertegur ngan minah td. Pegi mampuslah ko. Bukan ko bayar gaji aku lam kompeni nih. Keje ko buat payroll jek. Tu pun selalu lambat siap. Macam lembu buat keje. Lembu pun x lembab macam ko.

Nak tau kenapa aku marah sgt ngan minah nih? Sebabnya dia mmg suka sgt komen keje org walaupun keje dia x penah yg senonoh. Bukan aku ckp nih sebab tgh marah ngan dia, tp mmg kenyataan. Bayangkanlah, boss dia seniri pun ckp yg dia bukan setakat lembab, dah masuk kategori basah dah pun. Cuma kompeni aku nih bukan jenis zalim nak terminate org x tentu pasal. Lgpun minah nih consider org2 yg awal lam kompeni nih. Xdelah tua mana, sebaya aku jek pun Cuma dia dah keje 9 tahun kat sini. Bayangkan lah 9 tahun dia keje kat sini bermula dgn receptionist skrg Cuma leh naik jadi payroll clerk jek. Tu pun masih x reti nak buat keje gak. Adehh..aku dah masuk kategori mangata org dah nih. Nasiblah labuuu..sapa suruh carik pasal ngan aku. Ko x tau ke aku ni gangster kampung dusun. Lenkali jgn cuba nak ganggu hidup aku sebab aku x pernah ganggu hidup ko.

Rentetan dr peristiwa td aku telah mengambil beberapa langkah:-

1) Aku dah inform project department yg aku xkan involve apa2 lg dalam tugas2 yg melibatkan project department yg diluar bidang kerja aku. Bila derang Tanya kenapa aku suruh pi tanya Tipah yg bodoh itu.

2) Aku claim semua mileage time aku keje luar. Kalau before nih aku x kesah sgt pun psl tuh tp kali nih aku mmg nak berkira even 1 sen pun. Hasil kiraan aku aku dpt kumpul balik dalam 3 ratus lebih. Hmmm.,..agak lumayan.

3) Aku dah set dalam pala hotak aku yg walau apa keadaan sekalipun aku xkan tegur Tipah yg bodoh itu sebab dia sememangnya bodoh dan akan bodoh selama-lamanya so, buat apa aku berkawan dengan orang bodoh yang mungkin akan mempengaruhi minda aku menjadi seorang yang bodoh seperti dia jugak.

p/s: harap maaf, entry kali nih mmg penuh dengan emosi. Aku tgh geram gile bebb..

Tuesday, March 11, 2008

BIZI LAGI

Mmg bizi yang teramat lately. Dengan family, kerja, kempen pilihanraya dan sebagainya. Ditambah pula dengan macam2 hal yang timbul di saat2 genting cenggini. X tercapai dek akal aku rasanya.

FAMILY

Rupa2 masalah kesehatan family aku still x selesai lg seperti di entry sebelum ni. Baby Afiq diserang campaklah pulak 3hb arituh. Nasib x bape teruk. Dalam 5 hari dah bersih balik kulit dia. Tp Baby Afiq mmg anak yang baik. X merengek sikit pun (alhamdulillah, mama syukur sesangat) Nasib time MCJ kulit Baby Afiq dah bersih semula. Kakak alhamdulillah sehat buat masa nih. Cuma mama yang agak kureng sikit sebab sakit tekak. Babah sama cam kakak, sehat walafiat.

WEDDING AYAH CHIK PREPARATION

Last week pelamin dah siap dipasang, memang request awal sebab kalau blh nak tumpang Baby Afiq berendoi atas pelamin tuh. Lawo gak pelamin nya dan mama amat berpuas hati dengan hasil sentuhan Anje Sri Andam. Utk pengetahuan, Anje nilah yang mekapkan mama time mama nikah dulu. Mama suka sgt ngan Anje nih sebab dia x kedekut ilmu. Byk gak ilmu yang Anje turunkan utk mama. Anje jugak yang akan mekapkan ayahchik time wedding nanti. Baju ayahchik tuh mama yang tolong pilihkan. Mama yg ober hehehhe...

MCJ

Dah setel....legassssssss sesangat. Btw dpt buat collection utk penabungan Baby Afiq. Alhamdulillah…Agak banyak gak. Blh tahan lah. Maklumlah, ramai org balik kg untuk mengundi time tuh kan. Yg penting semua dah selesai. Baru leh bernapas sikit.

PILIHANRAYA

Siapalah aku untuk komen bab2 pilihanraya nih. Yang pastinya aku dah jalankan tanggungjawab aku sebagai rakyat malaysia yang layak untuk menentukan siapakan pemimpin mereka. Apa2 pun aku amat terkejut dengan keputusan pilihanraya kali ini. Mmg diluar jangkaan aku dan aku rasa luar jangkaan semua org kot. Aku jangkakan mereka nak bagi sedikit pengajaran jek. Rupa2 terlebih bagi lak. Yang pasti aku tetap menyokong kerajaan. Mak Pak aku org kuat BN beb. So paham2 jeklah aku pangkah apa kan. Tok Tua aku lak orang kuat PAS. Maka tau jeklah laki aku pangkah apa lak. Pada aku tuh hak individu, kita kena hormat. Yang penting kepada mereka yang berjaya, nilah masa bagi mereka nak buktikan janji2 mereka pada rakyat. Yang x berjaya lain taun cuba lagi okehhh..